Αυτό αποκάλυψε με δηλώσεις του στο Sky News ο φίλος του Εσμάτ Μανσούρ. Η περσινή διασυνοριακή επιδρομή υποτίθεται ότι ήταν μια στρατηγική επιχείρηση με σκοπό να αρθεί η ισραηλινή πολιορκία της περιοχής, να απελευθερωθούν οι φίλοι του Σινουάρ από τη φυλακή και να γίνει «ηγέτης του παλαιστινιακού λαού».
Όμως οι υπολογισμοί «δεν πήγαν όπως είχαν σχεδιαστεί», η αντίδραση των Ισραηλινών ήταν «ανεξέλεγκτη, χωρίς καμία δικαιολογία» και «τώρα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα», εξήγησε.
Esmat Mansour, who has been in prison with Yahya Sinwar, said the Hamas leader had ‘wanted to make a change’.https://t.co/3SLX3Q3O0k pic.twitter.com/ODxQR6DGWI
— Sky News (@SkyNews) February 14, 2024
«Δεν περίμενε ο Σινουάρ ότι η επιχείρηση θα έκανε τα πράγματα τόσο περίπλοκα και θα έφτανε τόσο μακριά όσο έφτασε και θα γινόταν τόσο επικίνδυνη. Και έδωσε στο Ισραήλ όλους τους λόγους και τις δικαιολογίες για να παραβιάσει όλους τους κανόνες».
Γαλλία: Ο Φρανσουά Μπαϊρού ξεκινά την πρωθυπουργική του θητεία με το 66% των πολιτών να είναι δυσαρεστημένο
Μιλώντας από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο Μανσούρ είπε: «Νομίζω ότι ήταν ένας από τα κύρια πρόσωπα πίσω από αυτή την επιχείρηση».
Υποστήριξε ότι αν ο Σινουάρ γνώριζε ποιες θα ήταν οι συνέπειες της επίθεσης, «δεν θα σχεδίαζε ποτέ μια επιχείρηση με αυτόν τον τρόπο».
Ο Μανσούρ, ο οποίος ήταν στη φυλακή μαζί με τον Σινουάρ, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς «ήθελε να κάνει μια αλλαγή».
Σύμφωνα με τον πρώην συγκρατούμενό του, ο Σινουάρ «προσπάθησε αρκετές φορές να διαπραγματευτεί με την Παλαιστινιακή Αρχή, να κάνει καλές σχέσεις με την Αίγυπτο και προσπάθησε να προκαλέσει το Ισραήλ να άρει την πολιορκία της Γάζας».
Όπως εξηγεί επειδή δεν τα κατάφερε πραγματοποίησε αυτή την επίθεση. Υπενθυμίζεται ότι ο Σινουάρ γνωρίζει πολύ καλά εβραϊκά λόγω της παραμονής του στις ισραηλινές φυλακές από όπου απελευθερώθηκε το 2011 στο πλαίσιο της συμφωνίας για να αφεθεί ελεύθερος ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ.
Το χρονικό της επίθεσης και οι συνέπειες
Η Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, στην επιδρομή της στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο και πήρε περίπου 250 άλλους ομήρους.
Η επίθεση οδήγησε σε ισραηλινά αντίποινα στη Γάζα που έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 28.576 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει ή αιχμαλωτίσει 8.000-9.000 μαχητές της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου.
Περίπου το 80% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους. Μεγάλες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Γάζας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, η πλειονότητα των ανθρώπων έχει μετακινηθεί νοτιότερα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο και το ένα τέταρτο του πληθυσμού ζει υπό συνθήκες φτώχειας και πείνας.