Η είδηση της σύλληψης του εκδότη της εφημερίδας Ακρόπολις τον Φεβρουάριο του 2016, μπορεί να ξάφνιασε τους πολίτες και να κέρδισε πολύ χρόνο στους τηλεοπτικούς μας δέκτες και τα πάνελ, όμως η αλήθεια είναι πως οι δημοσιογραφικοί κύκλοι, δεν έπεσαν κι από τα σύννεφα με την υπόθεση του εκδότη που κάηκε ζωντανός [Διαβάστε σχετικό ΕΔΩ] μέσα στο αυτοκίνητό του νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης, υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες.
Το μάρκας Porche τζιπ του εκδότη, που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών, τυλίχτηκε στις φλόγες στην Αττική Οδό χωρίς να προηγηθεί σύγκρουση και οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα [Διαβάστε σχετικό ΕΔΩ].
Ο Παναγιώτης Μαυρίκος, που σε μικρή ηλικία κατάφερε να εκδώσει πολλές, διαφορετικές εφημερίδες, αποκτώντας τους τίτλους όταν οι ιδιοκτήτες δεν ανανέωναν την ιδιοκτησία τους στην Επιτροπή Σημάτων, πέτυχε να αποκτήσει ιστορικούς τίτλους όπως η «Ακρόπολις», η «Μεσημβρινή» και η «Επικαιρότητα» [Διαβάστε σχετκό ΕΔΩ].
Βέβαια, παρά την ιστορία τους, οι εφημερίδες του Μαυρίκου, δεν κατάφεραν ποτέ να κερδίσουν το αναγνωστικό κοινό. Και κάπου εκεί, προέκυψαν τα ερωτηματικά για τις κρατικές διαφημίσεις.
Ο τρόπος που ο κ. Μαυρίκος εξασφάλιζε κρατικό χρήμα για τις εφημερίδες του παρέμενε «θολό τοπίο» και μυστικό στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια για χρόνια.
Από το 2009 μεγάλες εφημερίδες, όπως η «Καθημερινή» κατήγγειλαν πως ο Παναγιώτης Μαυρίκος εξασφάλισε για τις εφημερίδες «Ακρόπολις» και «24 ώρες», πανελλαδικής κυκλοφορίας και οι δύο και με πωλήσεις που δεν ξεπερνούσαν τα 1.000 φύλλα, κρατική διαφήμιση ύψους 150.000 ευρώ για το 2008, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για τα κριτήρια της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Η Κάτζου και η σύλληψη
Ο Παναγιώτης Μαυρίκος, ήταν από τα πρώτα άτομα που συνελήφθησαν το Φεβρουάριο του 2016 , όταν εξαρθρώθηκε σπείρα με την κατηγορία ότι διέπραττε εκβιασμούς σε βάρος ΔΕΚΟ, τραπεζών και επιχειρήσεων.
Μαζί του συνελήφθησαν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Φράγκου και Παναγιώτης Μουσάς. Στην απολογία του, έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στους συγκατηγορούμενους του, ενώ άφησε και υπονοούμενα για τη σχέση Μουσσά και της καταγγέλουσας Αμαλίας Κάτζου, με νευραλγική θέση στο γραφείο Τύπου της ΕΥΔΑΠ, η οποία είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του κυκλώματος για εκβιασμό με σκοπό την απόσπαση χρημάτων.
Πριν την σύλληψή του, είχε εκτυλιχτεί θρίλερ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία πήγε στο γραφείο του για να τον συλλάβει. Ο εκδότης δεν βρισκόταν στο γραφείο του και η αστυνομία εντόπισε το σπίτι του και κατευθύνθηκε προς τα εκεί για να τον συλλάβει. Ωστόσο, ο κ. Μαυρίκος επιχείρησε να διαφύγει της σύλληψης από τούνελ που διαθέτει το σπίτι του! Ακολούθησε κυνηγητό και η σύλληψή του λίγα μέτρα πιο κάτω.
Ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του Μαυρίκου, αναφέρθηκε στην υπόθεση υποστηρίζοντας πως από την μελέτη της δικογραφίας «δεν δικαιολογείται η σπουδαιότητα της υπόθεσης όπως έχει αναδειχθεί από τα ΜΜΕ» ενώ τόνιζε πως δεν υπάρχει εμπλοκή του πελάτη του, στην υπόθεση των εκβιασμών.
