Η «περιορισμένη, χειρουργικής ακρίβειας» επιχείρηση «εξουδετέρωσης» του τελευταίου προπυργίου της Χαμάς στον πολιορκημένο επί 7 μήνες παλαιστινιακό θύλακα έχει κοστίσει από την έναρξή της, τη Δευτέρα, τη ζωή 23 ανθρώπων, ανάμεσά τους 6 παιδιά, μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Προστίθενται σε περίπου 35.000 νεκρούς Παλαιστινίους από τις 7 Οκτωβρίου.
Για πρώτη φορά από την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, ισραηλινά τανκς και στρατιώτες επέστρεψαν στη Ράφα, το μοναδικό μεθοριακό πέρασμα που δεν ήλεγχε το Ισραήλ.
Από το ξέσπασμα του νέου πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο, η Ράφα ήταν το κύριο νήμα που συνέδεε 2,4 εκατομμύρια Παλαιστινίους με τον υπόλοιπο κόσμο. Από χθες έχει σταματήσει μέχρι νεωτέρας και εκεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Από την Κυριακή ξαναέκλεισε και το γειτονικό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μετά από επίθεση με όλμους από τη Λωρίδα.
Εν μέσω βομβαρδισμών, 1,4 εκατ. άμαχοι, που στην πλειοψηφία τους είχαν μετακινηθεί στη Ράφα από το βόρειο και κεντρικό τμήμα της Λωρίδας τους τελευταίους μήνες, αναζητά τώρα αλλού ασφαλείς ζώνες – μάταια, όπως φαίνεται.
Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, και ιδίως των ΗΠΑ, που επαναλαμβάνουν και τα τελευταία 24ωρα πως αντιτίθενται σε μεγάλης κλίμακας χερσαία επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα.
Η Αίγυπτος μιλά για επικίνδυνη κλιμάκωση, η Χαμάς για απόπειρα υπονόμευσης των προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ. Κάποια στιγμή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη σκληρή γραμμή των ακροδεξιών κυβερνητικών εταίρων του και τον Αμερικανό πρόεδρο, δήλωνε χθες ο Ντένις Ρος, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό.
«Κάποιες συμφωνίες έρχονται μέσα από διάλογο, άλλες με τανκς», σχολίασε η εφημερίδα «Τάιμς», καθώς ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ισραελ Κατς, δήλωνε πως η επιχείρηση στη Ράφα φέρνει πιο κοντά το τέλος του πολέμου.
Η κατάληψη του περάσματος στη Ράφα και γενικότερα η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διάλυσης της Χαμάς τόνισε σε διάγγελμα του νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου εκτίμησε ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή των αιχμαλώτων.
Όσον αφορά την πρόταση για εκεχειρία που αποδέχεται η Χαμάς αλλά απορρίπτει το Ισραήλ, δήλωσε πως «υπολείπεται κατά πολύ των βασικών απαιτήσεων του Ισραήλ». Πρόσθεσε δε πως η εν λόγω πρόταση για κατάπαυση του πυρός «στόχευε να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα». «Αλλά αυτό δε συνέβη», υπογράμμισε.
«Η επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς. Έχουμε ήδη αποδείξει στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων», συνόψισε.
Nétanyahou a déclaré qu’il avait ordonné une intervention à Rafah pour atteindre deux objectifs : le retour des personnes enlevées et la destruction du Hamas. #Rafah #FreePalestine #IsraelHamasWar #Netanyahu #FreeGaza #GazaGenocide #GazaWar #RafahUnderAttack #RafahNow #Tsahal pic.twitter.com/Sq9DwIavOa
— Le Belligérant (@lebelligerant) May 7, 2024
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
ΗΠΑ: «Έχουμε ξεκαθαρίσει στο Ισραήλ τις απόψεις μας για την επιχείρηση στη Ράφα», λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει τις απόψεις τους στο Ισραήλ σχετικά με μια ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα. Αυτό δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του συνοριακού σημείου διέλευσης με τη Γάζα.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία για ομήρους είναι προς το συμφέρον του ισραηλινού και παλαιστινιακού λαού. Θα οδηγήσει σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Γιατί το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας -Το περιεχόμενό της και η βασική διαφωνία με τη Χαμάς
Το δίκτυο NBC στο ρεπορτάζ του αναφέρεται στην πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα και εξηγεί γιατί το Ισραήλ επέλεξε να την απορρίψει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια από τις βασικές διαφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει να κάνει με την κατάσταση των ομήρων που θα απελευθερώνονταν στο πλαίσιο αυτής της πρότασης εκεχειρίας που η Χαμάς αποδέχτηκε.
