O δημοσιογράφος στο προσωπικό του κανάλι στο Telegram είχε γράψει σε μία ανάρτησή του για τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα, επικαλούμενος σχετική έκθεση του ΟΗΕ και άρθρα της εφημερίδας The New York Times, ενώ σε άλλη ανάρτηση είχε αναφερθεί στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία. Στο δικαστήριο, όπως γράφει ο ιστοτοπος Mediazona, προσήλθαν περίπου 50 άτομα για να δηλώσουν την υποστήριξή τους προς τον Ιβανόφ.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, οι υποστηρικτές του στους διαδρόμους του δικαστηρίου φώναξαν: «Ρόμα (συντομογραφία του Ρομάν), είμαστε μαζί σου. Δεν είσαι μόνος», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού πρακτορείου AFP που βρισκόταν στο δικαστήριο. Η μητέρα του, Άλα Ιβανόβα, η οποία έδωσε συνέντευξη στον Τύπο, έσπευσε να καταγγείλει την ‘κατασκευασμένη’ κατηγορία. «Αγωνιζόταν για τους ανθρώπους, τους βοηθούσε», είπε.
Ο Ιβανόφ δεν παραδέχθηκε την ενοχή του. «Είμαι δημοσιογράφος και καθήκον μου είναι να παρέχω πληροφορίες στους αναγνώστες. Και αυτές παρέχω. Το αν υπονομεύουν ή δεν υπονομεύουν το κύρος των στρατιωτικών, αυτό εναπόκειται στον ίδιο τον άνθρωπο, ο οποίος παίρνει τις πληροφορίες και τις αναλύει» δήλωσε ο Ιβανόφ σε μια από τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου.
Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, εκατοντάδες δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ρωσία, ενώ 15 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί. Κατά την απολογία του ο Ρώσος δημοσιογράφος γονάτισε και ζήτησε συγνώμη από τους Ουκρανούς πολίτες. «Θέλω να ζητήσω συγνώμη απ’ όλους τους Ουκρανούς , στους οποίους η χώρα μας προκάλεσε θλίψη», είπε ο Ιβανόφ.
Ειδήσεις σήμερα
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τάσσεται υπέρ της μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες