Ο τέως πρόεδρος προώθησε την υπερσυντηρητική Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ στη θέση της θρυλικής δικαστή Ρουθ Γκίνσμπεργκ και εξασφάλισε την πλειοψηφία των Συντηρητικών δικαστών στο εννεαμελές Ανώτατο Δικαστήριο -αφού είχε διορίσει άλλα δύο μέλη της επιλογής του. Η ανατροπή της απόφασης του 1973, που προέκυψε από την υπόθεση «Roe εναντίον Wade», ήταν θέμα χρόνου με αυτή τη σύνθεση των ανώτατων δικαστών.
Οι δικαστές έκριναν ότι η απόφαση που επέτρεπε τις αμβλώσεις μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων εγκυμοσύνης ήταν λανθασμένη διότι το αμερικανικό Σύνταγμα δεν κάνει καμία σχετική αναφορά. Ο Ντόναλντ Τραμπ -ο οποίος έχει κατηγορηθεί από γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση και άλλες πράξεις που δεν συμβαδίζουν με τη δημόσια στάση του, αλλά φιλοδοξεί να επανέλθει ως υποψήφιος για την προεδρία σε δύο χρόνια- πανηγύρισε μετά την ανακοίνωση της απόφασης και μίλησε για «θεόσταλτο μήνυμα».
Δεν πανηγυρίζουν ωστόσο οι Αμερικανίδες, που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, αντιδρώντας με οργή στην απόφαση, η οποία, όπως λέγεται στην Ευρώπη, γυρίζει τις ΗΠΑ στον Μεσαίωνα! Η χώρα έχει διχαστεί για άλλη μία φορά, καθώς εκατομμύρια πολίτες διαδηλώνουν διαμηνύοντας ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη.
Για να κατευνάσει κάπως τα πνεύματα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι σέβεται το θεσμό του Ανώτατου Δικαστηρίου και δεν πρόκειται να επέμβει στη σύνθεσή του. Ο ίδιος έχει ταχθεί εναντίον της απόφασης αυτής και εξετάζει τη λήψη άλλων μέτρων -με τη μορφή εκτελεστικών διαταγμάτων- για να αντικρούσει την «ακραία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου», όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Η εκπρόσωπος Καρίν Ζαν-Πιερ είπε ότι «πρέπει να αναληφθεί δράση από το Κογκρέσο» και ότι αναμένει να υπάρξουν προσφυγές για τα νέα πολιτειακά περιοριστικά μέτρα στη μετακίνηση γυναικών που θα επιδιώξουν άμβλωση εκτός της Πολιτείας τους.
Συνολικά, 21 Πολιτείες των ΗΠΑ ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν νόμους που έχουν έτοιμους για να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις – ανάμεσά τους είναι οι περισσότερες Πολιτείες του Νότου και οι μεσοδυτικές Πολιτείες: Αλαμπάμα, Αριζόνα, Αρκάνσας, Οχάιο, Τέξας κ.λπ. Κάθε Πολιτεία σήμερα επιβάλλει τους δικούς της νόμους για τις αμβλώσεις. Μερικές από τις πιο φιλελεύθερες Πολιτείες εγγυώνται ελευθερία στις αμβλώσεις για όλες τις εγκύους για τουλάχιστον έξι μήνες (για ιατρικούς λόγους), ενώ άλλες Πολιτείες σχεδόν τις απαγορεύουν.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 58% των Αμερικανίδων σε αναπαραγωγική ηλικία (40 εκατομμύρια γυναίκες) ζουν σε Πολιτεία που αντιτίθεται στην άμβλωση. Για να κάνει μια γυναίκα άμβλωση, θα πρέπει στο εξής να ταξιδέψει σε κάποια άλλη Πολιτεία όπου ακόμη επιτρέπεται. Ως αποτέλεσμα, θα αυξηθούν κατά πολύ οι παράνομες αμβλώσεις με μεγάλη επιβάρυνση στην υγεία των γυναικών αλλά και στην οικονομική τους κατάσταση, γιατί μαζί με την παρανομία θα αυξηθεί και το κόστος της επέμβασης. Αυτό σημαίνει ότι θα πληγούν κυρίως οι γυναίκες των χαμηλότερων εισοδημάτων, όσες μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, είναι μετανάστριες ή ανήκουν σε μειονότητες.
Παρέμβαση Κογκρέσου
Μόνο ένας ομοσπονδιακός νόμος μπορεί να ακυρώσει τις απαγορεύσεις των Πολιτειών. Για να γίνει αυτό, απαιτείται η πλειοψηφία στη Βουλή και 60 ψήφοι στην 100μελή Γερουσία -κάτι που δεν είναι εξασφαλισμένο, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί δεν πρόκειται να ψηφίσουν τέτοιο νομοσχέδιο σε μια προεκλογική περίοδο- εν όψει των ενδιαμέσων εκλογών του Νοεμβρίου. Για να συμβεί μια μεγάλη αλλαγή στο ζήτημα, θα πρέπει στις εκλογές αυτές να επιτύχουν σαρωτική νίκη οι Δημοκρατικοί. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου κατατάσσει τις ΗΠΑ στα τέσσερα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο (μαζί με την Πολωνία, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα) που απαγορεύουν την άμβλωση ακόμη και για ιατρικούς ή άλλους λόγους (μετά από βιασμό κ.λπ.).
Η ΕΛ.ΑΣ. «καθαρίζει» τη Μύκονο από τη Μαφία
Πιέσεις ΝAΤΟ στην Τουρκία για Σύνοδο Κορυφής χωρίς προκλήσεις