Οταν είσαι στριμωγμένος στα σχοινιά, η καλύτερη άμυνα είναι η αντεπίθεση. Και αυτό επιχείρησε ο Τζο Μπάιντεν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, κατά την επίσκεψή του στην πλημμυροπαθή Καλιφόρνια.
Ο διευθυντής του αμερικανικού Ιδρύματος για την Ελευθερία του Τύπου, Τρέβορ Τιμ, έγραψε ότι υπάρχει περίπτωση ο πρόεδρος των ΗΠΑ να κατηγορηθεί ακόμη και για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας, εξαιτίας των απόρρητων κρατικών εγγράφων που βρέθηκαν στο γραφείο του, στο think tank «Πεν Μπάιντεν» της Ουάσιγκτον, και στο γκαράζ του σπιτιού του στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέρ, δίπλα στην πολυσυζητημένη Corvette της δεκαετίας του ’60. Κανείς, βέβαια, δεν πιστεύει ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι κατάσκοπος ξένης δύναμης, εν αντιθέσει με τον Ντόναλντ Τραμπ, που ερευνήθηκε εξονυχιστικά για τις επαφές του με κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους και διπλωμάτες πριν από τις εκλογές του 2016. Ούτε σε αυτόν, βέβαια, καταλογίστηκε κάτι.
Σύμφωνα με τον Τρέβορ Τιμ, αλλά και τον Αμερικανό πολιτικό συντάκτη, Τζέρεμι Σκάχιλ, η γραφειοκρατία των ΗΠΑ παράγει ωκεανούς διαβαθμισμένων εγγράφων κάθε χρόνο, τα οποία είναι μοιραίο κάποιοι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί να κακοδιαχειριστούν – όχι απαραίτητα από δόλο. Το συμπέρασμα των δύο ανδρών είναι πως η σχετική νομοθεσία περί κατασκοπείας οφείλει να εξορθολογιστεί αποκτώντας στενότερη ερμηνεία, ώστε να μη στιγματίζει άδικα προέδρους και να μη στέλνει στο εδώλιο -ή στην πολιτικοκοινωνική απαξίωση- μικρότερα ψάρια του δαιδαλώδους apparatus.
Το θέμα, όμως, βρίσκεται αλλού. Το λεγόμενο Γκαράζ-γκέιτ απειλεί να κάνει δυσανάλογα μεγάλη -και μάλλον άδικη- πολιτική ζημιά στον Τζο Μπάιντεν, εξομοιώνοντάς τον με τον αντίπαλό του, Ντόναλντ Τραμπ, το 2024. Οι στατιστικές πιθανότητες να δώσουν οι δυο τους τη ρεβάνς του 2020 εμφανίζονται αυξημένες, καθώς οι μετοχές του Τραμπ ανεβαίνουν στη ρεπουμπλικανική βάση και ο χαρισματικός Δημοκρατικός που θα τον αντιμετωπίσει στη θέση του Μπάιντεν δεν έχει ακόμη βρεθεί.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Κερδισμένος ο Τραμπ
Από τις τελευταίες εξελίξεις, πάντως, ο μεγάλος κερδισμένος είναι κατά κοινή ομολογία ο Τραμπ. Τον Σεπτέμβριο το FBI εισέβαλε κατόπιν καταγγελίας στη βίλα του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα (κάποιες φήμες λένε ότι τον «κάρφωσαν» η ίδια του η κόρη, Ιβάνκα Τραμπ, και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ) και ανακάλυψαν περίπου 300 διαβαθμισμένα κρατικά έγγραφα (ορισμένα με την ένδειξη «άκρως απόρρητο»), τα οποία κανονικά θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί στα Εθνικά Αρχεία μετά την απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης διόρισε ειδικό ανακριτή και ο τέως πρόεδρος βρέθηκε για πολλοστή φορά υπόλογος για την αντιθεσμική του συμπεριφορά.
Το γεγονός ότι το ολίσθημα του Μπάιντεν είναι ελαφρύτερο (διακράτησε μάλλον από αμέλεια μερικές δεκάδες έγγραφα από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα) έχει σημασία για τους ειδικούς, αλλά όχι για την αμερικανική κοινή γνώμη. «Τέτοιες λεπτές αποχρώσεις δεν παίζουν ρόλο στο λαϊκό δικαστήριο της καθημερινότητας. Ο Τραμπ είχε δόλο και ο Μπάιντεν διέπραξε μια αβλεψία, αλλά στη συνείδηση του κόσμου και οι δύο πιάστηκαν με τη… γίδα στην πλάτη. Αρα, είναι εξίσου ένοχοι “το ίδιο όλοι τους και ντροπή τους”, κατά τη λαϊκή ρήση. Δυστυχώς, έτσι είναι», τόνισε ο Λάρι Σάμπατο, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.
Ο άτυπος συμψηφισμός επιτρέπει στον Τραμπ να πάρει βαθιά ανάσα και δυσκολεύει την ποινική του δίωξη, δημιουργώντας ταυτόχρονα σωρεία πολιτικών προβλημάτων στον αντίπαλό του. Θεωρείται απίθανο ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Χερ, τον οποίο διόρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, να ασκήσει δίωξη σε έναν εν ενεργεία πρόεδρο. Ωστόσο, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων ετοιμάζεται να του κάνει τη ζωή δύσκολη εγκαινιάζοντας Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα των εγγράφων, με πρωτοβουλία του «τραμπικού» προέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης του Σώματος, Τζιμ Τζόρνταν. Νόμος του 1978 υποχρέωσε όλους τους πρώην προέδρους και αντιπροέδρους των ΗΠΑ να παραδίδουν στα Εθνικά Αρχεία έγγραφα εργασίας που έχουν στην κατοχή τους, καθώς και επιστολές, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλο υλικό.
Πέρα από τη μάχη των εντυπώσεων, το CNN αποκάλυψε ότι μέρος των εγγράφων στο γκαράζ του Μπάιντεν ενδέχεται να αφορούσε σχέσεις του γιου του, Χάντερ, με την Ουκρανία, για τις οποίες ο τελευταίος αντιμετωπίζει προβλήματα όχι μόνο στο Κογκρέσο, αλλά και με τη Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, ο 80χρονος Δημοκρατικός ηγέτης απώλεσε το «ηθικό πλεονέκτημα» και τη θεσμικά άψογη βιτρίνα που καλλιεργούσε απέναντι σε έναν λαϊκιστή, που δεν ορρωδεί προ ουδενός και τρίβει τα χέρια του από τη στιγμή που έσυρε τον αντίπαλο στο γήπεδό του. Σε ένα απευκταίο σενάριο, ο Μπάιντεν κινδυνεύει να πάθει την ίδια πολιτική ζημιά με τη Χίλαρι Κλίντον το 2016, όταν αποκαλύφθηκε ότι η τελευταία χρησιμοποιούσε υπολογιστές του υπ. Εξωτερικών για την προσωπική της αλληλογραφία, για να υπονομεύσει, μάλιστα, τον εσωκομματικό της αντίπαλο, Μπέρνι Σάντερς.
Ειδήσεις σήμερα