«Πρόκειται για την προσπάθεια κάποιων που έχουν θίγει από δημοσιεύματα και προσπάθησαν να τον μετατρέψουν σε εκβιαστή ενώ είναι μάχιμος δημοσιογράφος που ασχολείται με την πολιτική και την κοινωνία» είχε υποστηρίξει προσθέτοντας πως «οι συνομιλίες μου θυμίζουν περισσότερο σενάριο»…
Ο εκδότης φέρεται να υποστήριξε ότι η δικογραφία ήταν «αποτέλεσμα κατασκευής με σκοπό την ηθική και σωματική εξόντωσή μου και την απαξίωση του δημοσιογραφικού και επαγγελματικού μου προφίλ».
Επιπλέον διατεινόταν πως λόγω των θεμάτων που καλύπτει, έχει δημιουργήσει «πολλούς αντιπάλους και ανταγωνιστές που κρυφά και φανερά έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να με βλάψουν» ισχυριζόμενος στην ουσία πως έχει πέσει «θύμα» της ίδιας του της πένας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας πάντως από το «Αναλυτικό Καθολικό Προμηθευτών της ΕΥΔΑΠ», που έφερε στο φως η εφημερίδα Δημοκρατία, ο εκδότης φέρεται ότι έλαβε σε διάστημα ενός έτους (από τις 05/07/2013 έως τις 21/07/2014) συνολικό ποσό ύψους 201.966 ευρώ για διαφημίσεις, ενώ δεύτερη εταιρία του εκδότη έλαβε σε διάστημα ενάμισι έτους 143.295 ευρώ. Και στο παρελθόν όμως υπήρξαν καταγγελίες για υπέρογκη κρατική χρηματοδότηση των εφημερίδων του, δυσανάλογη της κυκλοφορίας τους!
Οι ανορθόγραφες επιστολές στους υπουργούς
Η εφημερίδα «ΘΕΜΑ» είχε αποκαλύψει την πρακτική που ακολουθούσε ο Μαυρίκος στην προσπάθειά του να προσελκύσει κρατική διαφήμιση.
Πέραν των πιέσεων που ασκούσε ο ίδιος, συνήθιζε να στέλνει και ονομαστικές επιστολές προς τους υπουργούς. Μάλιστα, εκτός από την κρατική διαφήμιση απαιτούσε να συμπεριλάβουν στα σώματα των εφημερίδων πέντε φύλλα από τα έντυπα που εξέδιδε. Όταν δεν πετύχαινε το στόχο του, έστελνε επιστολές διαμαρτυρίας. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των επιστολών προς τους υπουργούς ήταν τα ορθογραφικά λάθη!
«Με την παρούσα επιστολή σας εκφράζουμε τις έντονες διαμαρτυρίες μας για το συνεχή και κατ’ εξακολούθηση αποκλεισμό της εφημερίδας μας από το σώμα των εφημερίδων που λαμβάνετε καθημερινά», αναφέρει σε μία από τις επιστολές που έχει αποστείλει σε υπουργό της κυβέρνησης ο κ. Μαυρίκος.
Το μνημείο της ανορθογραφίας, όμως, υπάρχει σε επιστολή που έχει στείλει επίσης σε υπουργό διεκδικώντας την ένταξη της εφημερίδας «Ακρόπολις» στο σώμα των εφημερίδων: «Η αρχαιοτέρα των Ελληνικών Εφημερίδων ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ επανεκδόθηκε της 28 Νοεμβρίου 2006. Η εφημερίδα διανείμετε πανελλαδικά και ημερήσια από το πρακτορείο Ευρώπη τόσο στα σημεία πώλησης τύπου όσο και της συνδρομητές της. Της η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ διανέμεται καθημερινά σε της της πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας καθώς και στα δρομολόγια του ΟΣΕ. Της η ποιότητα, η σοβαρότητα και η εγκυρότητα της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στα κείμενα, αλλά και στην προβολή των διαφημιστικών μηνυμάτων. Στο πλαίσιο της καλής και αδιάλειπτης συνεργασίας της, παρακαλούμε να ενταχθεί η Ημερήσια Πανελλαδική Εφημερίδα Ακρόπολις στο σώμα των εφημερίδων με 5 φύλλα που λαμβάνεται καθημερινά από το πρακτορείο Ευρώπη».
Αυτά ανέφερε σε επιστολή του προς υπουργό ο κ. Μαυρίκος. Από το παραπάνω κείμενο προκύπτει πως τα έντυπα του εκδότη διανέμονταν τόσο στην «Ολυμπιακή» όσο και στον ΟΣΕ, προνόμιο που είχε εξασφαλίσει επί των ημερών του κ. Μιχάλη Λιάπη στο υπουργείο Μεταφορών.
Μάλιστα η επιμονή του να συνεχίσει να «ανεβάζει» σε αεροπλάνα και τρένα τις εφημερίδες του στάθηκε αφορμή για τη σύγκρουσή του με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο, είχε αρνηθεί ακόμη και να συναντήσει τον κ. Μαυρίκο.
