Το σκανδιναβικό έθνος που μοιράζεται σύνορα 800 μιλίων με τη Ρωσία βρίσκεται τώρα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
«Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση», ανέφεραν ο κ. Νιινίστε και η κα Μάριν σε κοινή δήλωση.
Η δήλωση υποστήριξης προς το ΝΑΤΟ από τον Πρόεδρο Σαούλι Νιινίστε και την Πρωθυπουργό Σάννα Μάριν ήταν αναμενόμενη, αφού η φινλανδική κυβέρνηση υπέβαλε πρόσφατα έκθεση για την εθνική ασφάλεια στο κοινοβούλιο της χώρας.
Ο κ. Νιινίστε, τακτικός συνομιλητής του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια, όπως και η σοσιαλδημοκράτισσα κυρία Μαρίν, έχουν ήδη καταστήσει σαφές πως η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ένταξή της Φινλανδίας, όπως και αυτή της Σουηδίας, που επίσης αναμένεται να υποβάλει αίτημα ένταξης, θεωρείται ότι θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι.
Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η τυπική διαδικασία που προβλέπεται, βάσει του ‘Αρθρου 10 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα είναι εσπευσμένη, χωρίς την ανάγκη υποβολής προγράμματος «Membership Action Plan», δεδομένου ότι οι δύο χώρες είναι καθόλα προσαρμοσμένες στις προδιαγραφές της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας. Εκτιμάται ότι η όλη ενταξιακή διαδικασία, ως την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης από τις συμμαχικές χώρες και μετά τις επικυρώσεις από τα εθνικά κοινοβούλια, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Εν τω μεταξύ, οι δύο χώρες κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή ήδη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στη Μαδρίτη στις 28-30 Ιουνίου.
Όσον αφορά το κρίσιμο μεσοδιάστημα μεταξύ της υποβολής του αιτήματος προσχώρησης από πλευράς της Φινλανδίας και της Σουηδίας και της ένταξης στη Συμμαχία, χρονική περίοδο που οι δύο αυτές χώρες δεν θα καλύπτονται από το ‘Αρθρο 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου περί συλλογικής άμυνας, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη ήδη διεξάγουν διμερείς διαβουλεύσεις με μεμονωμένους ισχυρούς Συμμάχους με σκοπό την εξασφάλιση εγγυήσεων ασφαλείας. Επιπλέον, η Σουηδία και η Φινλανδία μπορούν θεωρητικά να κάνουν χρήση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής του ‘Αρθρου 42.7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού
Όπως σχολίαζαν διπλωματικές πηγές στο ΑΜΠΕ, σχετικά με την επικείμενη αίτηση προσχώρησης των δύο Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, «κάτι που ως τον περασμένο Φεβρουάριο φάνταζε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, φαίνεται να έχει κιόλας δρομολογηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, συνιστώντας μία από τις πολλές βαθιές και καταλυτικές ανατροπές που φέρνει η ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και στις γεωπολιτικές ισορροπίες του συστήματος διεθνών σχέσεων συνολικά»
Αν οι δύο Σκανδιναβικές χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ευρωατλαντική Συμμαχία θα έχει 32 κράτη-μέλη, εκ των οποίων τα 23 θα είναι χώρες της ΕΕ.
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη – Σπαραγμός από την μητέρα της 3χρονης «Τι συνέβη στα παιδιά μας;»
Πανελλήνιες 2022: Ανακοινώθηκαν τα μέτρα για τις εξετάσεις – Χωρίς τεστ, με μάσκες και αποστάσεις
Σοκ στο Αμύνταιο: 12χρονο κορίτσι εξομολογήθηκε στους δασκάλους τον βιασμό από τον πατέρα της
«Πράσινο» από το ΣτΕ στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Πότε και πώς θα ξεκινήσει
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Ψάχνουν τα αίτια θανάτου 7χρονου στο Ιπποκράτειο