Η στέψη του Καρόλου θα γίνει το Σάββατο 6 Μαΐου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ. Μετά τη στέψη, θα ακολουθήσει ένα τριήμερο γεμάτο με εκδηλώσεις, συναυλίες και πρωτοβουλίες για την προώθηση του εθελοντισμού και την προβολή ανθρώπων που έχουν λιγότερες ευκαιρίες στη ζωή. Ολα θα γίνουν υπό το πρίσμα της διαφορετικής προσέγγισης που θέλει να έχει ο Κάρολος στην πραγματικότητα και της προσπάθειάς του να γίνει ο «βασιλιάς του λαού».
Η στέψη και οι εκδηλώσεις θα συνδυάζουν πάντως «το παλιό με το νέο», καθώς οι βασικές αρχές του βασιλικού πρωτοκόλλου δεν θα λείπουν – άλλωστε, για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία, η στέψη του νέου μονάρχη είναι σημαντικό ορόσημο. Ο Κάρολος διαδέχθηκε τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ μετά το θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου κι έγινε αυτομάτως βασιλιάς, όμως η επίσημη τελετή της στέψης του αναβλήθηκε για την άνοιξη, προκειμένου να τηρηθεί το διάστημα πένθους.
Οι πέντε μήνες που πέρασαν μετά το θάνατο της βασίλισσας έφεραν πολλούς τριγμούς στο Παλάτι και στην ευρύτερη βασιλική οικογένεια, κυρίως λόγω του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν – που αποκαλούνται και «Σάσεξ», από τους τίτλους του δουκάτου που είχε απονείμει στο ζευγάρι η Ελισάβετ. Ο Χάρι και η Μέγκαν, που ζουν στις ΗΠΑ, απομακρυσμένοι σωματικά και ψυχικά από τη βασιλική οικογένεια, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τα μέλη της και έχουν πλήξει το θεσμό της βρετανικής μοναρχίας με τις αποκαλύψεις και τις περιγραφές τους σε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο Netflix, αλλά και στο βιβλίο «Ρεζέρβα», όπου ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Καρόλου παρουσιάζει τη σκοτεινή πλευρά του Μπάκιγχαμ. Ολα αυτά συνηγορούν στην πιθανή απόφαση του νέου βασιλιά να απέχουν από την τελετή στέψης του – αν και, έως το Μάιο, μπορεί να έχουν αλλάξει τα δεδομένα.
Συμβολικός χαρακτήρας
Η τελετή στέψης του Καρόλου Γ’ θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Ουέστμινστερ από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι. Η τελετή της στέψης έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα (αφού ο Κάρολος έχει ήδη αναλάβει το θρόνο), αλλά με αυτήν τηρείται η παράδοση και επισημοποιείται ο ρόλος του μονάρχη ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας. Αφού ολοκληρωθεί η τελετή, ο Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα, η οποία επίσης θα φορέσει το στέμμα, θα επιστρέψουν στο παλάτι με πομπή για να χαιρετήσουν το πλήθος. Την επόμενη μέρα θα δοθεί συναυλία στο κάστρο του Ουίνδσορ, στο Δυτικό Λονδίνο, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, που θα προέρχονται από διάφορους χώρους, επαγγελματιών και ερασιτεχνών: μετανάστες, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, εκπρόσωποι του ΕΣΥ και άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο εορτασμός θα θυμίζει το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο» της βασίλισσας Ελισάβετ για τη συμπλήρωση 70 ετών στον βρετανικό θρόνο.
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μιλούν για αρκετές αλλαγές στο πρωτόκολλο της στέψης – που μέχρι εκείνη της Ελισάβετ ακολουθούσε την πεπατημένη χιλίων ετών. Ο Κάρολος θέλει να βάλει τη σφραγίδα του σύγχρονου μονάρχη, που «ακούει» τις απαιτήσεις της εποχής.
Οι διαφορές με τη στέψη της Ελισάβετ
1- Λιγότεροι καλεσμένοι (περίπου 2.000)
Η στέψη ενός βρετανού μονάρχη αποτελεί κρατικό ζήτημα. Επομένως, τα έξοδα θα καλυφθούν από το κράτος. Εκτός από τη βασιλική οικογένεια, θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, βουλευτές, αρχηγοί κρατών και άλλοι εκπρόσωποι βασιλικών οίκων από όλο τον κόσμο. Στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ παρευρέθησαν 8.251 καλεσμένοι και το Αβαείο του Ουέστμινστερ έμεινε κλειστό για πέντε μήνες, για να κατασκευαστούν επιπλέον θέσεις. Ο Κάρολος έχει μιλήσει για το αυξημένο κόστος ζωής που βαραίνει τους Βρετανούς και επομένως εκτιμάται ότι οι καλεσμένοι δεν θα ξεπεράσουν τις 2.000.
2- Μικρότερη διάρκεια τελετής
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Από 3 ώρες που διήρκεσε η τελετή στέψης της Ελισάβετ, θα μειωθεί στα 90 λεπτά.
- Τα ρούχα του βασιλιά
Ως σύγχρονος βασιλιάς, ο Κάρολος θα φορά στρατιωτική στολή – όχι την παραδοσιακή κιλοτίνα. Πάντως, θα φορέσει το χρυσό στέμμα του Αγίου Εδουάρδου του 17ου αιώνα.
4 Η μετάδοση
Οι εορτασμοί θα καλυφθούν από τη σύγχρονη τεχνολογία
ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΟΡΤΗ
6 Μαΐου: Η στέψη, οι χαιρετισμοί, η συναυλία
7 Μαΐου: Οι Βρετανοί στους δρόμους για τους πανηγυρισμούς
8 Μαΐου: Αργία θα είναι η τρίτη ημέρα από τη στέψη του Καρόλου. Ο πρωθυπουργός Σούνακ είπε ότι οι Βρετανοί έχουν δικαίωμα να γιορτάσουν. Θα ενθαρρυνθεί ο εθελοντισμός.
Επιδοτήσεις για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Απολογείται για βιασμό ο πρώην σκηνοθέτης του «Σασμού»