Ο κ. Ζελένσκι έκανε λόγο για μια απόφαση «υπέρ της δικαιοσύνης» και «υπέρ της αλήθειας» στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του. Στέλνει, πρόσθεσε, «το πολύ σημαντικό μήνυμα προς πολλές άλλες χώρες στον κόσμο πως ο ρωσικός ρεβανσισμός δεν θα καταφέρει να ξαναγράψει την ιστορία».
Η ενέκρινε χθες βράδυ ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, περιγράφοντας τον λιμό εκείνο ως «απάνθρωπο έγκλημα».
Υπολογίζεται ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στην τότε σοβιετική Ουκρανία επί των ημερών του Ιωσήφ Στάλιν.
Υπέρ τάχθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Bundestag, με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη γερμανοουκρανική φιλία Ρόμπιν Βάγκενερ να κάνει λόγο για μια απόφαση που αναδεικνύει «τη βάρβαρη αλήθεια της σταλινικής βίας, όχι για να σχετικοποιηθούν τα γερμανικά εγκλήματα στη Σοβιετική Ένωση, αλλά για να μάθουμε από την ιστορική αλήθεια».
Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μίχαελ Μπραντ αναφέρθηκε επίσης στα ναζιστικά εγκλήματα, τονίζοντας ότι «εμείς οι γερμανοί ειδικά έχουμε ιδιαίτερο ιστορικό χρέος και ευθύνη προς την Ουκρανία».
Το εάν ο λιμός στην Ουκρανία —μέρος του ευρύτερου λιμού της περιόδου 1932-1933 στην τότε Σοβιετική Ένωση— ήταν πράγματι «γενοκτονία» αμφισβητείται πάντως, παρά την απόφαση της Μπούντεσταγκ, από αρκετούς ιστορικούς.
Ειδήσεις σήμερα
Μπλόκο στην …επιστροφή επιστρεπτέας προκαταβολής
Κιβωτός του Κόσμου: Μυστική κατάθεση ανήλικου για ασέλγεια από τον π. Αντώνιο