Το τελευταίο ξένο δημοσίευμα για το ζήτημα γράφτηκε για την Wall Street Journal από τον δημοσιογράφο Jared Malsin, ο οποίος επίσης υποστήριξε ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τη διεθνή συγκυρία για να αποσπάσει παραχωρήσεις τόσο από τη Ρωσία, όσο και από τη Δύση, θέλοντας παράλληλα να πετύχει κάποιους πάγιους εγχώριους στόχους του.
Επιμένοντας πως η Σουηδία και η Φινλανδία φιλοξενούν Κούρδους ακτιβιστές, ο Τούρκος πρόεδρος μπλοκάρει την ένταξη των χωρών στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν προσπαθεί να εξασφαλίσει, πιθανόν και με την βοήθεια του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, διόδους για τα πλοία που μεταφέρουν σιτάρι και τρόφιμα από την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή και παρά τις αμερικανικές ενστάσεις, απειλεί να εισβάλλει κατά των Κούρδων στην βόρεια Συρία.
Ο δημοσιογράφος υπογραμμίζει πως, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη στρατηγική – αυτήν της εκμετάλλευσης κρίσεων, με στόχο τη δημιουργία πολιτικών ευκαιριών για τον ίδιο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιδιώκει να αποσπά παραχωρήσεις τόσο από φίλους, όσο και από εχθρούς, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί το ρόλο του στις διεθνείς σχέσεις για να ενδυναμώσει την εικόνα του στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Είναι αξιοσημείωτο το ότι όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές φαίνεται να αντιλαμβάνονται και να θεωρούν προβληματική, πλέον, τη συμπεριφορά του Ερντογάν, φτάνοντας ως και στο να υποστηρίξουν ανοιχτά ότι, ίσως, θα ήταν προς όφελος του ΝΑΤΟ το να πάρει ένα «διαζύγιο» από την Τουρκία…κάποια στιγμή.
Το δημοσίευμα της WSJ κλείνει με μια δήλωση του Marc Pierini, πρώην αντιπροσώπου της ΕΕ στην Τουρκία, που λέει χαρακτηριστικά: «Στους κύκλους του ΝΑΤΟ επικρατεί η αντίληψη πως η Τουρκία ναι μεν είναι μαζί μας, αλλά μόνο κατά το ήμισυ».
Ειδήσεις σήμερα
Επίδομα ρεύματος Power Pass: Δέκα ερωτήσεις – απαντήσεις για τους δικαιούχους και την διαδικασία
Δεν πάνε καλά τα Τουρκικά ΜΜΕ: Εβγαλαν λίστα με 13 ελληνικά νησιά που είναι τουρκικά