Ο βασιλιάς Κάρολος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια ορισμένων χωρών της Κοινοπολιτείας για τη μοναρχία και πιθανότατα, με ένα ντόμινο απόσχισης χωρών της Καραϊβικής από το στέμμα.
Ο Κάρολος έδωσε ήδη ένα πρώτο δείγμα γραφής για τη βασιλεία του, όταν έφθασε στο Λονδίνο την Παρασκευή και χαιρετούσε διά χειραψίας μεγάλο πλήθος Βρετανών οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Μπάκιγχαμ. Η γενικότερη στάση και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες του προδιαγράφουν μια βασιλεία ήπιων τόνων, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής και στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον κόσμο μετά την πανδημία και υπό την απειλή της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής.
«Μικρότερο Μπάκιγχαμ»
Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, ο πρίγκιπας Κάρολος έχει σχέδιο για ένα πιο «περιορισμένο Μπάκιγχαμ», με λιγότερα μέλη και υπαλλήλους που θα εμπλέκονται στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του στέμματος. Αν πραγματικά υλοποιήσει αυτό το σχέδιο, θα επιβραβευθεί από τον κόσμο, καθώς η βασιλεία του συμπίπτει με μια πολύ δύσκολη εποχή που σημειώνεται μεγάλη αύξηση της φτώχειας και μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών σε όλη τη χώρα. Η μετά το Brexit εποχή και η πολιτική αστάθεια των τελευταίων ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να πλήξουν και τη μοναρχία.
Ο «κλιματικός βασιλιάς», όπως τον ονομάζουν λόγω της μεγάλης ενασχόλησής του με το περιβάλλον, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις σχετικές πρωτοβουλίες για την αποτροπή της καταστροφής του πλανήτη.
Αν και οι εξουσίες του στέμματος έχουν περιοριστεί και ατονήσει με την πάροδο του χρόνου και είναι απλώς τιμητικές, ο βασιλιάς ως αρχηγός του κράτους διατηρεί ορισμένες συνταγματικές εξουσίες: διορισμός της κυβέρνησης, έναρξη κοινοβουλευτικής περιόδου ή διάλυση του Κοινοβουλίου, έγκριση ενός νομοσχεδίου μετά την ψήφισή του από τη Βουλή.
Ο νέος βασιλιάς αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα περιοδεία σε όλη τη χώρα, ξεκινώντας από επίσκεψη στο Ουεστμίνστερ. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας και αμέσως μετά θα επισκεφθεί τη Βόρεια Ιρλανδία για να λάβει συλλυπητήρια από την τοπική πολιτική ηγεσία.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Το σύγχρονο προφίλ του νέου βασιλιά σκιάζουν μόνο οι πρόσφατες αποκαλύψεις του Τύπου για παλαιότερες υποθέσεις χρηματοδοτήσεων του φιλανθρωπικού ιδρύματός του που είχε σκοπό τη βοήθεια σε νέους. Οι χρηματοδοτήσεις από Σαουδάραβες κροίσους με αντάλλαγμα κάποιες διευκολύνσεις υπηκοότητας και τιμητικά αξιώματα είχαν διευθετηθεί από μέλη του ιδρύματος και ο ίδιος ο Κάρολος έχει δηλώσει άγνοια.
Η σχέση με την Ελλάδα
Μπορεί ο πατέρας του Φίλιππος να είχε πικρία για την Ελλάδα και η βασίλισσα Ελισάβετ να μην την είχε επισκεφθεί παρά 1 φορά -και μάλιστα περαστική, προερχόμενη από τη Μάλτα- ο Κάρολος όμως έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με τη χώρα μας, την έχει επισκεφθεί αρκετές φορές, ενώ έχει μείνει και στο Αγιο Ορος.
ΚΑΜΙΛΑ, Η ΝΕΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΥΖΥΓΟΣ
Η βασιλική σύζυγος ή βασίλισσα συνοδός (Queen Consort) Καμίλα έχει γίνει αποδεκτή από τους Βρετανούς, καθώς με τα χρόνια, αμβλύνθηκαν οι εντυπώσεις από τη εποχή της Νταϊάνα. Την θεωρούν ως μια προσγειωμένη γυναίκα που δεν έχει πάρει αέρα με τα αξιώματα. Τον τίτλο τής απένειμε η ίδια η Ελισάβετ, τον περασμένο Φεβρουάριο, διαλύοντας κάθε υπόνοια για τον μελλοντικό ρόλο της δούκισσας της Κορνουάλης. Φορώντας μαύρα και πραγματικά συγκινημένη, η νέα βασιλική σύζυγος έφθασε την Παρασκευή στο Λονδίνο από το Μπαλμόραλ, όπου μαζί με τον Κάρολο αποχαιρέτησαν τη βασίλισσα.