Ετσι, ο καθηγητής Χημείας, Θεόδωρος Καραπάντσιος, καθηγητής Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Σωτήρης Ευγενίδης και ο τεχνικός του ΑΠΘ Τριαντάφυλλος Τσιληπήρας μπήκαν στο ειδικά διαμορφωμένο Airbus A310 και επιχείρησαν να τηγανίσουν πατάτες! «Είμαστε η μόνη ελληνική ομάδα που κάνει πειράματα σε παραβολικές πτήσεις στο πλαίσιο ερευνητικών έργων χρηματοδοτούμενων από τον ΕΟΔ. Αυτή τη φορά μελετήσαμε το φαινόμενο του βρασμού μέσα σε πορώδη μέσα. Συγκεκριμένα, μελετήσαμε φαινόμενα μεταφοράς θερμότητας και μάζας κατά την αλλαγή φάσης του νερού από την υγρή στην αέρια φάση μέσα στους πόρους διαφόρων υλικών», ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Καραπάντσιος και πρόσθεσε: «Στην ουσία μελετήσαμε τηγάνισμα πατάτας». Οπως διευκρίνισε, «είναι η πρώτη φορά που γίνονται πειράματα βρασμού πορωδών υλικών άλλα και πειράματα τηγανίσματος σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας».
Φωτιά τώρα σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι
Το Airbus ανεβαίνει σε ύψος δέκα χιλιομέτρων, σβήνει τον κινητήρα του και «βουτά» για περίπου μισό λεπτό καλύπτοντας απόσταση σχεδόν δύο χιλιόμετρων. Κατά τη διάρκεια της πτώσης δημιουργούνται συνθήκες έλλειψης βαρύτητας μέσα στο αεροσκάφος. Σε εκείνο το χρονικό διάστημα γίνονται πειράματα από τους επιβαίνοντες επιστήμονες στις ειδικές διατάξεις που έχουν φέρει από τα πανεπιστήμιά τους και έχουν εγκαταστήσει στο εσωτερικό του αεροσκάφους. Οι πτήσεις έχουν διάρκεια τρεις ήμερες. Κάθε ημέρα γίνονται 31 συνεχόμενες βουτιές. Συνολικά γίνονται 91 βουτιές και πραγματοποιούνται πειράματα σε κάθε βουτιά του αεροσκάφους μέσα στο μισό λεπτό που δεν υπάρχει βαρύτητα.
Αγγελος Αγγελίδης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου