Επί δύο βδομάδες χιλιάδες Ισπανοί διαδηλώνουν εναντίον της προοπτικής να αμνηστευτούν περίπου 400 άτομα, ανάμεσά τους πρωτεργάτες της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας το 2017
Με την πιο ογκώδη διαδήλωση μέχρι στιγμής κατά του νομοσχεδίου για την αμνηστία των Καταλανών αποσχιστών που σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Πέδρο Σάντσεθ απάντησαν 170.000 Ισπανοί που πλημμύρισαν το κέντρο της Μαδρίτης το Σάββατο.
Ελάχιστες ώρες αφότου ο η ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος ορκίστηκε ξανά πρωθυπουργός, καθώς η «ανίερη συμμαχία» με άλλα έξι μικρά κόμματα, ανάμεσά τους Καταλανών και Βάσκων αυτονομιστών, έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, οι δρόμοι της ισπανικής πρωτεύουσας σείστηκαν από συνθήματα του τύπου «Σάντσεθ προδότη, δεν θα ξεπουλήσεις την Ισπανία» και «Η Καταλονία είναι Ισπανία».
Επί δύο βδομάδες χιλιάδες Ισπανοί διαδηλώνουν εναντίον της προοπτικής να αμνηστευτούν περίπου 400 άτομα, ανάμεσά τους πρωτεργάτες της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας το 2017 με ένα δημοψήφισμα του κηρύχθηκε άκυρο από τη Δικαιοσύνη και οδήγησε στην χειρότερη πολιτική κρίση της χώρας εδώ και δεκαετίες.
Ο Σάντσεθ κωφεύει. Παρότι ήρθε δεύτερος στις εκλογές του Ιουλίου, συμμάχησε με τον διάβολο για να παραμείνει στην πρωθυπουργική κατοικία με αντάλλαγμα την αμνηστία, φώναζε προχθές το πλήθος, ανάμεσά τους και ο Αλμπέρτο Νούνιες Φεϊχό, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, που είχε πανηγυρίσει την πρωτιά εκείνο το βράδυ.
«Γνωρίζουν καλά πως δεν μπορούν να το κάνουν. Αυτό τους λέμε με τη διαδήλωση. Δεν θα προκαλέσουν εμφύλιο», δήλωσε στο AFP.
«Ο νόμος ισοδυναμεί με πραξικόπημα», ανέβαζε τους τόνους λίγα μέτρα πιο πέρα ο ηγέτης του ακροδεξιού Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ.
«Η μάχη μόλις άρχισε. Αυτό είναι το μήνυμα και προς την Ευρώπη», πρόσθεσε η Μαριάνα, μια 51χρονη επιχειρηματίας μεταξύ των διαδηλωτών που ανέμιζαν σημαίες της Ε.Ε. μαζί με την ισπανική.
Κάποιοι άλλοι ύψωναν πλακάτ με το πορτρέτο του Μιγκέλ Ανχελ Μπλάνκο, του 29χρονου συντηρητικού δημοτικού συμβούλου που είχε απαχθεί και εκτελεστεί από τους ένοπλους εξτρεμιστές της ΕΤΑ στη Χώρα των Βάσκων το 1997, σημειώνει η «El País».
Ο Σάντσεθ υπερασπίζεται την επιλογή του επιμένοντας πως η αμνηστία θα βοηθήσει να εκτονωθεί η ένταση και να επουλωθούν οι πληγές στην Καταλονία. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώσεις δικαστών, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και πολίτες κάθε ηλικίας που κατέβηκαν και προχθές στους δρόμους απαντούν ότι αντιθέτως οξύνει την ένταση, ανοίγει βαθύτερες πληγές, απειλεί να διχάσει τη χώρα και επιπλέον υπονομεύει το κράτος δικαίου και το διαχωρισμό των εξουσιών.
Παραπέμπουν στις πρόσφατες εικόνες από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον πρώην ηγέτη του Vox και τα επεισόδια έξω από τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια προηγουμένων συγκεντρώσεων κατά του νόμου αμνηστίας.
Σε δημοσκόπηση της εταιρίας Metroscopia στα μέσα του φετινού Σεπτεμβρίου, περίπου το 70% των ερωτηθέντων (και 59% μεταξύ των υποστηρικτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος) απάντησε πως αντιτίθεται σφόδρα στην ιδέα της αμνηστίας, υπογραμμίζει το Reuters.
«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ» ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Οι εξελίξεις στη Μαδρίτη έχουν προκαλέσει ήδη πονοκέφαλο και στις Βρυξέλλες. Ηδη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει κινητοποιηθεί για να κηρυχθεί άκυρος ο νόμος περί αμνηστίας που προωθεί η νέα κυβέρνηση. Αν ο νόμος της κυβέρνησης Σάντσεθ όντως περάσει, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμνηστία στην ιστορία της Ισπανίας από το 1977, όταν έτσι είχε κλείσει και το κεφάλαιο των αποτρόπαιων εγκλημάτων που είχαν διαπραχθεί κατά τη δικτατορία Φράνκο. Θα είναι επίσης ο πρώτος νόμος αμνηστίας που θα κληθεί να εγκρίνει η Ε.Ε. από το 1991.