Στο κείμενο της πρότασής της για κατάπαυση του πυρός, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του NBC News, η Χαμάς δεσμεύεται να απελευθερώσει 33 ομήρους στην πρώτη φάση της συμφωνίας, αλλά λέει ότι το σύνολο μπορεί να περιλαμβάνει ζωντανούς ή νεκρούς.
Η θέση του Ισραήλ είναι ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει 33 ζωντανούς ομήρους, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο NBC. Υπάρχουν επίσης διαφωνίες σχετικά με το πόσοι όμηροι θα απελευθερωθούν σε κάθε εβδομάδα της εκεχειρίας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι μια ομάδα Ισραηλινών αξιωματούχων θα μεταβεί στο Κάιρο τις επόμενες ώρες για να δει αν η Χαμάς μπορεί να πεισθεί να αλλάξει τη στάση της στην τελευταία προσφορά εκεχειρίας, όπως μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο δήλωση ανώτερου Ισραηλινού αξιωματούχου.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η τρέχουσα πρόταση εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη για το Ισραήλ. «Αυτή η αντιπροσωπεία αποτελείται από απεσταλμένους μεσαίου επιπέδου» είπε.
«Αν υπήρχε μια αξιόπιστη συμφωνία στα σκαριά, οι επικεφαλής θα ηγούνταν της αντιπροσωπείας», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, αναφερόμενος σε ανώτερα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών Mossad και Shin Bet.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα είναι της άποψης ότι η πρόταση που η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχθηκε δεν ήταν «η ίδια πρόταση» για μια συμφωνία στην οποία είχαν συμφωνήσει το Ισραήλ και η Αίγυπτος πριν από 10 ημέρες και η οποία αποτέλεσε έκτοτε τη βάση των διαπραγματεύσεων. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με όσα δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο ισραηλινό κανάλι 12.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, είχαν εισαχθεί νέες ρήτρες στην πρόταση. Η απόρριψη των όρων της Χαμάς από το Ισραήλ πηγάζει από το γεγονός ότι οι νέες αυτές ρήτρες φέρονται να αφορούν το αν ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα τερματιστεί, και αν ναι, πώς και πότε.
Οι νέες ρήτρες αφορούν επίσης τις εγγυήσεις που θα παρασχεθούν για να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί. Η Χαμάς φέρεται να έχει σκληρύνει τη στάση της και να απαιτεί να τερματιστεί ο πόλεμος κατά την πρώτη φάση της όποιας μελλοντικής συμφωνίας, αντί για τη δεύτερη ή την τρίτη φάση.
Ωστόσο, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει οποιονδήποτε όρο που θα του επέβαλε να τερματίσει τον πόλεμο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τους ομήρους. Αντ’ αυτού, το Ισραήλ επιμένει ότι θα συνεχίσει να πολεμά μόλις εφαρμοστεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Θα το κάνει αυτό για να επιτύχει τους δύο πολεμικούς του στόχους: Να πάρει τους ομήρους πίσω στην πατρίδα και να καταστρέψει τις στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς.
Εδώ και μήνες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει ορκιστεί ότι, ανεξάρτητα από μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, οι ισραηλινές δυνάμεις θα εξαλείψουν τα τελευταία προπύργια της Χαμάς στη νότια πόλη της Γάζας, τη Ράφα. Τη Δευτέρα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) άρχισαν να εκδίδουν εντολές εκκένωσης των Παλαιστινίων πολιτών στην περιοχή και αεροσκάφη χτύπησαν περιοχές της Ράφα.
Η Χαμάς θέλει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ενώ το Ισραήλ θέλει προσωρινή εκεχειρία για να φέρει πίσω τους ομήρους και να συνεχίσει να καταστρέφει τη Χαμάς στη στρατιωτική εκστρατεία της στη Γάζα.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία που αποδέχτηκε η Χαμάς και απορρίπτει το Ισραήλ -Οι τρεις φάσεις αναλυτικά
Σύμφωνα με το Reuters, με βάση τις λεπτομέρειες που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από αξιωματούχους της Χαμάς, ένα αντίγραφο της πρότασης και έναν αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, η συμφωνία στην οποία η παλαιστινιακή ομάδα δήλωσε ότι συμφώνησε περιλαμβάνει τα εξής:
ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ
Περίοδος κατάπαυσης του πυρός 42 ημερών
Η Χαμάς απελευθερώνει 33 ισραηλινούς ομήρους, ζωντανούς ή νεκρούς, με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει 30 παιδιά και γυναίκες για κάθε απελευθερωμένο ισραηλινό όμηρο, βάσει καταλόγων που παρέχει η Χαμάς σύμφωνα με την παλαιότερη ημερομηνία κράτησης.
Ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός, την είσοδο εντατικών και επαρκών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας, υλικών αρωγής και καυσίμων (600 φορτηγά την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων 50 φορτηγών με καύσιμα, εκ των οποίων τα 300 είναι για το βορρά), συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, το εμπόριο και τον εξοπλισμό που απαιτείται για την απομάκρυνση των ερειπίων, την αποκατάσταση και τη λειτουργία νοσοκομείων, κέντρων υγείας και αρτοποιείων σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, και τη συνέχιση αυτού σε όλα τα στάδια της συμφωνίας.
Η Χαμάς θα απελευθερώσει τρεις ισραηλινούς ομήρους την τρίτη ημέρα της συμφωνίας και στη συνέχεια θα απελευθερώνει άλλους τρεις ομήρους κάθε επτά ημέρες, δίνοντας προτεραιότητα στις γυναίκες, αν είναι δυνατόν.
Την έκτη εβδομάδα, η Χαμάς θα απελευθερώσει όλους τους υπόλοιπους αμάχους ομήρους που καλύπτονται από αυτή τη φάση. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει τον συμφωνηθέντα αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με τους καταλόγους που θα παράσχει η Χαμάς.
Το Ισραήλ αποσύρει μερικώς τα στρατεύματά του από τη Γάζα και επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη νότια προς τη βόρεια Γάζα.
Η παύση των στρατιωτικών πτήσεων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας θα πραγματοποιηθεί για 10 ώρες την ημέρα και 12 ώρες την ημέρα απελευθέρωσης των ομήρων και των κρατουμένων.
Την τρίτη ημέρα μετά την απελευθέρωση των πρώτων Παλαιστινίων αιχμαλώτων, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν πλήρως από την οδό αλ Ρασίντ στη βόρεια Γάζα και όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα διαλυθούν.
Την 22η ημέρα της πρώτης φάσης, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από το κέντρο της λωρίδας, ανατολικά του δρόμου Salah al-Din σε μια περιοχή κοντά στα ισραηλινά σύνορα.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ
Άλλη μια περίοδος 42 ημερών που περιλαμβάνει μια συμφωνία για την αποκατάσταση μιας «βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα, γλώσσα που ένας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες δήλωσε ότι η Χαμάς και το Ισραήλ συμφώνησαν προκειμένου να φύγει από το τραπέζι η συζήτηση για μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
Την πλήρη αποχώρηση των περισσότερων ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.
Η Χαμάς απελευθερώνει ισραηλινούς εφέδρους και ορισμένους στρατιώτες με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από τη φυλακή.
ΦΑΣΗ ΤΡΙΤΗ
Η ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ανθρώπων και η έναρξη της υλοποίησης της ανοικοδόμησης σύμφωνα με το σχέδιο που επιβλέπουν το Κατάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη.