Αιχμές για σχέσεις με τη ΝΔ
Ένα έγγραφο που φέρεται να καταδείκνυε πως ο Παναγιώτης Μαυρίκος ήταν στο pay roll της Νέας Δημοκρατίας, επί Αντώνη Σαμαρά, με μισθό που έφτανε τα 18.450 ευρώ το μήνα, είχε φέρει στο φως η εφημερίδα «Παραπολιτικά», προκαλώντας θύελλα στο πολιτικό τοπίο.
Η κυβέρνηση ζητούσε επιτακτικά από το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης εξηγήσεις για το κατά πόσο υπήρχε σχέση του κόμματος με τον εκδότη αλλά και για την ακρίβεια του δημοσιεύματος, ενώ η ΝΔ πέρασε στην επίθεση με ερώτηση του Νίκου Αυγενάκη με την οποία ζητούσε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό, από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο σχετικά με το κύκλωμα εκβιαστών.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αυγενάκης ζητούσε να μάθει αν «έχει υπάρξει επικοινωνία, πολύ περισσότερο συνάντηση, έστω κι ενός μέλους του «κυκλώματος των εκβιαστών» με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος».
Η συνεργασία με την ΕΡΤ
Τέσσερις ημέρες πριν τη σύλληψη του Μαυρίκου η ΕΡΤ Α.Ε. είχε υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Μαυρίκος ΑΕΒΕ κάτι που επιβεβαιώνεται από το έγγραφο [Δείτε σχετικό ΕΔΩ] που είχε αναρτηθεί στη «Διαύγεια».
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα ότι η διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. που διόρισε ο ίδιος δεν είχε καμία συνεργασία με τον κατηγορούμενο Μαυρίκο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Για πολλοστή φορά ο κ. Τσίπρας συλλαμβάνεται να ψεύδεται και να εξαπατά τη Βουλή και τον ελληνικό λαό, επιβεβαιώνοντας ότι έχει μηδενική αξιοπιστία.
Μόλις χθες, εμφανίστηκε αρνούμενος κάθε συνεργασία επί των ημερών του, μεταξύ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και του κατηγορούμενου».
Η ΕΡΤ αρνείται τη συνεργασία
«Η ΕΡΤ καταρτίζει κατά πάγια τακτική συμβάσεις ανταλλακτικής διαφήμισης με το σύνολο σχεδόν των εντύπων Μέσων, επωφελούμενη της προβλεπόμενης στον νόμο έκπτωσης επί της τιμής του ισχύοντος τιμοκαταλόγου. Τουλάχιστοντριάντα οκτώ τέτοια συμφωνητικά είναι σήμερα σε ισχύ. Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη, αρχικώς στις 27.10.2014, σύμβαση μεταξύ της ΝΕΡΙΤ και της εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΗ», η οποία ανανεώθηκε στις 27.04.2015. Οι υποχρεώσεις αυτών των συμβάσεων πέρασαν στην ΕΡΤ μετά την επανασύστασή της στις 29.04.2015.
Στις 07.09.2015 αναρτήθηκε στη διαύγεια απόφαση της ΕΡΤ για τη σύναψη νέου συμφωνητικού, η υπογραφή του οποίου, όμως, με απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ «πάγωσε» λόγω των δυσφημιστικών πρωτοσέλιδων και των δηλώσεων του εκδότη της εφημερίδας κατά του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εκπομπή της ΕΡΤ την ημέρα διεξαγωγής του Debate των πολιτικών αρχηγών. Επίσης, η διοίκηση της ΕΡΤ διέκοψε την ανάγνωση του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» στις πρωινές εκπομπές της και ο εκδότης δεν ξαναπροσκλήθηκε σε ενημερωτικές εκπομπές. Η διοίκηση της ΕΡΤ ζήτησε τη διακοπή της αμοιβαίας διαφήμισης, απευθύνοντας ερώτημα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και την ΕΣΗΕΑ. Ακολούθησε μπαράζ υβριστικών δημοσιευμάτων από την εφημερίδα.
Όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχε εκκρεμές υπόλοιπο για την τοποθέτηση διαφημίσεων από την ΕΡΤ, αποφασίστηκε η σύναψη νέου ιδιωτικού συμφωνητικού με την από 18.02.2016 απόφαση, η οποία δεν υλοποιήθηκε, αλλά ανακλήθηκε με την από 29.02.2016 απόφαση της εταιρείας (ΑΔΑ 796Χ465Θ1Ε-01Ο). Ακολούθως, το σχετικό συμφωνητικό ουδέποτε υπεγράφη».