Οι πρακτικές των μαγισσών, που θεωρούνταν συνεργοί του διαβόλου, βέβηλες και επιρρεπείς σε σεξουαλικά όργια, ενέπνευσαν βιβλία, μύθους και συνδέθηκαν με δεισιδαιμονίες και τελετές.
Αν περάσει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η βουλευτής Νάταϊ Ντον, θα δοθεί μεταθανάτια χάρη «που θα δικαιώσει 4.000 ψυχές οι οποίες καταδικάστηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια», όπως δήλωσε. «Οι απονομές χάριτος θα διασφάλιζαν ότι αναγνωρίζονται ως θύματα μιας αποτυχίας της Δικαιοσύνης και θα πάψουν να είναι καταγεγραμμένες πλέον στην Ιστορία ως εγκληματίες», είπε η Ντον σε ένα βίντεο, το οποίο δημοσίευσε το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Washington Post».
Η βουλευτής υποστηρίζει πως η απονομή χάριτος σε χιλιάδες γυναίκες που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν στη χώρα βάσει του νόμου περί μαγείας του 1563 έχει ιδιαίτερη σημασία τη σημερινή εποχή, καθώς θα είναι μια συλλογική απόρριψη μισογυνιστικών συμπεριφορών. Επίσης, πιστεύει ότι η αναγνώριση της ιστορικής γυναικοκτονίας έχει απήχηση στη σύγχρονη εποχή, αφού οι μάγισσες στοχοποιήθηκαν επειδή ήταν γυναίκες λίγο διαφορετικές, φτωχές, παρίες.
Ο «Guardian» υπενθυμίζει πως πρόσφατα η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον, κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ζήτησε συγγνώμη από όσους επηρεάστηκαν από το νόμο περί μαγείας, σημειώνοντας πως «σήμερα η αναγωγή δεν γίνεται στη μαγεία, αλλά στην καθημερινή παρενόχληση, στις διαδικτυακές απειλές βιασμού και στη σεξουαλική βία».
Οι εκκλήσεις για νομική χάρη για μάγισσες και νεκρομάντεις έχουν επιταχυνθεί στη Σκωτία. Ο νόμος, ο οποίος ίσχυε από το 1563 έως το 1736, τιμωρούσε με θάνατο όποιον ασκούσε μαγεία. Εκτιμάται πως στη Σκωτία τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν με την κατηγορία της άσκησης μαγείας.
Οπως γράφει η «Washington Post», ένα περιστατικό του 1679 είναι ενδεικτικό: Εξι γυναίκες που ονομάζονταν «Boness Witches» κατηγορήθηκαν ότι είχαν συναντήσεις με τον διάβολο και σύμφωνα με τους ιστορικούς στραγγαλίστηκαν και κάηκαν στην πυρά. Εγγραφα επιβεβαιώνουν ότι έγιναν περίπου 12.000 εκτελέσεις μαγισσών -η πλειονότητά τους μεταξύ του 1580 και του 1650- σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που εντόπισε ιστορικός και αφορά στο κυνήγι μαγισσών στην Ευρώπη, όπου πολλές χώρες έχουν εκδώσει χάρη. Οι χρονολογίες βρέθηκαν γραμμένες σε ένα ντοκουμέντο για το κυνήγι μαγισσών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, τρεις αιώνες μετά από τις περιβόητες δίκες των μαγισσών του Σάλεμ, στη Μασαχουσέτη, πολλές γυναίκες έχουν λάβει μεταθανάτια χάρη και επίσημα.
Ειδήσεις σήμερα
Δολοφονία 42χρονου στην Ραφήνα: Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση μέσα από το μπαρ
Σοκ στο Λονδίνο: Ελληνοκύπριος σκότωσε και έκαψε νεαρό με τη βοήθεια της μητέρας του