Η κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει στις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) και δεν θα παρατεθεί πέραν των 24 ωρών που συμφωνήθηκαν, δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya TV ο στρατηγός Σαμς Ελ Ντιν Καμπάσι, μέλος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου του Σουδάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και με τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF), η σύγκρουση των οποίων για την εξουσία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 185 ανθρώπους σε όλη τη χώρα και έχει εκτροχιάσει ένα υποστηριζόμενο από τη διεθνή κοινότητα σχέδιο επιστροφής στην πολιτική διακυβέρνηση έπειτα από δεκαετίες αυταρχισμού και στρατιωτικών κυβερνήσεων.
Ο επικεφαλής των ΔΤΥ στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμεντί, ο οποίος δεν έχει γίνει γνωστό πού βρίσκεται από την αρχή των μαχών, δήλωσε πως οι ΔΤΥ ενέκριναν την 24ωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση αμάχων και η απομάκρυνση των τραυματιών.
Σε καταχώρισή του στο Twitter, ο Χεμεντί ανέφερε πως «συζήτησε πιεστικά ζητήματα» με τον Μπλίνκεν στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους και πως σχεδιάζονται περαιτέρω συνομιλίες. Οι ΔΤΥ εξέδωσαν επίσης μια δήλωση στην οποία υποστηρίζουν πως διεξάγουν μια συνεχιζόμενη μάχη για να αποκαταστήσουν «τα δικαιώματα του λαού μας» με αυτό που αποκαλούν νέα επανάσταση.
Σουδάν: Συγκλονίζει η μαρτυρία του Έλληνα πρόξενου στο Χαρτούμ – «Ό,τι κινείται, το πυροβολούν»
Ο Έλληνας επίτιμος πρόξενος στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος, βιώνει από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί στην αφρικανική χώρα, η οποία σπαράσσεται τα τελευταία 24ωρα από τον εμφύλιο.
Μιλώντας στο debater.gr, ο κ. Παγουλάτος αφηγήθηκε τα εξής: « Είχα κατέβει για ιατρικές εξετάσεις και με πρόλαβαν τα γεγονότα. Δεν μπορώ να γυρίσω τώρα, επέστρεφα στο Χαρτούμ και δεν μπόρεσα λόγω των γεγονότων. Είναι ο αδερφός μου εκεί, Έλληνες και φίλοι μου. Η κατάσταση είναι δύσκολη, δραματική θα έλεγα. Γίνονται εχθροπραξίες εντός της πρωτεύουσας. Αντιμαχόμενες δυνάμεις.
Τραγωδία στην Τουρκία: 14μελής οικογένεια ανάμεσα στα θύματα της φωτιάς
Δεν υπάρχει λογική στο Σουδάν τώρα, επικρατεί το παράλογο. Βομβάρδισαν το αεροδρόμιο, γίνονται μάζες για το ποιος θα επικρατήσει στον έλεγχο του παλατιού. Φανταστείτε στο πεντάγωνο μέσα υπάρχουν δυο στρατόπεδα. Ότι κινείται έξω στους δρόμους το πυροβολούν, για αυτό έχουμε και τόσα άμαχα θύματα», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο αδερφός μου και η κουνιάδα μου είναι κλεισμένοι μέσα στο οικογενειακό μας ξενοδοχείο που διατηρούμε. Ούτε παράθυρο δεν μπορούν να ανοίξουν να δουν έξω στον δρόμο τι γίνεται. Ηλεκτρισμός και νερό δεν υπάρχει σχεδόν σε όλη την πρωτεύουσα. Έχουν γίνει ζημιές και όπου έχουν πέσει τα συστήματα δεν έχουν τρόπο να μεταβούν τα συνεργεία για να γίνουν οι επισκευές. Τροφή ότι είχε ο κάθε ένας σπίτι του. Δεν μπορείς να βγεις έξω καν. Δεν υπάρχουν ανοιχτά μαγαζιά για τροφή. Μάχες γίνονται και στα προάστια», εξήγησε.
Αναφερόμενος στα αίτια της σύρραξης, ο Έλληνας πρόξενος στο Σουδάν είπε: «Το οικογενειακό μας ξενοδοχείο το έχουμε από τους γονείς μας από το 1952. Όλα αυτά τα χρόνια δυστυχώς έχουμε ξανά δει κάτι αντίστοιχο. Το Σουδάν σχεδόν από την ανεξαρτησία του κυβερνάται από στρατιωτικές κυβερνήσεις, οι οποίες κάθε φορά ανατρέπονται από άλλους στρατιωτικούς – και πάλι στο ίδιο μοτίβο.
Η στρατιωτική κυβέρνηση που υπήρχε μέχρι το Σάββατο του Πάσχα του δικού μας. Ο πρόεδρος δηλαδή, μαζί με τον αντιμαχόμενο αντιπρόεδρο πλέον, ήταν με σκοπό να διατηρήσουν την Ειρήνη και την ηρεμία στη χώρα, μέχρι να μεταβούμε στις δεύτερες πολιτικές εκλογές, ώστε να υπάρξει πολιτική κυβέρνηση και όχι στρατιωτική. Εκείνοι υποτίθεται θα εκτελούσαν το έργο αυτό και θα πήγαιναν πίσω στα στρατόπεδα τους. Τελικά αυτοί οι δυο κοντραρίστηκαν μεταξύ τους και ο μεν πρόεδρος έχει τον τακτικό στρατιωτικό στρατό, δηλαδή τον επίσημο στρατό του Σουδάν και ο αντιπρόεδρος τους παραστρατιωτικούς και οι δυνάμεις δυστυχώς είναι ίσες μεταξύ τους και φοβάμαι ότι θα κρατήσει καιρό αυτό, καθώς θα αντιστέκονται…
Ένας εξωτερικός παράγοντας πιστεύω θα έκανε δυσκολότερα τα πράγματα. Μόνο αν ηττηθεί ένας από τους δυο η σκεφτούν ότι καταστρέφουν την ίδια τους την πατρίδα και έρθουν σε κάποια συμφωνία μεταξύ τους να σταματήσει όλο αυτό. Η πρωτεύουσα του Σουδάν είναι τα πάντα, οποίος αποκτήσει ίσως το μεγαλύτερο μέρος, να έχει και πιο ισχυρό «χαρτί» διαπραγμάτευσης. Δηλαδή “εγώ είμαι ο νικητής και θα κάνουμε αυτό που πρέπει”», είπε ο κ. Παγουλάτος.
Ειδήσεις σήμερα
Ακρόπολη: Συνελήφθη και ο δεύτερος δράστης του μαχαιρώματος στον 18χρονο
Νέα ιντερνετική απάτη: Τα «ΕΛΤΑ» σας στέλνουν link – Γνωστός YouTuber έχασε 4.000 ευρώ