Ο Ανδρέας Γεωργίου αντιμετωπίζει την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, κατηγορία η οποία σύμφωνα με τους μάρτυρες συνδέεται άμεσα με τα μνημόνια στη χώρα μας. Η υπόθεση απασχόλησε το Εφετείο, καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Δ´ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία αθωώθηκε.
Ειδικότερα, στον κ. Γεωργίου αποδίδεται ότι:
1) είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετών και
2) δεν συγκαλούσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο και πολύ περισσότερο μάλιστα ότι η απόφαση για την εκτίμηση του ελλείμματος δημοσίου χρέους ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΑΣΤΑΤ τα οποία μάλιστα είχαν επιλεγεί από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.
Κατ΄ αρχάς, με την έναρξη της διαδικασίας το Εφετείο απέρριψε την ένταση της υπεράσπισης για απόρριψη της έφεσης ως μη αιτιολογημένης με τον εισαγγελέα της έδρας να την χαρακτηρίζει «πλήρως αιτιολογημένη, πρόκειται για διατριβή! Και οδηγεί στην εξαφάνιση της πρωτόδικης απόφασης».
Στην συνέχεια όμως απορρίφθηκε και το αίτημα των πρώην μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ Νικολάου Λογοθέτη και Ζωής Γεωργαντά να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή “γιατί υφιστανται ζημία και ηθική βλάβη» γιατί πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή”.
Γιάφκα Παγκρατίου: «Νοίκιασα το δώμα για έναν φίλο» λέει ο 49χρονος φιλόλογος
Το αρνητικό κλίμα σε βάρος του κ. Γεωργίου ξεκίνησε με την μαρτυρία του τότε αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Λογοθέτη ο οποίος κάτω από συναισθηματική φόρτιση τόνισε : «Μπήκαν τα επαχθή μέτρα, το psi κ.λπ. με αυτό το έλλειμμα. Δεν είναι σωστό ότι ο Γεωργίου ευθύνεται για το πρώτο μνημόνιο, φταίει για όλα! (Χειροκροτήματα από το ακροατήριο, ενώ φώναζαν μπράβο, προδότες, εξαγορασμένοι, ελεεινοί, σαρκοφάγα).
Στο σημείο αυτό η υπεράσπιση αντέδρασε επειδή το δικαστήριο δεν διέκοψε για να εκτονωθεί η κατάσταση και ο πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε: «Το πόσο συναισθηματικά αντιδρά το ακροατήριο δεν με αφορά, η επαναφορά της τάξης στην αίθουσα με αφορά».
Ακόμη, ο μάρτυρας είπε πως από τις 3/8/10 που ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ με τη νέα της σύνθεση τα θέματα ήταν όλα όσα έθετε ο κ. Γεωργίου χωρίς να ακούει κανένα μέλος του Δ.Σ., ενώ χαρακτηριστικά είπε: «Έφερνε τα θέματα και αποφάσιζε μόνος του. Δεν υπογράφαμε εμείς αποφάσεις. Και ξαφνικά, επειδή διαφωνούσαμε, σταμάτησαν οι συναντήσεις. Ο Γεωργίου είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ. Μέχρι τις 9/11/10 είχε εξάρτηση. Το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί». Ο μάρτυρας παρουσίασε και επιστολή του στον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ με την οποία «του ζητούσε βοήθεια να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος της ΕΛΣΤΑΤ για να μπορεί να αποφασίζει μόνος του».
Σύμφωνα με τον μάρτυρα μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2010 έπρεπε να υπολογιστεί το έλλειμμα 2009 καθώς «ήμασταν σε καθεστώς ελέγχου». Παρουσίασε μάλιστα μια ακτινογραφία του ελλείμματος για να καταλήξει πως «η υποψία μας ήταν ότι ο Γεωργίου ήθελε τη διόγκωση του χρέους. Το έλλειμμα του ΄09 ήταν το μόνο επιστημονικό εύρημα που θα μας εμπόδιζε να βγούμε στις αγορές και να έρθουν τα μνημόνια. Στο έλλειμμα του ΄09 μπήκε και μέρος του χρέους από τα σουαπς του Σημίτη για να μπούμε στοπ ευρώ που έληγε το 2020 ή και το 2030. Έβαλαν 21 δις ευρώ χωρίς να υπάρχει λόγος ενώ τα σουάπς δεν είχε λήξει μόνο και μόνο για να διογκωθεί το έλλειμμα. Προσπαθούσανε να βάλουν και άλλα μέσα στο έλλειμμα, να το φουσκώσουν. Έβαζαν και κάποιες ΔΕΚΟ στη Γενική Κυβέρνηση. Εμείς θέλαμε να γίνουν μελέτες, αλλά ο Γεωργίου μας παρεμπόδιζε».
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε ότι η εκτίμηση του γγ του ΥΠΟΙΚ τον Οκτώβρη του 2009 ήταν πως το έλλειμμα ανερχόταν στο 6%. Όμως ο Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά τον καθαίρεσε και διαβίβασε τον Απρίλη του 2010 εκτίμηση 12% στην Γιούροσπατ. Για να καταλήξουμε στο 13,6 του κ. Πλασκοβίτη. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία ζητήσαμε τις μελέτες που έγιναν για να καταλήξει σε αυτή την εκτίμηση. Ουδέποτε θα δόθηκαν, προφανώς δεν υπήρχαν. Τελικά στις 9/11/10 ο κ. Γεωργίου ο οποίος ακόμα τελούσε υπό εξάρτηση από το ΔΝΤ, πήρε μόνος του το δικαίωμα να τα διαβιβάζει μόνος του τα στοιχεία. Σκοπός του να προσποριστεί και υλικό και ηθικό όφελος (κατάφερε να γίνε ενός ανδρός αρχή)».
Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε και η Ζωή Γεωργαντά, επίσης στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ την επίμαχη περίοδο, η οποία στράφηκε κατά του Ανδρ. Γεωργίου υποστηρίζοντας πως ο γενικός διευθυντής της Eurostat είπε μέσω mail στον Γ. Παπαντωνίου να ενταχθούν στο έλλειμμα του 2009 και τα swaps και εκείνος το προώθησε στον κατηγορούμενο. “Θα ήταν μονοψήφιο το ποσό, αν ο Γεωργίου άκουγε τα μέλη του ΔΣ, με βάση στοιχεία που είχα. Θα είχαμε μπει στο πρώτο μνημόνιο που θα έληγε το 2013, δηλαδή θα παίρναμε μερικές δόσεις και θα τελειώναμε, ενώ δεν θα ακολουθούσε δεύτερο” υπογράμμισε η μάρτυρας.
Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, ο Ανδρέας Γεωργίου κατηγορείται ότι για το χρονικό διάστημα Αύγουστος – Νοέμβριος 2010 παρέμεινε τόσο στη θέση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ όσο και σε θέση στελέχους στο ΔΝΤ. Παράλληλα, αν και όφειλε, δεν προχώρησε στη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της ανεξάρτητης αρχής, παρά τη σχετική υποχρέωση από το νόμο κι όλες τις αποφάσεις για τα στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα του 2009, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών.
Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα ο κατηγορούμενος αθωώθηκε ομόφωνα, με την εισαγγελέα να υποστηρίζει πως κατά την ακροαματική διαδικασία. Ωστόσο, ασκήθηκε έφεση σε βάρος της απόφασης και έτσι να ξεκινήσει πλέον σε δεύτερο βαθμό η ακροαματική διαδικασία.