Η ακροαματική διαδικασία έλαβε χώρα στην αποικία κρατουμένων IK-6 στο Μελέκοβο, περίπου 235 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, όπου ο Ναβάλνι ήδη εκτίει ποινές που συνολικά φθάνουν τα ενδεκάμισι χρόνια.
Οι υποστηρικτές του κατηγορούν τις ρωσικές αρχές ότι προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό του στη φυλακή για να τον φιμώσουν και να μην ασκεί κριτική στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.
Οι αρχές δεν επέτρεψαν στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στην αίθουσα του δικαστηρίου αλλά μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία μέσω βιντεοσύνδεσης από κοντινή αίθουσα. Ο Ναβάλνι, αδύνατος, με μαύρη στολή φυλακής, κάθισε σε έδρανο κοιτώντας τα χαρτιά του και συνομιλώντας για λίγο με έναν από τους δικηγόρους του. Στη συνέχεια σηκώθηκε και μίλησε για περίπου τρία λεπτά, αμφισβητώντας την εξουσία του δικαστή. «Πιστεύω ότι, λαμβάνοντας υπόψιν τις τρέχουσες συνθήκες και τον ποινικό νόμο, θα πρέπει να αποσυρθείτε», δήλωσε.
Νέα καταχώρηση στα δικαστικά αρχεία τον περασμένο μήνα έδειξε ότι οι νέες κατηγορίες σχετίζονται με έξι διαφορετικά άρθρα του ρωσικού ποινικού κώδικα, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης και της χρηματοδότησης εξτρεμιστικής δραστηριότητας και τη σύσταση εξτρεμιστικής οργάνωσης.
Η Ρωσία έχει θέσει εκτός νόμου την οργάνωση του Ναβάλνι στο πλαίσιο των μέτρων καταστολής κατά της διαφωνίας που ξεκίνησε πολύ πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και έχουν ενταθεί στους σχεδόν 16 μήνες από τότε που ξεκίνησε. Την περασμένη εβδομάδα μία εκ των επικεφαλής της εκστρατείας του Ναβάλνι φυλακίστηκε για επτάμισι χρόνια.
Σε tweet που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του από τους υποστηρικτές του τον περασμένο μήνα, ο Ναβάλνι απάντησε με χαρακτηριστική ειρωνεία στις νέες κατηγορίες.
«Λοιπόν, Αλεξέι, έμπλεξες για τα καλά τώρα…Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα μου διαβίβασε επισήμως 3.828 σελίδες που περιγράφουν όλα τα εγκλήματα που έχω διαπράξει ενώ βρίσκομαι ήδη στη φυλακή».
Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν του έχει επιτραπεί να διαβάσει το υλικό αυτό για να δει ακριβώς για τι κατηγορείται διότι βρισκόταν και πάλι σε απομόνωση και μπορούσε να έχει μαζί του μόνο μία κούπα και ένα βιβλίο.
Πέντε παίκτες στην σκακιέρα της Συρίας
Ο Ναβάλνι, 46 ετών, επέστρεψε εθελοντικά στη Ρωσία το 2021 από τη Γερμανία, όπου νοσηλεύθηκε μετά από απόπειρα δηλητηρίασής του, σύμφωνα με τεστ δυτικών εργαστηριών, με νευροτοξικό παράγοντα της σοβιετικής εποχής.
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι προσπάθησε να τον σκοτώσει και δήλωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι δηλητηριάστηκε με τοξίνη.
Δεν ήταν άμεσα σαφές σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες ή περιστατικά αναφέρονται οι νέες κατηγορίες. Η μία σχετίζεται με την «αποκατάσταση του ναζισμού» –μια πιθανή αναφορά στις δηλώσεις του Ναβάλνι για υποστήριξη της Ουκρανίας, την κυβέρνηση της οποίας κατηγορεί η Ρωσία ότι υποστηρίζει τη ναζιστική ιδεολογία. Η Ουκρανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι απορρίπτουν την κατηγορία ως αβάσιμη.
Τον Απρίλιο, ερευνητές συνέδεσαν επισήμως τους υποστηρικτές του Ναβάλνι με τη δολοφονία του Βλάντλεν Τατάρσκι, γνωστού μπλόγκερ ειδικού σε στρατιωτικά θέματα και υποστηρικτή της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία που σκοτώθηκε από βόμβα στην Αγία Πετρούπολη.
Η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή (NAC) της Ρωσίας ανέφερε ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες Πληροφοριών είχαν οργανώσει τη βομβιστική επίθεση με τη βοήθεια υποστηρικτών του Ναβάλνι.
Σύμμαχοι του Ναβάλνι αρνούνται την όποια σχέση με τη δολοφονία. Η Ουκρανία την απέδωσε σε «εγχώρια τρομοκρατία».
Ειδήσεις σήμερα
Κως – Δολοφονία 27χρονης Αναστάζια: Τι προβληματίζει τις Αρχές – Υπήρχε συνεργός;