Σύμφωνα με το διάταγμα, οι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες για να πληρώνουν για το φυσικό αέριο που αγοράζουν, από την 1η Απριλίου. Ο Πούτιν ανέφερε ότι το κλείδωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ αποτελεί «απειλή» για τα συναλλαγματικά έσοδα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Μάλιστα, υποστήριξε ότι μέσω του «παγώματος» των λογαριασμών συναλλάγματος της Κεντρικής Τράπεζας, η Δύση έλαβε μέρος του φυσικού αερίου δωρεάν.
«Προμηθεύσαμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές με τους πόρους μας – εν προκειμένω, φυσικό αέριο. Το έλαβαν, μας πλήρωσαν σε ευρώ, το οποίο μετά πάγωσαν οι ίδιοι. Από αυτή την άποψη, υπάρχει κάθε λόγος να πιστέψουμε ότι παρείχαμε μέρος του φυσικού αερίου που προμηθεύουμε στην Ευρώπη σχεδόν δωρεάν», είπε ο Πούτιν.
«Αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να συνεχιστεί».
«Οι υπάρχουσες συμβάσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου θα σταματήσουν, εάν οι αγοραστές από μη φιλικές χώρες δεν συμμορφωθούν με τους νέους όρους πληρωμής», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Νωρίτερα , η G7 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσαν ότι θεωρούν την απαίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια ως μια σαφή παραβίαση των συμβολαίων και προέτρεψαν τις εταιρείες να μην συμμορφωθούν με αυτήν.
Σε απάντηση στην κίνηση της Ρωσίας να υποχρεώσει τους ξένους αγοραστές να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, η Γερμανία δήλωσε εκ νέου ότι δεν θα εκβιαστεί από τον Πούτιν. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, επέμεινε, ακόμη και μετά την νέα ανακοίνωση Πούτιν, στο ότι οι πληρωμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να γίνονται σε δολάρια ή ευρώ.
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και Περιβάλλοντος, είπε επίσης ότι οι σύμμαχοι με τους οποίους έχει μιλήσει πιστεύουν ότι οι υπάρχουσες συμβάσεις φυσικού αερίου πρέπει να τηρηθούν ως έχουν, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο Χάμπεκ προσέθεσε ότι δεν έχει δει ακόμη κανένα νέο λογαριασμό φυσικού αερίου από τη Ρωσία και επέμεινε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για οτιδήποτε μπορεί να αποφασίσει ο Πούτιν για το φυσικό αέριο.
Το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, με τη Γερμανία να αποτελεί με διαφορά τον μεγαλύτερο πελάτη.
Από μεριάς του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε ότι και η Γαλλία προετοιμάζεται για μια πιθανή διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
«Μπορεί να υπάρξει μια κατάσταση αύριο στην οποία δεν θα έχουμε πλέον ρωσικό αέριο. Εναπόκειται σε εμάς να προετοιμαστούμε για αυτό τα σενάριο – και αυτό κάνουμε», δήλωσε ο Μπρούνο Λεμέρ μετά τις συνομιλίες στο Βερολίνο με τον Χάμπεκ.
Gazprom: Εξετάζει το ενδεχόμενο μιας πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας των «μη φιλικών χωρών» με φυσικό αέριο
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom εξετάζει επιλογές για τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου σε «μη φιλικές» χώρες και προχωρά σε αξιολόγηση των πιθανών συνεπειών, ανέφερε την Πέμπτη 31/3 η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σύντομα θα απαιτήσει από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν για τα καύσιμα σε ρούβλια, προκαλώντας συναγερμό για μια πιθανή κρίση στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Ο Πούτιν διέταξε τη ρωσική κεντρική τράπεζα και την Gazprom να προετοιμάσουν το πρόγραμμα πληρωμών έως τις 31 Μαρτίου, εν μέσω των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας για την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η Gazprom καλύπτει περίπου το 40% των προμηθειών φυσικού αερίου, έχουν δηλώσει ότι αρνούνται να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.
«Η Gazprom… εργάζεται πράγματι για το ενδεχόμενο μιας πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου σε “μη φιλικές χώρες” και αξιολογεί τις συνέπειες τέτοιων μέτρων», έγραψε η εφημερίδα.
Η Kommersant είπε ότι η Gazprom αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα με την εφημερίδα. Η Gazprom δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πελάτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να στραφούν στα ρούβλια άμεσα, καθώς «οι πληρωμές και η παράδοση είναι μια χρονοβόρα διαδικασία».
Ειδήσεις σήμερα
Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι διάλογοι με τους αστυνομικούς – Τι είπε για την κεταμίνη
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ικανή να σκοτώσει ελέφαντα η ποσότητα κεταμίνης που βρέθηκε στην Τζωρτζίνα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το σχέδιο ισοπέδωσης πόλεων από τον Πούτιν
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Αλλαγές στο Ε1 – Πώς θα ολοκληρώσετε τη διαδικασία γρήγορα και σωστά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr