Ο Μπάιντεν έκανε ειδική αναφορά λέγοντας ότι η μπασκετμπολίστρια των ΗΠΑ «είναι στο δρόμο για το σπίτι της». Ο Πολ Γουίλαν ήταν στέλεχος εταιρίας ασφάλειας του Μίτσιγκαν, είναι φυλακισμένος από τον Δεκέμβριο του 2018 με κατηγορίες για κατασκοπεία, που η οικογένειά του και η αμερικανική κυβέρνηση λένε ότι είναι αβάσιμες. Αλλά η συμφωνία, η δεύτερη τέτοια ανταλλαγή μέσα σε οκτώ μήνες, απελευθέρωσε την πιο επιφανή Αμερικανίδα που κρατούνταν στο εξωτερικό. Η Γκραίνερ είναι δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης και δύο φορές κατέκτησε το Μουντομπάσκετ με την κορυφαία εθνική ομάδα του πλανήτη (στο μπάσκετ) αυτή των ΗΠΑ και της οποίας η πολύμηνη φυλάκιση για κατοχή κατηγοριών ναρκωτικών προκάλεσε πρωτοφανές ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η εξουσιοδότηση του Μπάιντεν να απελευθερώσει έναν Ρώσο εγκληματία με το παρατσούκλι «ο Εμπορος του Θανάτου» υπογράμμισε την κλιμακούμενη πίεση που δέχτηκε η κυβέρνησή του για να επιστρέψει η Γκραίνερ στο σπίτι της, ιδιαίτερα μετά την επίλυση της υπόθεσης και τη μεταφορά της σε ποινική φυλακή. Η ανταλλαγή επιβεβαιώθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους πριν από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η Γκραίνερ ανταλλάχθηκε με τον Μπουτ σε μυστική ανταλλαγή σε αεροδρόμιο στο Αμπου Ντάμπι. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι δικηγόροι της Γκραίνερ στη Ρωσία δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν.
Δικηγόρος του Γουίλαν πρόσθεσε ότι οι ανταλλαγές συνήθως πραγματοποιούνταν στα παρασκήνια από τις υπηρεσίες πληροφοριών. «Συνήθως δεν προσεγγίζονται οι δικηγόροι. Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία μετά από μήνες τεταμένων διαπραγματεύσεων, με τον Μπάιντεν να λέει τον Νοέμβριο ότι είναι αισιόδοξος. Ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια συμφωνία ήταν δυνατή πριν από το τέλος του έτους. Ακόμα κι έτσι, το γεγονός ότι η συμφωνία ήταν μια ανταλλαγή «ένας προς έναν» αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει επί μήνες την αποφασιστικότητά τους να φέρουν στην πατρίδα τους τόσο την Γκραίνερ όσο και τον Γουίλαν.
Μιλώντας χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν τόνισε: «Είμαι ευγνώμων στην ομάδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στους συναδέλφους μας σε όλη την κυβέρνηση που εργάστηκαν ακούραστα για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή της. Συγχαίρω ιδιαίτερα τον ειδικό προεδρικό απεσταλμένο για τις υποθέσεις ομήρων, Δρ Ρότζερ Κάρστενς, ο οποίος συνοδεύει την Μπρίτνεϊ πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και ολόκληρη την ομάδα του. Εκφράζουμε επίσης βαθιά εκτίμηση στους πολλούς συνεργάτες μας που βοήθησαν στην επίτευξη αυτού του αποτελέσματος, συμπεριλαμβανομένων των φίλων μας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βοήθησαν στη μεταφορά σήμερα. Ενώ γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Μπρίτνει , ο Πολ Γουίλαν και η οικογένειά του συνεχίζουν να υποφέρουν άσκοπα. Παρά τις αδιάκοπες προσπάθειές μας, η ρωσική κυβέρνηση δεν ήταν ακόμη διατεθειμένη να θέσει τέλος στην άδικη κράτησή του, που έχει καθυστερήσει πολύ. Εύχομαι ολόψυχα να μπορούσαμε να είχαμε φέρει τον Πολ στο σπίτι σήμερα με το ίδιο αεροπλάνο με την Μπρίτνεϊ . Ωστόσο, δεν θα υποχωρήσουμε στις προσπάθειές μας να φέρουμε τον Πολ και όλους τους άλλους υπηκόους των ΗΠΑ που κρατούνται όμηροι ή κρατούνται παράνομα στο εξωτερικό, σπίτι, στα αγαπημένα τους πρόσωπα όπου ανήκουν».
