Στη Σεχάντου, νοτιοανατολικά του Αμαζονίου, αποψιλώθηκαν 11,1 εκατομμύρια στρέμματα το 2023, με άλλα λόγια έκταση αυξημένη κατά 68% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τη MapBiomas, συλλογικότητα που δημιούργησαν μη κυβερνητικές οργανώσεις και πανεπιστήμια της Βραζιλίας.
Οι απώλειες αυτές αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δυο τρίτα της αποψίλωσης στο σύνολο της βραζιλιάνικης επικράτειας και είναι επίσης κάπου 2,4 φορές μεγαλύτερες από αυτές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, τονίζεται στην έκθεση.
Την περασμένη χρονιά αποψιλώθηκαν 4.543.000 στρέμματα δάσους στον Αμαζόνιο, έκταση 62,2% μικρότερη από ό,τι το 2022.
Είναι η πρώτη φορά που η αποψίλωση στη Σεχάντου, που εκτείνεται σε 11 πολιτείες στην κεντρική και στη βορειοανατολική Βραζιλία, είναι υψηλότερη από αυτή στο δάσος του Αμαζονίου αφότου η συνεργατική πλατφόρμα MapBiomas άρχισε να συγκεντρώνει το 2019 δεδομένα από διάφορα συστήματα χαρτογράφησης μέσω δορυφόρων.
«Το πρόσωπο της αποψίλωσης της βλάστησης αλλάζει στη Βραζιλία, επικεντρώνεται σε οικοσυστήματα όπως οι σαβάνες και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις και ελαττώνεται στις ζώνες της ζούγκλας», εκτίμησε ο Τάσο Αζεβέντου, συντονιστής της MapBiomas.
Όμως, σε όλες τις περιπτώσεις, «σχεδόν όλη η αποψίλωση του δάσους στη χώρα», συγκεκριμένα το 97%, αποδίδεται στην επέκταση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τόνισε η MapBiomas.
Πάνω από το 93% των καταστροφών «παρουσιάζει τουλάχιστον έναν δείκτη παρανομίας» ή παρατυπίες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας του Αμαζονίου (IPAM).
Γενικότερα, η αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία μειώθηκε το 2023 για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατά 11,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Η έκθεση περιέχει γλυκόπικρες ειδήσεις για τον κεντροαριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, κατά δήλωσή του στρατευμένο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής: έχει δεσμευτεί να εξαλείψει ως το 2030 την παράνομη αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία, που απογειώθηκε επί των ημερών του ακροδεξιού προκατόχου του Ζαΐχ Μπολσονάρου στην εξουσία.
Η καταστροφή της βλάστησης στην αχανή χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει συνέπειες ολοένα πιο προφανείς και οδυνηρές: για παράδειγμα ιστορικές πλημμύρες έπληξαν στις αρχές του μήνα την πολιτεία Ρίο Γκράντε ντου Σουλ (νότια), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 170 άνθρωποι και άλλοι 600.000 να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ειδήσεις σήμερα
Σκιάθος: Αγωνία για τρίχρονο κορίτσι με δύσπνοια- Μεταφέρθηκε στο Βόλο
Οι διακοπές στην Κρήτη εξελίχθηκαν σε τραγωδία – Νεκροί δύο τουρίστες
Ηράκλειο: Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας – Γρονθοκόπησε τη σύζυγο του και συνελήφθη