«Κάτι πρέπει να γίνει… Αυτός ο τόπος είναι πεδίο συγκρούσεων επί μακρόν. Σήμερα είναι ένα εργοτάξιο κατεδάφισης. Ολα έχουν ισοπεδωθεί και κόσμος πεθαίνει… Μιλάμε για μετακίνηση 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων. Θα ήθελα να συζητήσω με κάποιες αραβικές χώρες τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες περιοχές, όπου θα μπορούν να ζήσουν εν ειρήνη», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης προς τη Φλόριντα.
Συζήτησε ήδη αυτήν την ιδέα με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα το Σάββατο, προτού τηλεφωνήσει στον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, είπε, προσθέτοντας πως η μετεγκατάσταση θα μπορούσε να είναι προσωρινή ή μακροπρόθεσμη.
Οι περισσότεροι από τους περίπου 2,5 εκατομμύρια κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα έχουν εκτοπιστεί μέσα στη Λωρίδα από την έναρξη του πολέμου, που ξέσπασε τον Οκτώβριο του 2023, έπειτα από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Μετά την επίτευξη εκεχειρίας δύο μηνών, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 19 Ιανουαρίου, δηλώνουν πως θέλουν να επιστρέψουν σε ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.
Οι Παλαιστίνιοι, αλλά και οι υπόλοιποι Αραβες, απορρίπτουν πάγια την ιδέα μιας μαζικής εξόδου από τη Λωρίδα ως αδιανόητη. Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα, ήταν η πρώτη χθες που απάντησε ότι θα αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα επανάληψης της Νάκμπα (Καταστροφή), του μαζικού εκτοπισμού Παλαιστινίων, καθώς γεννιόταν το κράτος του Ισραήλ.
Η πρώτη αντίδραση από την ισραηλινή πλευρά ήρθε από τον Μπεζάλελ Σμότριτς, τον ακροδεξιό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θέλει πόλεμο μέχρι τέλους για τον αφανισμό της Χαμάς. «Είναι σπουδαία ιδέα. Επειτα από χρόνια εξύμνησης της τρομοκρατίας, θα μπορούν να ζήσουν καλύτερα αλλού», δήλωσε.
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στον Νότιο Λίβανο από ισραηλινά πυρά εναντίον κατοίκων που επέστρεφαν στα σπίτια τους. «Αντιμετωπίσαμε απειλές ασφάλειας», αναφέρει το Ισραήλ για το επεισόδιο, που επιτείνει την ανησυχία για κατάρρευση της εκεχειρίας.