ΜΠΡΙΤΝΕΪ ΓΚΡΑΪΝΕΡ
Η Ολυμπιονίκης του μπάσκετ γυρνάει σπίτι της
Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ επιστρέφει σπίτι της και κερδίζει πίσω τη ζωή της. Η καταδίκη σε κάθειρξη εννιά ετών σε ρωσική φυλακή θα της στερούσε την παιδική ηλικία των δύο παιδιών της, θα την κρατούσε μακριά από τη σύζυγό της Σερέλ και θα έβαζε ταφόπλακα στην καριέρα της στο παρκΈ.
Η 32χρονη Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια, πρώην σταρ της ομάδας Φοίνιξ Μέρκιουρι του γυναικείου ΝΒΑ, καταδικάστηκε για «λαθρεμπόριο ναρκωτικών».
Είχε συλληφθεί στις 17 Φεβρουαρίου -λίγες ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- σε αεροδρόμιο της Ρωσίας (θα αγωνιζόταν στο εγχώριο πρωτάθλημα), καθώς βρέθηκε στις αποσκευές της συσκευή ατμίσματος με έλαιο κάνναβης, το οποίο απαγορεύεται στη χώρα. Η πολυβραβευμένη Γκράινερ, «αστέρας» του γυναικείου μπάσκετ, έχει στεφθεί δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, που έκανε το γύρο του κόσμου, παραδέχτηκε την ενοχή της, λέγοντας ότι ήταν «ειλικρινές λάθος» και δεν είχε σκοπό να παραβεί το νόμο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σημείωσε από την αρχή ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφυλακιστεί, ωστόσο ο πόλεμος περιέπλεξε την κατάσταση, ενώ η καταδίκη της θεωρήθηκε πως σήμανε το τέλος των όποιων συζητήσεων. Η ανταλλαγή έγινε στο αεροδρόμιο του Αμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμμιράτα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΑΕ και ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ηγήθηκαν των προσπαθειών διαμεσολάβησης για την απελευθέρωσή της.
ΒΙΚΤΟΡ ΜΠΟΥΤ
Ο «Εμπορος του Θανάτου» που πουλάει όπλα
Γνωστός ως «Εμπορος του Θανάτου», ο Βίκτορ Μπουτ, αν και θεωρείται ένας από τους πλέον διαβόητους εμπόρους όπλων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αποχαιρέτησε το κελί του στις ΗΠΑ. Ο 55χρονος εκδόθηκε από την Ταϊλάνδη στις ΗΠΑ το 2010 στο πλαίσιο επιχείρησης της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ, στην οποία οι αξιωματικοί εμφανίστηκαν ως υποψήφιοι αγοραστές όπλων για λογαριασμό της κολομβιανής ένοπλης οργάνωσης (διαλυμένης πλέον) «Farc».
Ο ίδιος δεν παραδέχτηκε την ενοχή του, όμως το δικαστήριο στη Νέα Υόρκη δεν πίστεψε την ιστορία του -ότι ήταν επιχειρηματίας με νόμιμη επιχείρηση διεθνών μεταφορών- και τον καταδίκασε το 2012 σε 25 χρόνια φυλάκιση, κρίνοντάς τον ένοχο για συνωμοσία για τη δολοφονία Αμερικανών πολιτών και Αμερικανών αξιωματούχων, παράδοση αντιαεροπορικών πυραύλων και βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Μπουτ, Ρώσος υπήκοος γεννημένος στο σοβιετικό Τατζικιστάν, ξεκίνησε την καριέρα του στις αεροπορικές μεταφορές στην αρχή της δεκαετίας του 1990, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Αρχικά δημιούργησε την επιχείρησή του χρησιμοποιώντας στρατιωτικά αεροπλάνα που βρίσκονταν εγκαταλελειμμένα στα αεροδρόμια της καταρρέουσας σοβιετικής αυτοκρατορίας. Για σχεδόν δύο δεκαετίες, «άνθισε» τα επιχειρηματικά σχέδιά του, πουλώντας όπλα σε κράτη με αδίστακτα καθεστώτα, σε ομάδες ανταρτών και πολέμαρχους στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης σε Τσίπρα:«Ποιες παρακολουθήσεις γίνονταν επί ΣΥΡΙΖΑ από το Pegasus;»
Βανδαλισμοί και σφαίρες από Ρομά – Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση