Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτές οι αλλαγές θα προκαλέσουν και μεταβολές συνόρων, όπως συμβαίνει με τον παγετώνα Theodul, η συρρίκνωση του οποίου έχει δημιουργήσει διαφωνία για τη συνοριακή γραμμή μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας.
Η μείωση του όγκου του συγκεκριμένου παγετώνα, που όπως φαίνεται, λιώνει με ταχύτητα, θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριότητα της κορυφής Testa Grigia, που μοιράζεται πλέον ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο παγετώνας Theodul βρίσκεται στην ελβετική πλευρά των Αλπεων, αν και το άνω τμήμα του (Testa Grigia) ανήκει στην Ιταλία, στην περιοχή της κοιλάδας Αόστα.
Τα σύνορα Ιταλίας-Ελβετίας διασχίζουν τους αλπικούς παγετώνες, ακολουθώντας τη γραμμή λεκάνης απορροής. Ετσι λοιπόν, καθώς λιώνει ο πάγος και ο παγετώνας υποχωρεί εκθέτοντας το βράχο από κάτω, αλλάζει το διαχωριστικό του σημείου αποστράγγισης των υδάτων. Το καταφύγιο Rifugio Guide del Cervino (διάσημο εστιατόριο με ξενώνα), που έχει κτιστεί στην ιταλική πλευρά για τους επισκέπτες, τώρα αναγκαστικά μοιράζεται μεταξύ της Ιταλίας και της Ελβετίας. «Τώρα, πού βρίσκομαι, στην Ελβετία;», ρωτούσε έκπληκτος ένας τουρίστας που είχε ξεκινήσει οδοιπορικό στην ιταλική πλευρά των Αλπεων.
Η «εθνικότητα» της κορυφής του παγετώνα και του καταφυγίου έχει απασχολήσει τις ιταλικές και τις ελβετικές Αρχές εδώ και πολλά χρόνια, καθώς στην περιοχή βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου. Νέες συνομιλίες ξεκίνησαν το 2018, καθώς η Ιταλία έπρεπε να δεχθεί ότι, μετά τις κλιματικές μεταβολές, τα δύο τρίτα του καταφυγίου τεχνικά βρίσκονται στη Νότια Ελβετία. Μια διμερής συμφωνία υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2021, αλλά το αποτέλεσμα θα αποκαλυφθεί μόνο αφού σφραγιστεί από την ελβετική κυβέρνηση, το 2023.
Τα τελευταία χρόνια οι παγετώνες των Αλπεων χάνουν μεγάλο τμήμα της μάζας τους λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι θερμοκρασίες στις Αλπεις αυξάνονται κατά περίπου 0,3 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία – δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ο φετινός χειμώνας, όπως και ο περυσινός, ήταν ήπιος για την περιοχή, με μικρές χιονοπτώσεις. Οι καύσωνες που σημειώθηκαν φέτος -και το καλοκαίρι συνεχίζεται- σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης έχουν επηρεάσει πολύ το κλίμα σε όλη την ήπειρο. Και όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται, οι παγετώνες των Αλπεων αναμένεται να χάσουν περισσότερο από το 80% της μάζας τους έως το τέλος του αιώνα. Στην Αυστρία, οι παγετώνες δεν έχουν χιόνι μέχρι τις κορυφές και στην Ιταλία, τον προηγούμενο μήνα, μια κατάρρευση παγετώνα παρέσυρε στο θάνατο 11 ανθρώπους.
Στη Βρετανία
Δεν έφθανε ο καύσωνας που γνώρισε φέτος η Βρετανία, τώρα απειλείται και με μείωση των υδάτινων αποθεμάτων. Το εξάμηνο που πέρασε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ήταν το πιο ξηρό εδώ και πενήντα χρόνια στην περιοχή της Αγγλίας – σημειώθηκαν λίγες βροχοπτώσεις. Οι Αρχές δεν έχουν σημάνει συναγερμό, αλλά καλούν τους κατοίκους της Νοτιοανατολικής Αγγλίας να προσέχουν την κατανάλωση του νερού. Οι επικεφαλής της υπηρεσίας Περιβάλλοντος έχουν σημάνει καμπανάκι κινδύνου, διότι έρχεται ένας επίσης ξηρός Αύγουστος, όπως προβλέπεται.