Η Παναγία των Παρισίων είναι ο σπουδαιότερος μητροπολιτικός χριστιανικός ναός γοτθικού ρυθμού, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Γαλλίας, και ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πριν από την καταστροφή του 2019, δεχόταν 14 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Τα τελευταία χρόνια -πριν από την πυρκαγιά- ο ναός είχε πολλά προβλήματα συντήρησης και καθώς η κρατική επιχορήγηση δεν ήταν επαρκής, η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι χορηγοί κάλυπταν πολλά από τα έξοδα. Στις 15 Απριλίου του 2019, κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης μιας πλευράς του ναού, ξέσπασε πυρκαγιά από άγνωστη αιτία -πιθανότατα από εργασίες οξυγονοκόλλησης. Η μεγαλειώδης στέγη του ναού καταστράφηκε ολοσχερώς. Για μέρες τηλεοπτικά δίκτυα από όλο τον κόσμο μετέδιδαν τις θλιβερές εικόνες από τη Λα Σιτέ της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι τεράστιες καταστροφές που έκαναν την εκκλησία μη προσβάσιμη στο κοινό προκάλεσαν θλίψη σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Γάλλοι θρηνούσαν για πολύ καιρό και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεσμεύτηκε ότι η ανοικοδόμηση της Νotre Dame θα γίνει μέσα σε μια πενταετία – θα έχει οπωσδήποτε ολοκληρωθεί έως το 2024, που θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι.
Το κόστος αποκατάστασης
Η πυρκαγιά χαρακτηρίστηκε εθνική τραγωδία για τη Γαλλία και αμέσως έσπευσαν επιχειρηματίες, ιδιώτες και επιφανείς προσωπικότητες από όλο τον κόσμο να ανακοινώσουν δωρεές αρκετών εκατομμυρίων. Λίγο μετά την πυρκαγιά, συγκεντρώθηκαν 833 εκατομμύρια από 340.000 δωρητές από 150 χώρες. Αν και υπήρξαν πολλές αντιδικίες και καταγγελίες μέσα στην τετραετία που πέρασε, για μη καταβολή ή μη απόδοση των χρημάτων, τελικά οι εργασίες προχώρησαν με ταχύτητα. Μέχρι στιγμής, το έργο έχει κοστίσει συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ. Η ανοικοδόμηση του ναού επιβραδύνθηκε λόγω της πανδημίας και της μόλυνσης του χώρου από σκόνη μολύβδου μετά την πυρκαγιά. Μετά την πυρκαγιά καταγράφηκαν μεγάλες ποσότητες μολύβδου που είχαν απελευθερωθεί στην περιοχή γύρω από την Παναγία των Παρισίων. Η γαλλική οργάνωση «Ρομπέν των Δασών» προσέφυγε μάλιστα δικαστικά κατά των γαλλικών Αρχών επειδή δεν έλαβαν άμεσα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας – η προσφυγή απορρίφθηκε. Η απομάκρυνση 460 τόνων σκόνης μόλυβδου κόστισε 150 εκατομμύρια ευρώ.
Από την έναρξη των έργων αποκατάστασης δόθηκε μεγάλη σημασία στο εσωτερικό του ναού. Ξεχωριστή μελέτη έγινε για την οροφή, για την αποκατάσταση της οποίας έγιναν πολλές προτάσεις, ακόμη και ακραίες, από πολλούς Γάλλους και διεθνείς αρχιτέκτονες – ανάμεσα στα σχέδια που κατατέθηκαν, αναφέρθηκαν ένα θερμοκήπιο και μια γυάλινη οροφή.
Οι ανακαλύψεις
Στο πλαίσιο των εργασιών έγινε και ανασκαφή κάτω από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που αποκάλυψε έναν εξαιρετικό θησαυρό από αγάλματα, γλυπτά, τάφους και τμήματα από αυθεντικό τέμπλο του 13ου αιώνα.
Τα ευρήματα περιλαμβάνουν αρκετούς τάφους από τον Μεσαίωνα και μια σαρκοφάγο που ήταν θαμμένη στην «καρδιά» του μνημείου – κάτω από το δάπεδο της εγκάρσιας διάβασης. Επίσης, βρέθηκε κι ένα γλυπτό-προτομή ενός άνδρα, που πιστεύεται ότι είναι αναπαράσταση του Ιησού, σκαλισμένο σε πέτρα.
Τις αρχαιολογικές εργασίες έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Αρχαιολογικής Ερευνας (Inrap). Οι ειδικοί της Inrap κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν μια «προληπτική ανασκαφή» κάτω από ένα τμήμα του δαπέδου του καθεδρικού ναού, προτού κατασκευαστεί μια τεράστια σκαλωσιά 600 τόνων και ύψους 100 μέτρων για την ανακατασκευή του κωδωνοστασίου του μνημείου.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1160 και τον θεμέλιο λίθο έθεσαν ο Πάπας Αλέξανδρος Γ’ και ο βασιλιάς Λουδοβίκος Ζ’ της Γαλλίας. Ο ναός αποπερατώθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη πολλές μετατροπές. Πριν από την εμφάνιση του χριστιανισμού στη Γαλλία, στη θέση που είναι σήμερα η Παναγία των Παρισίων υπήρχε ρωμαϊκός ναός αφιερωμένος στον Δία. Στις 2 Δεκεμβρίου του 1804 στο ναό στέφθηκε αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α’ Βοναπάρτης. Με κέντρο δράσης το ναό έγραψε ο Βίκτωρ Ουγκώ το κλασικό μυθιστόρημα «Η Παναγία των Παρισίων».
Ειδήσεις σήμερα
Ιράν: Η επαναστάτη του χιτζάμπ – Σύμβολο του αγώνα των γυναικών η 22χρονη Αμινί