Η Ιαπωνική Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας (JST) ανακοίνωσε ότι θα πειραματιστεί με το κυβερνο-άβαταρ ως το 2025 και στόχος είναι να διερευνηθεί πώς νιώθουν οι πολίτες όταν ένας υπουργός τούς απευθύνεται μέσω της ψηφιακής προσωπικότητάς του και όχι ο ίδιος. Μία ευρεία γκάμα ανθρώπων θα έρθουν σε επαφή με το άβαταρ του υπουργού και μετά θα αξιολογηθεί κατά πόσον οι άνθρωποι είναι περισσότερο ή λιγότερο δεκτικοί απέναντί του σε σχέση με το αν συναντούσαν τον πραγματικό υπουργό.
Τα ψηφιακά άβαταρ αποσκοπούν στο να επιτρέψουν στους ανθρώπους να επιτελούν διάφορες λειτουργίες και εργασίες σε διάφορους τομείς χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλουν το σώμα, η διανοητική κατάσταση, ο χώρος ή ο χρόνος. Ο ψηφιακός αντικαταστάτης του Κόνο έχει ύψος 1,75 μ. και 52 κινούμενα μέρη, μεταξύ άλλων στο πρόσωπο, στα χέρια και στη μέση.
Ο υπουργός Τάρο Κόνο σημείωσε ότι θα μπορεί να στέλνει το ρομποτικό ομοίωμά τους σε συνεντεύξεις Τύπου, παρουσιάσεις, προωθήσεις κυβερνητικών προγραμμάτων και άλλων, χρησιμοποιώντας τη φωνή του. Οι ειδικοί σημειώνουν πως η δυνατότητα ενός ανθρώπου να διαθέτει και να χειρίζεται πολλαπλά άβαταρ αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας και παραγωγικότητάς του.
Ενα άβαταρ που μοιάζει πολύ με έναν άνθρωπο θα δημιουργεί την εντύπωση ότι ο τελευταίος είναι παρών. Ομως, ένα τέτοιο άβαταρ μπορεί, επίσης, να ελέγχεται από ένα διαφορετικό πρόσωπο ή και από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Κάτι που εγείρει διάφορα ζητήματα «ταυτότητας», τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Πρόγραμμα
Η Ιαπωνία έχει θέσει σε εφαρμογή το φιλόδοξο πρόγραμμα Ερευνας και Ανάπτυξης «Moonshot» με στόχο την υλοποίηση μίας κοινωνίας, στην οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να είναι ελεύθεροι από τους περιορισμούς του σώματος, του εγκεφάλου, του χώρου και του χρόνου έως το 2050. Στόχος είναι η ανάπτυξη και η δοκιμή ανωτέρου επιπέδου τεχνολογιών κυβερνο-άβαταρ. Στο πλαίσιο αυτού του ευρύτερου προγράμματος αναπτύσσεται το επιμέρους πρόγραμμα για την «Υλοποίηση μίας Κοινωνίας Συμβίωσης με τα άβαταρ όπου ο καθένας θα μπορεί να επιτελεί ενεργούς ρόλους χωρίς περιορισμούς».
Επικεφαλής είναι ο καθηγητής Ισιγκούρο Χιρόσι της Μεταπτυχιακής Σχολής Επιστήμης της Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Οζάκα. Στόχος είναι η επίτευξη μίας κοινωνίας όπου οι άνθρωποι και τα άβαταρ θα συνυπάρχουν αρμονικά.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
1,75 μέτρα το ύψος του άβαταρ
52 κινούμενα μέρη σε πρόσωπο, χέρια και μέση
2025 η δοκιμαστική περίοδος του ρομποτικού υπουργού
2050 ο στόχος για την αρμονική συνύπαρξη άβαταρ-ανθρώπων
Ειδήσεις σήμερα
9 ζώδια θα έχουν ένα θαυμάσιο Σάββατο σύμφωνα με την Λίτσα Πατέρα – «Συναγερμός» για τα υπόλοιπα 3
«Έσκασαν» τα ευχάριστα – Έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα στην σχέση της η Ιωάννα Μαλέσκου