Σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom, που διαχειρίζεται το εν λόγω κοίτασμα, η φωτιά περιορίστηκε σχετικά γρήγορα, χωρίς να επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή. «Στις 16 Ιουνίου 2022, στις 0:30 π.μ. (ώρα Μόσχας), σημειώθηκε αποσυμπίεση στο κοίτασμα Urengoy με φωτιά στη δεύτερη γραμμή του συλλέκτη αερίου που βρίσκεται μεταξύ των ολοκληρωμένων μονάδων επεξεργασίας αερίου UKPG-7 και UKPG-8V. Δεν υπήρξαν θύματα», ανέφερε η Gazprom Dobycha Urengoy.
«Η Gazprom Dobycha Urengoy πήρε έγκαιρα μέτρα για την παύση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων παραγωγής, την αναδιανομή των ροών φυσικού αερίου και τον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς. Στις 2:05 π.μ. (τοπική ώρα), η φωτιά κατασβέστηκε. Στις 02:50 π.μ. οι εγκαταστάσεις παραγωγής τέθηκαν εκ νέου σε λειτουργία. Το συμβάν δεν επηρέασε την επίτευξη των στόχων παραγωγής αερίου», ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας.
Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι για σοκ στην αγορά του αερίου λόγω της φωτιάς.
Δείτε βίντεο από την φωτιά στο κοίτασμα φυσικού αερίου:
https://www.youtube.com/watch?v=SAgwUXPAiiI
Gazprom: Θα συνεχίσει η μείωση παραδόσεων προς την Ευρώπη
Εξάλλου, ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, υπεραμύνθηκε σήμερα των επιλογών του ομίλου του, που συνεχίζει να μειώνει τις παραδόσεις του στην Ευρώπη στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
«Το προϊόν μας, οι κανόνες μας. Δεν παίζουμε σύμφωνα με κανόνες που δεν έχουμε φτιάξει», δήλωσε ο Μίλερ στη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
«Η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος πάροχος ενέργειας για τους φίλους της Ρωσίας», πρόσθεσε, σε μια παραλλαγή του δόγματος που επαναλαμβάνει η Gazprom εδώ και χρόνια για την αξιοπιστία του ομίλου για τους πελάτες του.
Οι εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι σε αδιάκοπη πτώση αφότου ξεκίνησαν οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώκει την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία, όμως η Gazprom προπορεύθηκε διακόπτοντας τις παραδόσεις αερίου σε πολλούς Ευρωπαίους πελάτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως απαιτεί στο εξής το Κρεμλίνο.
Σε αυτό προστίθεται η μείωση αυτή την εβδομάδα κατά 60% του αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, με την Gazprom να υποστηρίζει πως αυτό οφείλεται σε δυσκολίες με τις τουρμπίνες του γερμανικού ομίλου Siemens που οφείλονται στις δυτικές κυρώσεις.
«Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιλυθεί» η κατάσταση αυτή, δήλωσε ο Μίλερ, λέγοντας πως “η Siemens παραμένει σιωπηλή”.
«Ναι, έχουμε μια μείωση του εφοδιασμού προς την Ευρώπη», είπε, λέγοντας πως «πολύ σύντομα η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην αγορά Ασίας-Ειρηνικού θα αυξηθεί».
Είπε πως οι Ευρωπαίοι «είπαν πως τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια δεν είναι απαραίτητα, άρα δεν είναι απαραίτητα… έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας απέναντί σας».
Τα έσοδα της Ρωσίας δεν έχουν επηρεαστεί από αυτή την πτώση των παραδόσεων αερίου λόγω της εκτόξευσης των τιμών του αερίου. Το Κρεμλίνο δεν σταματά να λέει από τότε πως οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών πλήττουν περισσότερο απ΄όλους τους ίδιους τους πληθυσμούς των χωρών τους.
Ευρωπαϊκές εταιρίες, περιλαμβανομένης της ιταλικής ENI, της αυστριακής OMV και της γερμανικής Uniper αναφέρουν σημαντική πτώση της προμήθειας ρωσικού αερίου χθες, Τετάρτη, και σήμερα.
Ειδήσεις σήμερα
Προσωπικός γιατρός: Πώς θα γίνεται η εγγραφή, πότε ξεκινάει και τι προβλέπει η απόφαση
Πλεύρης: Αναμένεται θερινό κύμα κορονοϊού – Δεν θα χρειαστούν μέτρα
Power Pass: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα – Πώς θα συμπληρώσετε την αίτηση