Οι αλλαγές έγιναν νόμος το Σάββατο, μετά τη δημοσίευση του κειμένου στη διάρκεια της νύχτας στην επίσημη εφημερίδα της Γαλλίας. Προηγήθηκε η έγκριση από το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Γαλλίας της ουσίας της νομοθεσίας, που περιλαμβάνει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.
Τα συνδικάτα κάλεσαν σε μαζικές διαδηλώσεις για την εργατική πρωτομαγιά, ενώ ορισμένες βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές πόλεις τη νύχτα μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Η μάχη για την εφαρμογή του νόμου έχει γίνει η μεγαλύτερη εσωτερική πρόκληση της δεύτερης θητείας του Μακρόν, καθώς αντιμετώπισε ευρεία λαϊκή αντίθεση στις αλλαγές και είδε τα ποσοστά του να πέφτουν.
Το εννεαμελές συνταγματικό συμβούλιο αποφάνθηκε υπέρ βασικών διατάξεων της μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 και της παράτασης των ετών εργασίας που απαιτούνται για πλήρη σύνταξη, λέγοντας ότι η μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με τη γαλλική νομοθεσία.
Έξι μικρές προτάσεις απορρίφθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού των μεγάλων εταιρειών να δημοσιεύουν πόσα άτομα άνω των 55 ετών απασχολούν και τη δημιουργία ειδικής σύμβασης για εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας. «Έτσι τροποποιείται ο Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην πρώτη παράγραφο, η λέξη: “εξήντα δύο· αντικαθίσταται από τη λέξη: “εξήντα τέσσερα”, αναφέρει το κείμενο»
Ωστόσο, η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου θα μπορούσε να αποδειχθεί μια πύρρειος νίκη για τον Μακρόν, καθώς οι αναλυτές λένε ότι είχε μεγάλο προσωπικό κόστος για τον 45χρονο.
Τα ποσοστά αποδοχής του προέδρου πλησιάζουν τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και πολλοί ψηφοφόροι έχουν εξοργιστεί με την απόφασή του να περάσει τον νόμο για τις συντάξεις από το κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία χρησιμοποιώντας έναν νόμιμο αλλά αμφιλεγόμενο μηχανισμό που καταγγέλλεται από τους αντιπάλους ως αντιδημοκρατικός. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι δύο στους τρεις Γάλλους είναι αντίθετοι να εργαστούν για άλλα δύο χρόνια.
Έλεν Ντε Τζένερις: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνιση της - Έγινε μελαχρινή! [βίντεο]
Ο Μακρόν χαρακτήρισε την αλλαγή «απαραίτητη» για να αποφευχθεί η πρόβλεψη ότι τα ετήσια ελλείμματα των συντάξεων θα φτάσουν τα 13,5 δισ. ευρώ έως το 2030, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. «Μείνετε στην πορεία. Αυτό είναι το σύνθημά μου», είπε ο Μακρόν την Παρασκευή καθώς επιθεωρούσε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, τέσσερα χρόνια μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά που παραλίγο να καταστρέψει το γοτθικό μνημείο.
Η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, έγραψε στο Twitter ότι μετά την ετυμηγορία «δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι». Αλλά η αριστερή εφημερίδα Liberation είπε στον τίτλο της πάνω από μια εικόνα διαμαρτυρίας: «Δεν ηττήθηκαν: οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να καταθέσουν τα όπλα».
Ποδήλατα, ηλεκτρονικά σκούτερ και σκουπίδια πυρπολήθηκαν στην πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ διαδηλώσεις με εκατοντάδες πολίτες ξέσπασαν σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μασσαλίας και της Τουλούζης. Στη δυτική πόλη της Ρεν, διαδηλωτές πυρπόλησαν την είσοδο ενός αστυνομικού τμήματος και ενός συνεδριακού κέντρου. Η αστυνομία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι 112 άτομα συνελήφθησαν μέχρι τις 22:30 τοπική ώρα.
Υπολογίζεται ότι 380.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα την Πέμπτη την τελευταία ημέρα δράσης υπό την ηγεσία των συνδικάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Τα συνδικάτα εξέδωσαν κοινή δήλωση καλώντας τον Μακρόν να μην υπογράψει τη νομοθεσία, λέγοντας ότι το θέμα «δεν έχει τελειώσει».
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές 2023: Τα 5 «χαρτιά» του Μητσοτάκη για τις κάλπες
Καιρός: Πώς θα κάνουμε Ανάσταση – Η πρόγνωση για την Κυριακή του Πάσχα
Μαλδίβες: Καρέ καρέ η στιγμή που καρχαρίας 100 κιλών δαγκώνει κολυμβήτρια