Ζυμαρικά από έντομα: Το αλεύρι από γρύλους μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική
Ο Ιβάν Αλμπάνο, επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται την εν λόγω φάρμα, αποκαλύπτει στο σε video του BBC, το «αποτέλεσμα» των δρώμενων αυτής της φάρμας. Συγκεκριμένα παράγεται αλεύρι που αποτελεί την πρώτη ύλη προκειμένου στη συνέχεια να παρασκευαστούν ζυμαρικά και κάθε είδους ζύμες για είδη αρτοποιείου όπως ψωμί, κέικ, κ.ο.κ.
Τα έντομα καταναλώνονται ιδιαίτερα στην Ασία
Η συγκεκριμένη πρακτική βέβαια, δεν είναι καθόλου άγνωστη σε χώρες της Ασίας, όπου η πρωτεΐνη των εντόμων τιμάται δεόντως σε αρκετές κουζίνες. Πρόσφατα η Ε.Ε ενέκρινε την πώληση εντόμων για κατανάλωση από ανθρώπους. Αυτό σημαίνει πως είμαστε κοντά σε μια διατροφολογική αλλαγή παγκόσμιας κλίμακας;
Τα έντομα θα μας θρέψουν
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τη δεκαετία του 2050, ο πληθυσμός του πλανήτη θα αγγίξει τα 9.8 δισεκατομμύρια ανθρώπους και η ζήτηση για τροφή θα αυξηθεί κατά 70%.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Χώρες της Ασίας, αλλά και της Ευρώπης, όπως αναφέραμε παραπάνω, έχουν ήδη ξεκινήσει το σπριντ για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό το «ράλι» της ζήτησης. Ερευνητές από τη Σιγκαπούρη μας έχουν δώσει εντυπωσιακά ευρήματα:
- Ένα κιλό ζωικής πρωτεΐνης (πχ κιμάς) παράγει 2.850 γραμμάρια επιβλαβών – για το φαινόμενο του θερμοκηπίου – ρύπων
- Ένα κιλό τριζονιών παράγει μόλις 1 γραμμάριο αντίστοιχων ριπών.
- Επίσης τα τριζόνια μας χαρίζουν τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα για τη διατροφή μας.
- Το 50% του αλευριού από τριζόνια, είναι καθαρή πρωτεΐνη, και το 20% λιπαρά. Αντίστοιχα, το αλεύρι σίτου έχει περιεκτικότητα μόλις 11% πρωτεΐνη.
H αντίθετη άποψη
Ο Κλαούντιο Λοτιέρι, κτηνοτρόφος κοντά στη Ρώμη, μίλησε στο BBC και επιχείρησε να δώσει απαντήσεις σε εστιάτορες που ήδη σερβίρουν πιάτα με έντομα (ταλιατέλες τριζονιού) και σε όσους ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν το αλεύρι σίτου από τη διατροφή τους. «Αυτά είναι αηδίες, που υπάρχουν στην Ασία και δεν έχουν καμία σχέση με τη μεσογειακή διατροφή.
Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί στα σώματά μας αν τρώμε έντομα» ανέφερε, και η δήλωσή του θύμισε όσα είπε πρόσφατα ο Φρανσίσκο Λολομπριτζίτα, υπουργός Γεωργίας της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι: «πρέπει να κάνουμε σαφές ότι αυτά τα εναλλακτικά αλεύρια δεν έχουν καμία σχέση με το φαγητό που παράγεται στην Ιταλία».
Ειδήσεις σήμερα
Σομαλία: Συνετρίβη αεροσκάφος με 34 επιβάτες και όλοι επέζησαν – Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο
G7: «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ρωσίας» – Νέες δεσμεύσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας