Σε 9.573 ανέρχονται σήμερα οι κρατούμενοι στο σύνολο των καταστημάτων κράτησης, χωρητικότητας 9.815 θέσεων, σύμφωνα με έρευνα-μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, με στόχο να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα «πόσοι κρατούμενοι χωράνε στις ελληνικές φυλακές;». Από τα στοιχεία -που θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου και θα επικαιροποιούνται 1η και 16η κάθε μήνα- προκύπτει ότι σήμερα… περισσεύουν συνολικά 242 θέσεις κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα, σε κάποια από τα οποία εξακολουθεί να μην… πέφτει καρφίτσα, όπως στις φυλακές Ιωαννίνων και Κορυδαλλού στις οποίες η πληρότητα «χτυπάει» 201,5% και 123% αντίστοιχα!
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτά έρχονται μετά από δύο συναπτά έτη εφαρμογής του νόμου Παρασκευόπουλου (η αρχική ισχύς του ήταν μέχρι τον Απρίλιο 2016, αλλά παρατάθηκε), που προέβλεψε δυνατότητα αποφυλακίσεων κρατουμένων με πολυετείς καθείρξεις για βαρύτατες πράξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος (και όχι μόνον) είχε κατακεραυνώσει τον νόμο μιλώντας για «γενικευμένη, χωρίς εξαιρέσεις, ελευθέρωση καταδικασθέντων για εγκλήματα κάθε βαθμίδας και κάθε βαρύτητας». Το τίμημα των αθρόων αποφυλακίσεων έγινε εμφανές από τον μακρύ κατάλογο περιπτώσεων… ολικής επαναφοράς στο έγκλημα πολλών κακοποιών. Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις των δύο Γεωργιανών ληστών, οι οποίοι λίγους μήνες μετά την έξοδό τους από τις φυλακές το καλοκαίρι του 2015 βασάνισαν μέχρι θανάτου τον 67χρονο ιδιοκτήτη ταβέρνας στην Υδρα, Μανώλη Οικονόμου, του αλλοδαπού που αποφυλακίστηκε Αύγουστο 2015 και ένα μήνα μετά δολοφόνησε 27χρονο κοσμηματοπώλη στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, η περίπτωση δύο εκ των δραστών της πρόσφατης ληστείας στο Παλαιό Φάληρο, που έμεινε στην ιστορία λόγω του φιάσκου με την ντουλάπα-«κρυψώνα».
Η υπόθεση έδωσε εκ νέου αφορμή για… έκρηξη της αντιπολίτευσης κατά του επίμαχου νόμου, με τη ΝΔ να ζητά απαντήσεις από το υπουργείο για τη σχέση του με την ποιοτική και ποσοτική αύξηση της εγκληματικότητας. Μάλιστα, ο βουλευτής του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης είχε αναφερθεί -επικαλούμενος στοιχεία από αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής- σε αποφυλάκιση τουλάχιστον 3.000 κρατουμένων, ανάμεσά τους 150 σκληρών αλλοδαπών ληστών και 50 Ελλήνων. Στην ερώτηση του βουλευτή εάν προτίθεται να καταργήσει τις διατάξεις, ο υπουργός Σταύρος Κοντονής ανταποκρίθηκε με εξαγγελία διορθωτικών παρεμβάσεων στον νόμο για περιορισμό των κατηγοριών κρατουμένων που θα κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων.
Οι αριθμοί
Από τη μελέτη της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής προκύπτει ότι σε 15 από τις συνολικά 29 φυλακές της χώρας ο πληθυσμός των κρατουμένων παραμένει στο… κόκκινο. Ανάμεσά τους είναι το κατάστημα κράτησης Ιωαννίνων, όπου σε 66 θέσεις στοιβάζεται διπλάσιος αριθμός κρατουμένων και συγκεκριμένα 133 (201,5% πληρότητα). Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στις φυλακές Νεάπολης (184%), Κω (169,6%), Τρίπολης (167,9%), Χίου (156%), Θεσσαλονίκης (145,5%), αλλά και στον Κορυδαλλό όπου η μέγιστη χωρητικότητα είναι 1.396 θέσεων, αλλά οι κρατούμενοι 1.721. Αντίθετα, σε πολλές φυλακές ο αριθμός των κρατουμένων είναι εμφανώς υποδεέστερος της χωρητικότητάς τους, όπως το κατάστημα κράτησης Δομοκού όπου οι κρατούμενοι ανέρχονται σε 437, ενώ οι θέσεις ανέρχονται σε 600.
Το ενδιαφέρον πάντως της μελέτης της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι ότι κάνει για πρώτη φορά σαφή διαχωρισμό των επιμέρους κατηγοριών θέσεων κράτησης, ώστε να ενημερώνονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Ειδικότερα, καταγράφονται 7.512 θέσεις για άντρες, 325 θέσεις για νέους και ανηλίκους, 769 θέσεις για γυναίκες, 1.029 θέσεις σε αγροτικές φυλακές και 180 θέσεις για απεξάρτηση τοξικομανών. Η αποτύπωση της χωρητικότητας των φυλακών, αναφέρει ο γ.γ. Ευτύχιος Φυτράκης στην εγκύκλιό του προς τους αρμόδιους φορείς, έγινε «με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές (4 τ.μ. ανά κρατούμενο) και τα υφιστάμενα κτιριακά δεδομένα, ώστε να δίδει την πραγματική εικόνα των χώρων κράτησης και έτσι να συμβάλλει στη διαχείριση του πληθυσμού των κρατουμένων».
ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου