Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες (όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν με Αμερικανούς και Βρετανούς – 2004, 2008, 2016, 2019) και συνήθως αυτές οι κρίσεις/εντάσεις κρατάνε από 3-15 ημέρες. Η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν δεν υπάγεται στην πολιτική κυβέρνηση της Τεχεράνης(έχει ιστορία από το 1979 και από το 1985), αλλά απευθείας στον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεΐ, και αμέσως μετά (για επαφές) στον αρχηγό της εν λόγω δύναμης, υποστράτηγο Χοσεΐν Σαλαμί, και ειδικότερα στον προερχόμενο από το ναυτικό, στον υπαρχηγό, αρχιπλοίαρχο Αλί Φανταβί (για την περίπτωσή μας). Αναφορικά με τακτικές/τεχνικές παραμέτρους, στην περίπτωση τέτοιων συμβάντων τον κύριο λόγο έχει ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων, αρχιπλοίαρχος Αλιρεζά Τανγκσιρί, από την προωθημένη βάση του στο Μπαντάρ Αμπά .(διοικεί όλα τα λιμάνια της χώρας).
Δράση…
Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (ναυτικό) είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι στην προστασία των 39 νησίδων στον Κόλπο, γνώστες των ασύμμετρων πολεμικών επιχειρήσεων και της ναρκοθέτησης των θαλασσών, ενώ πολλές φορές παρενοχλούν πλοία δυτικών κρατών. Ευρύτερα, η Επαναστατική Φρουρά είναι υπεύθυνη για αποσταθεροποιητικές επιχειρήσεις σε Λίβανο, Ιράκ, Συρία, Υεμένη, ενώ ανά τον πλανήτη σε πολλές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές έχουν τους δικούς τους «ανθρώπους-στελέχη» που δεν ανήκουν στο διπλωματικό Σώμα της Τεχεράνης, ούτε σχετίζονται με τους ακραιφνώς στρατιωτικούς του καθαρά ιρανικού στρατού (που είναι υποδεέστερος της Επαναστατικής Φρουράς). Αυτή διαθέτει ειδικά τμήματα χερσαίων δυνάμεων, αεροδιαστημικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κυβερνοασφάλειας, μεθοριακής ασφάλειας, τελωνείων, ενώ επί χρόνια έχει τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος (και από τις αρχές του 2022, ακόμα πιο αναβαθμισμένο ρόλο σε ζητήματα πυρηνικά και πυραυλικά).
Συνολικά αριθμεί 185.000 άνδρες, ενώ η ναυτική της δύναμη διαθέτει 130 ταχέα σκάφη εφοδιασμένα με πυραυλικά συστήματα εγχώριας κατασκευής, κινεζικής τεχνολογίας, καθώς και 5-6 αποβατικά πλοία.
Η πιο επίλεκτη μονάδα της Φρουράς είναι η ταξιαρχία «Al-Quds» (Ιεροσόλυμα), επικεφαλής της οποίας είναι ο ταξίαρχος Κανί που διαδέχθηκε τον ιστορικό και κορυφαίο στρατηγό της δύναμης, υποστράτηγο Σολεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από δυόμισι χρόνια από αμερικανικό drone στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη των σιιτικών πολιτοφυλακών του Ιράκ.
Βάσεις
Οι κύριες βάσεις της στον Κόλπο είναι στη Μασάχα, στην Μποραζάν, στο Μπουσέρ, στην Ασαλούχε, στην Μπαντάρ Λενγκέχ (οι δυο τελευταίες αφορούν στην περίπτωσή μας), ενώ το αρχηγείο της βρίσκεται στο Μπαντάρ Αμπάς, στη νότια επαρχία Χορμοζγκάν. Η Οργάνωση είναι στον κατάλογο των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων των Αμερικανών, Βρετανών, Σαουδαράβων, ως και του Εμιράτου του Μπαχρέιν. Τα πλοκάμια της έχουν φθάσει τα τελευταία 25 χρόνια σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, στη Δυτική Αφρική, αλλά και σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής.
Το Ιράν επί πολλά χρόνια διατηρεί πρεσβεία, προξενείο και γραφείο ακολούθου Αμυνας στην Αθήνα, όπως και εμείς στην Τεχεράνη.
Ειδήσεις σήμερα
Συνεχίζεται το θρίλερ με τα δύο ελληνόκτητα τάνκερ: Το Ιράν απειλεί με περισσότερες πειρατείες