Άλλοι επέστρεψαν σπίτι με σοβαρά προβλήματα υγείας μετά από επεμβάσεις «γαστρικού μανικιού», κατά τις οποίες αφαιρείται περισσότερο από το 70% του στομάχου.
Οι επεμβάσεις, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας, πραγματοποιούνται και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όμως, επειδή μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να πάρει κάποιος σειρά, μερικοί άνθρωποι ψάχνουν στο εξωτερικό για θεραπεία.
Η διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος για ταξίδια στο εξωτερικό για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους τα τελευταία χρόνια.
Όπως αναφέρει το BBC, μία ασθενής, η «Κέιτι» από το Μπέλφαστ, σκέφτηκε για πρώτη φορά να ταξιδέψει στην Τουρκία αφού είδε μια διαφήμιση στο διαδίκτυο.
Όπως πολύς ακόμη κόσμος, η Κέιτι είχε παρακολουθήσει διαφημιστικά βίντεο με σύγκριση «πριν και μετά» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Εξάλλου, το hashtag #gastric sleeve (γαστρικό μανίκι) στο TikTok είχε 292 εκατομμύρια προβολές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τελευταία τρία χρόνια.
Στο νοσοκομείο έξι φορές με σήψη
Η Katie πέταξε στην Τουρκία για χειρουργική επέμβαση τον Οκτώβριο του 2021. Αμέσως μετά τη διαδικασία, η ασθενής ένιωθε φριχτούς πόνους, αλλά η τουρκική κλινική της είπε ότι ήταν απλώς «παγιδευμένο αέριο».
Αφού πέταξε στο σπίτι και «τσίριζε» από τον πόνο, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σήψη και πνευμονία μέρες αργότερα.
Η Κέιτι πέρασε σχεδόν ένα χρόνο μπαινοβγαίνοντας στο νοσοκομείο, έχοντας πάθει σήψη έξι φορές. Οι γιατροί στη Βρετανία αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν ολόκληρο το στομάχι της.
Η ασθενής είπε ότι η διαδικασία την έχει κουράσει και δεν μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά της ως βοηθός ηλικιωμένων. «Είναι το χειρότερο λάθος που έχω κάνει ποτέ», δήλωσε. «Μου κατέστρεψε τη ζωή».
Βρετανοί γιατροί λένε ότι περιθάλπουν έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενών που έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία και έχουν επιστρέψει με σοβαρές επιπλοκές.
Περίπου μία φορά την εβδομάδα, ένας «πολύ αδιάθετος» ασθενής φτάνει στο αεροδρόμιο του Newcastle από την Τουρκία και μεταφέρεται κατευθείαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον δρ. Sean Woodcock.
Ο δρ. Ahmed Ahmed, κορυφαίος χειρουργός και μέλος του συμβουλίου της Βρετανικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και Μεταβολικής Χειρουργικής, λέει ότι θεράπευε ασθενείς που επέστρεφαν από την Τουρκία και είχαν υποστεί μια τελείως διαφορετική επέμβαση από αυτή που νόμιζαν ότι είχαν πληρώσει.
Δεν υπάρχουν, πάντως, επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων που έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία για τέτοιου είδους θεραπεία.
Σύμφωνα με το BBC, επτά Βρετανοί έχουν πεθάνει μετά από εγχείρηση απώλειας βάρους στην Τουρκία, από το 2019 ως σήμερα.
«Η κλινική μας είπε ψέματα», καταγγέλλουν οι γονείς 25χρονου που έχασε τη ζωή του
Ένας από αυτούς ήταν ο 25χρονος Joe Thornley. Οι γονείς του έμαθαν για τον θάνατό του ήταν όταν η αστυνομία επισκέφτηκε το σπίτι τους.
Οι αστυνομικοί έδωσαν έναν αριθμό τηλεφώνου για την τουρκική κλινική – τον οποίο κάλεσε ο Μικ, ο πατέρας του Τζο.
«Ο γιατρός μου απάντησε: “Ω, είχε χαμηλή αρτηριακή πίεση, είχε καρδιακή προσβολή”», δήλωσε ο άτυχος πατέρας.
Αφότου, όμως, το σώμα του Τζο επιστράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μεταθανάτια εξέταση αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα είχε πεθάνει από εσωτερική αιμορραγία μετά τη χειρουργική επέμβαση.
«Προσπαθήσαμε να καλέσουμε τον γιατρό και απλά δεν απαντούσε στο τηλέφωνο, ούτε στα email, πουθενά», λέει ο Μικ.
Οι φίλοι του Τζο λένε ότι τους είπε ότι ένιωθε δυστυχισμένος, καθώς έκανε ό,τι μπορούσε για να χάσει βάρος. Η μητέρα του λέει ότι ο θάνατός του ήταν «εφιάλτης». Το BBC ενημερώθηκε επίσης ότι ορισμένα άτομα γίνονται δεκτά για χειρουργική επέμβαση, ενώ δεν έχουν ιατρική ανάγκη για αυτό.
Χειρουργούν ακόμη και αδύνατους – «Να πάρεις κιλά»
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους προσφέρεται συνήθως μόνο σε κάποιον με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 40 ή μεγαλύτερο. Ένας υγιής ΔΜΣ θεωρείται ότι κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25. Το BBC κάλεσε αρκετές τουρκικές κλινικές, οι οποίες «μετά χαράς δέχονταν να χειρουργήσουν κάποιον με ΔΜΣ 24,5. Άλλες, πάλι, ενθάρρυναν τον ασθενή…να πάρει ακόμα περισσότερα κιλά, προκειμένου να μπορέσουν να τον χειρουργήσουν!
Σύμφωνα με το BBC, ένας γιατρός που κάλεσαν οι δημοσιογράφοι του τους είπε: «Πρέπει να πάρεις 6,7 κιλά για να κάνεις χειρουργική επέμβαση για γαστρικό μανίκι. Νομίζω ότι μπορείς εύκολα να φας λίγο φαγητό και μετά να χάσεις βάρος εύκολα». Ένας άλλος φέρεται να τους ρώτησε: «Πόσο σύντομα μπορείς να πάρεις βάρος;»
Ο δρ. Ahmed λέει ότι οι πρακτικές είναι «απερίσκεπτες» και «ανήθικες».
«Είναι αποτρόπαιο – δεν έχω συναντήσει ποτέ μια κατάσταση όπου να λένε σε κάποιον να φάει περισσότερο για να αυξήσει το βάρος του. Δεν θα έπρεπε να προσφέρεται κανενός είδους χειρουργική επέμβαση σε άτομο με κανονικό ΔΜΣ».