Μόνο τον Μάιο 125 κρουαζιερόπλοια βρίσκονταν στο λιμάνι της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας, που δέχεται τρομερές πιέσεις από τον όγκο των τουριστών και των κρουζιερόπλοιων. Το 2019 η πόλη υπέστη πλήγμα εξαιτίας του ρεκόρ μόλυνσης που της προκάλεσαν τα ογκώδη πλοία, καθώς ρυπαίνουν με διοξείδιο του θείου και οξείδιο του αζώτου.
Το 2019, περίπου 3 εκατομμύρια επιβάτες αποβιβάστηκαν στην πόλη, με τον αριθμό των επισκεπτών της καθημερινής κρουαζιέρας να ξεπερνά τους 10.000 για 139 ημέρες το χρόνο. Η κίνηση μειώθηκε κατά 90% το 2020, αλλά ανέβηκε στις 521.000 το 2021. Το 2022 προβλέπεται να αυξηθεί ξανά.
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Αντα Κολάου, θέλει να περιορίσει τον αριθμό των επιβατών κρουαζιέρας που αποβιβάζονται κάθε μέρα. Ισχυρίζεται ότι, από τα 3,1 εκατομμύρια επισκέπτες που έφτασαν το 2019, το 40% πέρασε λιγότερο από τέσσερις ώρες στην πόλη. Οι τουρίστες κρουαζιέρας, λέει, επισκέπτονται τις ίδιες τοποθεσίες κάθε φορά και τείνουν να μην επενδύουν πολλά χρήματα στην τοπική οικονομία. Το λιμάνι της Βαρκελώνης, ωστόσο, είναι εκτός δικαιοδοσίας της.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες γύρω από τα μέτρα που σκοπεύουν να προωθήσουν οι τοπικές Αρχές, ωστόσο προκρίνεται η επιβολή κομίστρου για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων ή ο περιορισμός στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Βαρκελώνης.
Αλλωστε, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν οι τοπικές κοινότητες και επιχειρήσεις, οι δημοτικές Αρχές έχουν ήδη απαγορεύσει την ανέγερση νέων ξενοδοχείων στο κέντρο της Βαρκελώνης και έχουν λάβει μέτρα για να μειώσουν τον αριθμό των διαμερισμάτων και κατοικιών που εντάσσονται στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb. Οπως σημειώνει η «Guardian», η Κολάου τους έχει βάλει έμμεσα στο στόχαστρο, δίνοντας έμφαση σε περίπου 6.000 τουριστικά διαμερίσματα που δεν διαθέτουν σχετική άδεια.
Η Βαρκελώνη δεν είναι η μοναδική πόλη που βιώνει τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού και λαμβάνει μέτρα για να τον θέσει υπό έλεγχο. Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι οι Βαλεαρίδες Νήσοι έχουν υιοθετήσει σχετική νομοθεσία από τον Μάιο ώστε να περιορίζονται μόλις στα τρία πλοία μέσα στο λιμάνι της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, με χωρητικότητα μόλις 5.000 επιβατών. Εχει ήδη απαγορεύσει την ανέγερση νέων ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μια τακτική στην οποία έχουν καταφύγει και άλλες ιστορικές και τουριστικές πόλεις της Ευρώπης. Το 2021, το λιμάνι της Βενετίας απαγόρευσε την είσοδο μεγάλων πλοίων στη λιμνοθάλασσα, ενώ ανάλογους περιορισμούς έχουν επίσης θεσμοθετήσει οι Αρχές του Ντουμπρόβνικ, της Σαντορίνης, του Δουβλίνου και της Μπριζ.
Ειδήσεις σήμερα
Ρωσία: Με σφαίρα στο κεφάλι βρέθηκε ο άνθρωπος που είχε τους πυρηνικούς κωδικούς του Πούτιν
Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Οι καταγγελίες για βιασμό και η ενδομητρίωση