Σύμφωνα με το Skynews, σε διάγγελμα του, το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος της Ισλανδίας κάλεσε τους πολίτες να «σταθούν ενωμένοι και να συμπονούν όσους δεν μπορούν να βρίσκονται στα σπίτια τους.» Είπε δε ότι ελπίζει η κατάσταση να ηρεμήσει.
Σημειώνεται ότι ένας από τους κατοίκους της περιοχής περιέγραψε την καταστροφή ως «τραγική» για τη κοινότητα, την οποία παρομοίασε με οικογένεια. «Είναι εξωπραγματικό, είναι σαν να βλέπεις ταινία καταστροφής», είπε ο 55χρονος Γκούντγιονσον στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Οχυρωμένη η πόλη ενάντια στην λάβα
Μετά από την έκρηξη του ηφαιστειακού συστήματος Σβαρτσένγκι, χτίστηκαν τείχη γύρω από το ηφαίστειο για να κατευθύνουν τη λάβα μακριά από το Γκρίνταβικ, όπου ζουν περίπου 4.000 άνθρωποι.
Η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΙΜΟ) δήλωσε ότι τα φράγματα είχαν παραβιαστεί σε ορισμένα σημεία, επιτρέποντας στη λάβα να φτάσει στην πόλη και να κάψει μερικά σπίτια και κτίρια.
Κανονικά οι πτήσεις παρά την έκρηξη του ηφαιστείου
O πρόεδρος Γκούντνι Γιόχανεσον ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί να πετάξουν από και προς την Ισλανδία δεν θα επηρεαστούν λόγω της νέας ηφαιστειακής έκρηξης κοντά στην πόλη Γκρίνταβικ. «Δεν κινδυνεύουν ζωές, αν και οι υποδομές μπορεί να απειλούνται», δήλωσε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην γνωστό ως Twitter.
«Δεν υπάρχει τρόπος να πούμε» πόση καταστροφή μπορεί να αντιμετωπίσει το Γκρίνταβικ, η οποία θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της έκρηξης, δήλωσε ο Μπένεντικτ Οφέιγκσον, γεωφυσικός της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Σημειώνεται ότι η έκρηξη ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής βόρεια της πόλης, η οποία λίγες ώρες πριν είχε εκκενωθεί για δεύτερη φορά από τον Νοέμβριο λόγω φόβων ότι επίκειται έκρηξη εν μέσω συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας.
«Εξαιρετικά επικίνδυνη η έκρηξη»
Ακόμη, ο δημοσιογράφος και ηφαιστειολόγος Robin Andrews δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη έκρηξη είναι μια «εξαιρετικά επικίνδυνη και επιβλαβής κατάσταση» τώρα που η λάβα έχει φτάσει στην πόλη.
Μιλώντας στο BBC, επεσήμανε ότι η εκροή λάβας από τις δύο τρέχουσες ρωγμές δεν δείχνει «κανένα σημάδι επιβράδυνσης». Πρόσθεσε δε ότι «Όσον αφορά τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των ζημιών είναι αδύνατο να χαρτογραφηθεί αυτή τη στιγμή.»
Προειδοποίησε ότι τα επακόλουθα της έκρηξης θα μπορούσαν να αποδειχθούν «αρκετά προβληματικά» για άτομα με προϋπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα, επειδή η ηφαιστειακή δραστηριότητα απελευθερώνει αέρια όπως το διοξείδιο του θείου, το οποίο είναι ερεθιστικό για το δέρμα, τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό.
Πόσα είναι τα ενεργά ηφαίστεια στην Ισλανδία
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, η Ισλανδία φιλοξενεί 32 ενεργά ηφαίστεια και βρίσκεται πάνω σε ένα όριο τεκτονικής πλάκας που συνεχώς διασπάται, απομακρύνοντας τη Βόρεια Αμερική και την Ευρασία η μία από την άλλη κατά μήκος της γραμμής της μεσοατλαντικής κορυφογραμμής. Ως εκ τούτου, η χώρα είναι συνηθισμένη σε ηφαιστειακές εκρήξεις, αν και συχνά συμβαίνουν στην άγρια φύση, μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Το ηφαιστειακό σύστημα Bárðarbunga στο κέντρο της χώρας εξερράγη το 2014, παράγοντας λάβα που κάλυψε 84 τετραγωνικά χιλιόμετρα (32 τετραγωνικά μίλια) ορεινών περιοχών, αλλά δεν προκάλεσε ζημιές σε κοινότητες.
Οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι η τελευταία σειρά εκρήξεων θα προκαλέσει το ίδιο χάος με αυτό που παρατηρήθηκε το 2010, όταν εξερράγη το ηφαίστειο Eyjafjallajökull, καθώς είναι απίθανο να περιλαμβάνει παγετώδεις πάγους που οδήγησαν σε ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας.
Περίπου 100.000 πτήσεις ακυρώθηκαν, επηρεάζοντας 2 εκατομμύρια ανθρώπους, ως αποτέλεσμα της τέφρας που εκτοξεύτηκε από την έκρηξη του 2010, η οποία απειλούσε να σταματήσει τους κινητήρες των αεροσκαφών και να προκαλέσει ηλεκτρική βλάβη.
Ειδήσεις σήμερα
Ερυθρά Θάλασσα: Δεξαμενόπλοια διέκοψαν τον πλου τους μετά τα πλήγματα στους Χούθι
«Βόμβα» από ΔΝΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα κόψει κατά 40% τις θέσεις εργασίας