Ο Κάμι Ρίτα ανέβηκε φέτος στην κορυφή του Εβερεστ για 28η φορά, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Ο Νεπαλέζος ορειβάτης-Σέρπα γεύτηκε πολλάκις τις δυσκολίες της ανάβασης και την ευτυχία της επιστροφής του. Ομως, πλέον, σκοπεύει να κρεμάσει τα ορειβατικά μποτάκια του. Προ ημερών, στο Κατμαντού, του επεφύλαξαν υποδοχή ήρωα -άλλωστε ο πολύπειρος Σέρπα εξασφάλισε μία θέση στο βιβλίο Γκίνες για το επίτευγμά του. Ωστόσο, ο 53χρονος θρύλος των Ιμαλαΐων δηλώνει με πίκρα ότι στο Νεπάλ δεν υπάρχει μέλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του.
«Είναι υπερήφανος για τα επιτεύγματά του, φοράει το εμβληματικό, πλέον, καπέλο “Aνθρωπος του Εβερεστ” και το πρόσωπό του είναι σημαδεμένο από τον αέρα και το χιόνι», γράφει ο δημοσιογράφος του Reuters που πήρε συνέντευξη από τον θρυλικό Σέρπα, λίγες ημέρες μετά την κατάβαση. Ο Κάμι Ρίτα είναι ευγνώμων που με τα χρήματα που κέρδισε από τις ορειβατικές αποστολές κατάφερε να σπουδάσει τα παιδιά του. Κάτι που δεν κατάφερε ο ίδιος, αφού εγκατέλειψε το σχολείο του χωριού του σε ηλικία 12 ετών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι ο προορισμός που εξετάζει, πλέον, για να βρει νέες ευκαιρίες για την οικογένειά του.
Ο Κάμι Ρίτα γεννήθηκε στο ίδιο χωριό των Ιμαλαΐων με τον Τένζινγκ Νόργκεϊ, τον Σέρπα που μαζί με τον σερ Εντμουντ Χίλαρι κατέκτησαν για πρώτη φορά την κορυφή του Εβερεστ, πριν από 70 χρόνια. Το χωριό Σολουκούμπου είναι σε μια περιφέρεια που αποτελεί τη «Μέκκα» των ορειβατών μετά την επιτυχημένη ανάβαση στις 29 Μαΐου του 1953.
Ο «Ανθρωπος του Εβερεστ», όπως λέει ο ίδιος, δεν είχε πρόθεση να πραγματοποιήσει κανένα από τα ρεκόρ, αλλά συνέβησαν μοιραία στο πλαίσιο της δουλειάς του. Εφτασε στην κορυφή των 8.848 μέτρων για πρώτη φορά το 1994 και έκτοτε ανέβαινε στο Εβερεστ σχεδόν κάθε χρόνο.
Οι Σέρπα, μία εθνοτική ομάδα που ζει στην περιοχή του Εβερεστ, αποτελούσαν πάντα τη ραχοκοκαλιά των ορεινών αποστολών. Φτιάχνουν σχοινιά, σκάλες, μεταφέρουν φορτία και επίσης μαγειρεύουν, κερδίζοντας από 2.500 έως 16.500 δολάρια ή και περισσότερα, ανάλογα με την εμπειρία, για κάθε αποστολή.
Αυτός ο τρόπος ζωής και η κατάκτηση της κορυφής φαίνεται πως δεν γοητεύουν τους νεότερους. «Η νέα γενιά των Σέρπα δεν ασχολείται με την αναρρίχηση. Θέλουν να πάνε στο εξωτερικό σε αναζήτηση καλύτερης καριέρας. Σε 10-15 χρόνια θα υπάρχουν λιγότεροι Σέρπα για να καθοδηγούν τους ορειβάτες. Ο αριθμός τους είναι ήδη χαμηλός τώρα», δηλώνει ο Ρίτα. Προτρέπει, μάλιστα, τις Αρχές να θεσπίσουν περισσότερα προγράμματα πρόνοιας, συνταξιοδοτικό, επιδόματα και εκπαιδευτικές διευκολύνσεις για τους Σέρπα και τα παιδιά τους, σημειώνοντας πως θα πρέπει να αυξηθούν και οι ασφάλειες.
Ανείπωτη τραγωδία στην Τουρκία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών - Γιατί η φωτιά εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα
Η βαριά «βιομηχανία» του Νεπάλ
Γνωστοί οδηγοί Σέρπα έχουν εγκαταλείψει το Νεπάλ αναζητώντας ευκαιρίες στη Δύση, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ορειβασία και η πεζοπορία προσελκύουν χιλιάδες ξένους στο Νεπάλ κάθε χρόνο, ενισχύοντας την οικονομία κατά 4%, στα 40 εκατομμύρια δολάρια. Τη φετινή ορειβατική περίοδο (Μάρτιος -Απρίλιος) η χώρα εξασφάλισε 5,8 εκατομμύρια δολάρια (5 εκατομμύρια δολάρια από τη χορήγηση αδειών για την ανάβαση στη «στέγη του κόσμου»). Στον συγκεκριμένο τουριστικό κλάδο απασχολούνται 500.000 άνθρωποι. Ωστόσο, πολλοί παραμένουν οικονομικά ευάλωτοι στη χώρα των 30 εκατομμυρίων ανθρώπων. Εως τώρα το Νεπάλ έχει χορηγήσει τον αριθμό-ρεκόρ των 463 αδειών για την ανάβαση στο Εβερεστ μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, ξεπερνώντας τις 409 άδειες του 2021.
Το Νεπάλ, όπου βρίσκονται οχτώ από τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου, επικρίνεται συχνά από κάποιους ορειβάτες της Δύσης διότι επιτρέπει σε οποιονδήποτε έχει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλει το αντίτιμο των 11.000 δολαρίων για να αποκτήσει άδεια να ανέβει στο Εβερεστ – κατηγορία που η κυβέρνηση αρνείται.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις σε δημόσιο-ΟΤΑ: Αναδρομικές αυξήσεις για βαρέα για 15 ειδικότητες!
Φορο-σοκ στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – Ολα όσα προβλέπει
Εβρος-Συνοροφύλακες: Οι συνομιλίες του αρχηγού-«καουμπόυ»