«Ασπίδες» , που σημαίνει «προστασία». Και αυτός είναι ο σκοπός μας η «προστασία των πλοίων. Στόχος δεν είναι η επίθεση κατά των Χούθι αλλά να εμποδίσουμε τις επιθέσεις σε πλοία” εξήγησε ο κ. Μπορέλ. “Είναι σίγουρα μια σημαντική αποστολή. Ολους μας ανησυχεί η παράκαμψη της Διώρυγας του Σουέζ και πολλές χώρες μας ζητούν να παρέμβουμε. Για πολλές ναυτιλιακές εταιρείες που παρακάμπτουν τη Διώρυγα αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους. Και η αύξηση του κόστους αποτυπώνετει στις τιμές. Η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τον πληθωρισμό. Ως εκ τούτου είναι εύλογο για εμάς να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο» κατέληξε ο Μπορέλ.
Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση, πού θα είναι η έδρα και τι θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες είχε δηλώσει ότι θα κατέθετε πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, προσφέροντας επίσης το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση με την πρόταση αυτή λίγο αργότερα να γίνεται δεκτή.
Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες»
Η Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» σταθμίζεται σε τρία επίπεδα.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
-Στρατηγικό (Αυστριακός Διοικητής)
-Επιχειρησιακό (Εν πλω Διοίκηση Γαλλία)
-Τακτικό (Ελλάδα)
Η χώρα μας, θα αναλάβει το τακτικό επίπεδο της αποστολής, δηλαδή τον έλεγχο των δυνάμεων που είναι εν πλω, τον συντονισμό ή την αναδιάταξη της επιχείρησης, την τακτική σχεδίαση, πως δηλαδή θα δράσει η ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα.
Η φρεγάτα ΥΔΡΑ πιθανά θ’ αποπλεύσει από τη Σαλαμίνα από τις 17 Φεβρουαρίου ή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το πεδίο που πρόκειται να δράσει είναι πολυπαραγοντικό. Ενδεχομένως βόρεια της Ερυθράς θάλασσας να είναι το πεδίο που η φρεγάτα ΥΔΡΑ θα προστατεύει μαζί με άλλα πολεμικά πλοία τα εμπορικά που διέρχονται από εκεί, άρα μιλάμε για αποτροπή και συνοδεία. Για την αποστολή εκτός Ελλάδας πάντως απαιτείται και ΚΥΣΕΑ.
Στην φρεγάτα ΥΔΡΑ έχουν γίνει πολλές δοκιμές ώστε να είναι καθ’ όλα έτοιμη για αυτή την αποστολή. Όλα τα δυνατά όπλα και συστήματα που μπορεί να φέρει το πλοίο είναι λειτουργικά, ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκαν επιπρόσθετα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αντιμετώπισης μη επανδρωμένων εναέριων απειλών. Η παραμονή της θα είναι για 3 μήνες στην περιοχή ενώ για το προσωπικό απ’ ότι μαθαίνουμε η επιπλέον ημερήσια αποζημίωση θα ξεπερνά τα 120 ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Στη Λάρισα το στρατηγείο της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» κατά των Χούθι – Δεκτή η πρόταση Δένδια