Νωρίτερα, η Γαλλία και η Γερμανία… αιφνιδίασαν τους ηγέτες των άλλων κρατών στις Βρυξέλλες, καθώς με έγγραφό τους, την ώρα που ξεκινούσε η συζήτηση για τη στρατηγική ατζέντα, ζήτησαν από κοινού ένα ευρύ φάσμα τροπολογιών πάνω σε αυτήν για την επόμενη πενταετία.
Πρόκειται, σύμφωνα με το Politico, για ένα έγγραφο που προετοιμαζόταν εδώ και μήνες από τον Σαρλ Μισέλ και συζητήθηκε μεταξύ αξιωματούχων των κρατών της ΕΕ. Ωστόσο, αυτή η κίνηση «εξόργισε τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ», καθώς πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πήραν τα δύο κράτη τελευταία στιγμή, χωρίς προφανώς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι.
Παρίσι και Βερολίνο μαζί με τον Μισέλ πρότειναν μία σειρά από αλλαγές στην ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν την ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Τα κύρια σημεία που θέλουν να προσθέσουν οι δύο χώρες είναι τα εξής:
Για την πολιτική για το κλίμα: «Να συνεχίσουμε την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη της Πράσινης Συμφωνίας».
Για την άμυνα: «Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του».
Για την πολιτική ανταγωνισμού: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρακτικές ανταγωνισμού και να επιτρέψουμε τη σύσταση κοινοπραξιών και ενοποίησης σε βασικούς τομείς, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα».
Σχετικά με τη διεύρυνση: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει την ανάγκη να τεθούν οι απαραίτητες εσωτερικές βάσεις και μεταρρυθμίσεις για την εκπλήρωση των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών της Ένωσης και την αντιμετώπιση βασικών ερωτημάτων που σχετίζονται με τις προτεραιότητες και τις πολιτικές της, καθώς και την ικανότητά της να ενεργεί έναντι μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και όλο και πιο περίπλοκες προκλήσεις».
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Την ίδια στιγμή, οι δύο χώρες θέλουν να διαγραφεί μία παράγραφος σχετική με την άμυνα: «εμβληματικά έργα και αμυντικές πρωτοβουλίες κοινού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την ΕΕ».
Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής: Πρέπει να αναβαθμίσουμε τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ
Στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε παρέμβαση τονίζοντας ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε.
Επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σε μία συγκυρία που η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα πάνω σ’ αυτό τομέα, να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους. Οτιδήποτε λιγότερο στέλνει το λάθος μήνυμα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Οι ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται στο κείμενο στρατηγικής της Ε.Ε.
Την ικανοποίησή του για το ότι οι ελληνικές προτεραιότητες συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο για την στρατηγική της Ε.Ε. για την επόμενη τετραετία εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όσον αφορά για τα ανώτατα αξιώματα της Ένωσης δήλωσε ότι ως Ευρώπη θα ωφεληθούμε αν καταλήξουμε σε κοινή απόφαση όσο το δυνατό πιο σύντομα». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων έχουν καταλήξει στα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις ηγετικές θέσεις.
Τα πρόσωπα αυτά είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το ΕΛΚ, υποψήφια για μια δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Κομισιόν, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, από τους Σοσιαλδημοκράτες, υποψήφιος για Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θητεία 2,5 ετών με δυνατότητα ανανέωσης και η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας, υποψήφια για Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κοινή του πρόταση με τον Πολωνό πρωθυπουργό κ. Τουσκ για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα εκριθεί από τη σύνοδο, καθώς είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια της Ευρώπης.