Την ίδια ημέρα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ και των Προέδρων των Ενώσεων του κλάδου, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις θέσεις και τα δίκαια αιτήματά μας.
Κατά το τριήμερο της απεργίας επιτρέπεται:
– Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15-13:30.
– Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00-20:15.
Την ώρα των συγκεκριμένων μεταδόσεων έχουν τη δυνατότητα για απεργιακό δελτίο τα ειδησεογραφικά sites και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων (πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών), όπως και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για ροή ειδήσεων σε αυτό το 15λεπτο.
Η κάλυψη των θεμάτων, η μετάδοση και οι αναρτήσεις θα γίνουν σε αυτά τα απεργιακά δελτία ΜΟΝΟ από το απολύτως απαραίτητο συντακτικό προσωπικό ασφαλείας
Οι δημοσιογράφοι που θα απασχοληθούν, θα αναγγελθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ από τους εκπροσώπους των Ενώσεων σε κάθε ΜΜΕ ή τους υπεύθυνους των δελτίων.
Καλούνται οι διοικήσεις των Ενώσεων-μελών της ΠΟΕΣΥ και της ΠΟΕΠΤΥΜ, να πάρουν όλα τα μέτρα για την επιτυχία της απεργίας και την περιφρούρησή της.
Λέσβος: Θύμα άγριου ξυλοδαρμού 14χρονος απο δυο μεγαλύτερους του έξω απο το σχολείο
Η θέση του «Ελεύθερου Τύπου» για την απεργία
Η απεργία της ΠΟΕΣΥ δεν «τιμωρεί» την κυβέρνηση αλλά μόνο τους πολίτες και τα Μέσα Ενημέρωσης
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε τη διενέργεια απεργιών στα μέσα εννημέρωσης διαμαρτυρόμενη για το περιεχόμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Όμως ποιος τελικά θα χτυπηθεί από αυτή την απεργία; Η κυβέρνηση, ή μήπως τα μέσα ενημέρωσης και ιδίως οι εφημερίδες; Στόχος της απεργίας, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, είναι να πιεστεί η κυβέρνηση στο ζήτημα του ασφαλιστικού και να αποσύρει διατάξεις που πλήττουν το ταμείο των δημοσιογράφων.
Ωστόσο με την κάθοδο σε απεργία των ανθρώπων του Τύπου, τις καυτές ημέρες κατάθεσης του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση θα περάσει «βουβά» τον κάβο του ασφαλιστικού, ενώ οι πολίτες θα μείνουν χωρίς ενημέρωση σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο όπου υπάρχει μεγάλη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Είμαστε βέβαιοι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδόν θα πανηγυρίζουν για το δώρο της απεργίας στα μέσα ενημέρωσης.
Αυτοί που θα χτυπηθούν από τις κινητοποιήσεις δεν είναι οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου αλλά τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως οι εφημερίδες που δεν θα κυκλοφορήσουν επί πέντε ημέρες. Η απεργία σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια μπορεί μεν να μην επιτρέψει τη μετάδοση των ειδησεογραφικών δελτίων, ωστόσο οι ιδιοκτήτες των μέσων αυτών θα εισπράξουν κανονικά τα έσοδα από τις διαφημίσεις.
Επίσης παρά το γεγονός ότι η ΠΟΕΣΥ έχει προκηρύξει απεργία και για τα sites κοινή διαπίστωση είναι ότι οι περισσότεροι ειδησεογραφικοί ιστότοποι λειτουργούν κανονικά ανεβάζοντας ειδήσεις, σε βάρος των υπολοίπων μέσων ενημέρωσης.
Οι εφημερίδες που μάχονται να επιβιώσουν σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον θα δεχθούν ένα ακόμη βαρύ πλήγμα προς όφελος ορισμένων «πειρατών» της ενημέρωσης και των γνωστών απεργοσπαστικών μηχανισμών του διαδικτύου. Επομένως, αντί για μία ακόμη τυφλή απεργία, η ΠΟΕΣΥ θα μπορούσε να ζητήσει από όλα τα μέσα ενημέρωσης να αφιερώσουν το πρωτοσέλιδό τους ή το πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών στο ζήτημα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν για το περιεχόμενο του αλλά και η κυβέρνηση να πιεστεί από τη συντονισμένη δράση όλων των ανθρώπων του Τύπου. Το αίτημα της ΠΟΕΣΥ θα γινόταν αποδεκτό από όλους τους ανθρώπους του Τύπου και η κυβέρνηση απέναντί της θα είχε μία δυνατή φωνή που θα διεκδικούσε το καλύτερο όχι μόνο για τη «συντεχνία» του Τύπου αλλά για όλους τους ασφαλισμένους.
Εάν η ΠΟΕΣΥ θέλει πραγματικά να πιέσει την κυβέρνηση μπορεί να το κάνει χρησιμοποιώντας τη δύναμη του Τύπου και όχι κηρύσσοντας σιωπητήριο, τιμωρώντας τους πολίτες με έλλειμμα ενημέρωσης σε κρίσιμη συγκυρία και βάζοντας σε μία ακόμη δοκιμασία επιβίωσης, τα μέσα ενημέρωσης.