Ποια όμως είναι η Χαμάς;
Η Χαμάς, η μαχητική παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, «γεννήθηκε» το 1988 μετά την πρώτη ιντιφάντα – τη λαϊκή παλαιστινιακή εξέγερση κατά του Ισραήλ.
Το όνομα “Χαμάς” είναι ακρωνύμιο των λέξεων Harakat al-Muqawama al-Islamiya (“Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης”) καθώς και μια αραβική λέξη που σημαίνει “ζήλος”.
Το κίνημα διαφοροποιήθηκε από την ομάδα που κυριαρχούσε μέχρι τότε στην πολιτική ζωή των Παλαιστινίων – την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – με την αφοσίωσή του στο Ισλάμ και τον καταστατικό χάρτη του που διακήρυττε την ασυμβίβαστη δέσμευση για την πλήρη καταστροφή του κράτους του Ισραήλ. Αντιτάχθηκε στη συμφωνία του Όσλο μεταξύ του Ισραήλ και της PLO το 1993.
Η στρατιωτική της πτέρυγα, οι Ταξιαρχίες Iz al-Din al-Qassam, ήταν αφιερωμένη σε αυτόν τον σκοπό, με αποτέλεσμα η Χαμάς να χαρακτηρίζεται τρομοκρατική ομάδα από τις περισσότερες δυτικές χώρες.
Αλλά το δεύτερο χαρακτηριστικό της, το οποίο συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη δημοτικότητά της μεταξύ των Παλαιστινίων, ήταν η ανάπτυξη ενός οργανισμού κοινωνικής πρόνοιας, ο οποίος άνοιξε σχολεία και κλινικές που ήταν πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές από εκείνες της PLO και του πολιτικού της κόμματος, της Φατάχ.
Αυτό είναι που την εκτόξευσε ως πολιτική δύναμη. Αυτή η δημοτικότητα ήρθε στο προσκήνιο το 2005, όταν το Ισραήλ, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, απέσυρε τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Γάζα και εκκένωσε τους οικισμούς εκεί, ελπίζοντας ότι το Ισραήλ θα ζούσε τελικά αρμονικά με μια παλαιστινιακή οντότητα ως γείτονά του, ανοίγοντας το δρόμο για ένα παλαιστινιακό κράτος. Αυτό το σχέδιο απομάκρυνσης εκτροχιάστηκε όταν η Χαμάς νίκησε τη Φατάχ στις εκλογές του 2006 στη Γάζα, και μια πικρή και αιματηρή αντιπαλότητα μεταξύ των δύο οδήγησε στην πλήρη εκδίωξη κάθε παρουσίας της Φατάχ από τη Λωρίδα της Γάζας το 2007.
Τι έφερε η κυριαρχία της Χαμάς και η σχέση της με το Ισραήλ;
Η ιστορία της σχέσης μεταξύ του Ισραήλ και των ηγετών της Χαμάς στη Γάζα που κυβερνούν τα δύο εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας είναι μια σχέση σύγκρουσης και εξάρτησης.
Από τότε που η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία, το Ισραήλ -μαζί με τον άλλο γείτονα της Λωρίδας, την Αίγυπτο- διατηρεί αποκλεισμό της Γάζας. Ο αποκλεισμός και το γεγονός ότι οι ηγέτες της Γάζας έχουν στιγματιστεί ως τρομοκράτες την έχουν κρατήσει απομονωμένη και φτωχή.
Η Χαμάς παραμένει ιδεολογικά προσηλωμένη στην καταστροφή του Ισραήλ και γίνεται ορμητήριο τρομοκρατικών επιχειρήσεων εναντίον του εβραϊκού κράτους, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με πυροβολισμούς και βομβιστικές επιθέσεις σε λεωφορεία, αλλά τα τελευταία χρόνια πιο δραματικά με τη μορφή πυραύλων που εκτοξεύονται από το έδαφος της Γάζας.
Με την πάροδο του χρόνου, οι δυνατότητες της Χαμάς έχουν αυξηθεί από την ικανότητα να εκτοξεύει ρουκέτες στο νότιο τμήμα του Ισραήλ που περιβάλλει τη Λωρίδα της Γάζας σε δυνατότητες να πλήττει το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και άλλες πόλεις στην καρδιά του Ισραήλ. Σε τέσσερις περιπτώσεις, η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο κλιμακώθηκε σε ολοκληρωμένο πόλεμο.
Παρά την έχθρα του με τη Χαμάς, το Ισραήλ, όλα αυτά τα χρόνια, την έχει θεωρήσει ως ένα χρήσιμο αντίβαρο στη Φατάχ. Η ισραηλινή Δεξιά, ειδικότερα, θεώρησε το πικρό ρήγμα Χαμάς-Φατάχ ως εγγύηση ότι η παλαιστινιακή ηγεσία δεν θα ενωθεί ποτέ για να υποστηρίξει μια ειρηνευτική συμφωνία, ή ακόμη και ένα ενιαίο μέτωπο για την απαίτηση της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας.
Τι γίνεται με το Ιράν;
Πριν από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι συγκρούσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ είχαν φθάσει στο πιο θανατηφόρο σημείο τους το 2021, όταν, μετά την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ, η οργάνωση εκτόξευσε ρουκέτες στο Ισραήλ.
Η Χαμάς έχει λάβει διεθνή υποστήριξη από χώρες όπως η Τουρκία και το Κατάρ, ενώ είναι γνωστό ότι το Ιράν είναι ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της ομάδας.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Τρίτη ότι η Τεχεράνη δεν είχε ανάμειξη στην επίθεση της Χαμάς το Σαββατοκύριακο
“Φιλάμε τα χέρια των σχεδιαστών (της επίθεσης) και της παλαιστινιακής νεολαίας, αλλά όσοι λένε ότι είναι έργο μη Παλαιστινίων έχουν κάνει λάθος υπολογισμούς”, δήλωσε.
Σημειώνεται ότι το Ιράν έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και είναι ένας μακροχρόνιος περιφερειακός αντίπαλος του Ισραήλ.
Ειδήσεις σήμερα
Εξάρχεια: Συνελήφθη Κούρδος με διεθνές ένταλμα σύλληψης για τρομοκρατία
Κύκλωμα ελληνοποιήσεων: Σκληροί εγκληματίες οι «πελάτες» – Οι σοκαριστικοί διάλογοι
Αθήνα: Σε κλοιό ασφαλείας ισραηλινοί στόχοι!