Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται μπροστά στο δημαρχείο της πόλης προκειμένου να επιβιβασθούν σε πούλμαν και να πάνε έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τόσο στο Μενίδι, όσο και στην Κατεχάκη έχουν ληφθεί έκτακτα αστυνομικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια, όπως αυτά που σημάδεψαν τα συλλαλητήρια των κατοίκων τις προηγούμενες μέρες.
Οι κάτοικοι στην περιοχή έχουν ξεσηκωθεί μετά την δολοφονία του Μάριου από αδέσποτη σφαίρα και υποσχέθηκαν να δώσουν ένα τέλος στην ανομία που επικρατεί στο Μενίδι, τιμώντας έτσι την μνήμη του παιδιού.
Ως πρώτο μέτρο, οι κάτοικοι του Μενιδίου ζητούν να ενισχυθεί η αστυνόμευση στην περιοχή τους, ιδιαίτερα, δε, στις γειτονιές που συγκροτούν άβατο στην περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά λένε, το τοπικό αστυνομικό τμήμα που έχει αρμοδιότητα για την αστυνόμευση ενός δήμου 150.000 κατοίκων (οι Αχαρνές είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος δήμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής) έχει τη μισή δύναμη από εκείνη που προβλέπεται.
Νέο σχέδιο αστυνόμευσης
Χαλκιδική: Στις φωτιές τυλίχτηκαν δύο σκάφη στην μαρίνα του Πόρτο Καρράς
Θορυβημένη η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί -κατόπιν εορτής- να εκπονήσει νέο επιχειρησιακό σχέδιο αστυνόμευσης στη Δυτική Αττική.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στο Μενίδι, στον Ασπρόπυργο, στη Φυλή και στα Μέγαρα θα περιπολούν καθημερινά 120 αστυνομικοί με 15 περιπολικά, ενώ ανά 15 ημέρες θα γίνονται δύο στοχευμένες επιχειρήσεις της Ασφάλειας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος (ναρκωτικά, όπλα). Κατά τις ημέρες αυτές ο αριθμός των αστυνομικών θα φτάνει τους 208 (το μήνα θα απασχολούνται 1.200 άνδρες).
Παράλληλα, θα ενταθούν οι έρευνες με τη μέθοδο «follow the money» (ακολουθώντας το χρήμα) για να βρεθούν οι πηγές διακίνησης μαύρου χρήματος στην περιοχή και να εξαρθρωθούν τα μεγάλα κυκλώματα. Στο πλαίσιο αυτό η Αστυνομία θα επιχειρήσει να ενδυναμώσει το πληροφοριακό της δίκτυο στη Δυτική Αττική. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθούν άτομα από την τοπική κοινωνία, κυρίως Ρομά, που θα βοηθήσουν πληροφοριακά το έργο των Αρχών. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι έστω και αργά έγινε αντιληπτό το «κενό» της ΕΛ.ΑΣ. στις περιοχές αυτές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «μήτρα» του εγκλήματος όλης της Αττικής.
«Εμφύλιος» Τόσκα-Χρυσόγονου
Αιχμές κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα άφησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, με αφορμή την κατάσταση στο Μενίδι.
Σε συνέντευξή του στον Real Fm ανέφερε: «Τα άβατα είναι οι χειρότερες εκδηλώσεις μιας γενικότερης αρρώστιας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και αυτό έχει να κάνει με την υπερβολική ανοχή σε κάθε είδους παραβατικότητα και την πολύ χαλαρή σχέση που έχουμε εμείς οι Ελληνες με τους κανόνες (…) Πρέπει να υπάρξει μικρότερη ανοχή στην παραβατικότητα και αυτό δεν γίνεται με μαγκιές και καουμποϊλίκια, αλλά με σχέδιο. Ο κ. Τόσκας είναι υπουργός 20 μήνες και πρέπει να μας πει τις σταδιακές παρεμβάσεις που έκανε και αν έκανε για την αποτροπή τέτοιων ενεργειών». Ο κ. Τόσκας απάντησε ότι «οι προτάσεις δεν γίνονται από την κεντρική πλατεία των Βρυξελλών» και του πρότεινε να πάει και στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, που είναι και η περιοχή του…