Τερματισμός του πλήρους αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
Έναρξη της εφαρμογής ενός σχεδίου 3-5 ετών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών, των πολιτικών εγκαταστάσεων και των υποδομών, και αποζημίωση όλων των πληγέντων, υπό την εποπτεία πολλών χωρών και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.
Εξαπλώνεται το κύμα καταλήψεων για τη Γάζα σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια – ΗΠΑ: Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και νέος καταυλισμός στο ΜΙΤ
Εξελίσσεται διογκούμενο το κύμα αντίδρασης των φοιτητών ανά την υφήλιο ενάντια στον ανελέητο πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα. Καταλήψεις και διαμαρτυρίες σε χώρες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού προστίθενται καθημερινά στον ήδη μακρύ κατάλογο.
Στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο εκκένωθηκε καταυλισμός φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών, ενώ στο ΜΙΤ στήθηκε νέος σε χώρο που είχε εκκενωθεί αλλά αμέσως ανακαταλήφθηκε από ακτιβιστές. Στην Ευρώπη, σήμερα, σειρά είχε το Βερολίνο με διαδηλωτές να πραγματοποιούν κατάληψη σε χώρο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, και τις πρυτανικές αρχές να καλούν την αστυνομία. Παρόμοια εικόνα και την Ολλανδία όπου οι αρχές διέλυσαν καταυλισμό υπέρ των Παλαιστινίων προχωρώντας σε 125 προσαγωγές. Κινητοποιήσεις καταγράφονται επίσης στη Φινλανδία, τη Δανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.
Διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ
Νωρίς σήμερα το πρωί, η ολλανδική αστυνομία διέλυσε πρόχειρη κατασκήνωση υπέρ των Παλαιστινίων που είχε εγκατασταθεί στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και άνοιξε τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.
Οι αστυνομικές αρχές με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωσαν ότι η επέμβαση πραγματοποιήθηκε, αφού οι φοιτητές αγνόησαν εκκλήσεις των πανεπιστημιακών και δημοτικών αρχών να εγκαταλείψουν το χώρο.
Επίσης, αναφέρουν ότι σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια, όταν οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και πυροτεχνήματα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.
Τελικά, η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 125 προσαγωγές, από τους οποίους τέσσερις συνελήφθησαν με την κατηγορία της δημόσιας βίας και της εξύβρισης αρχής. Η εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας πληροφόρησε ότι ένας αστυνομικός υπέστη βλάβη στην ακοή του, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άλλοι άνθρωποι μπορεί να τραυματίστηκαν.
Γερμανία
Την ίδια ώρα, από σήμερα το πρωί περίπου 100 διαδηλωτές έχουν καταλάβει εσωτερική αυλή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ. Σε ανακοίνωσή του, το πανεπιστήμιο επισημαίνει ότι έχει διατάξει την εκκένωση του χώρου και ότι έχει ήδη καλέσει την αστυνομία. Στο μεταξύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται διαδηλωτές να στήνουν πρόχειρες σκηνές στον χώρο του πανεπιστημίου και να ετοιμάζουν πανό με συνθήματα εναντίον του Ισραήλ.
Την περασμένη Παρασκευή η αστυνομία είχε απομακρύνει περίπου 300 άτομα που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου.
Μετά τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, βλέπουμε ότι οι φοιτητικές διαμαρτυρίες για τον πόλεμο και τους δεσμούς της ακαδημαϊκής κοινότητας με το Ισραήλ έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται και στην Ευρώπη, όμως ακόμη παραμένουν σε μικρότερη κλίμακα από τις αντίστοιχες που παρατηρούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΗΠΑ
Τα πανεπιστήμια δοκιμάζουν μια σειρά στρατηγικών, από κατευνασμό έως απειλές για πειθαρχικά μέτρα, για να αντιμετωπίσουν τις διαμαρτυρίες κατά του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και να ανοίξουν το δρόμο για τις τελετές έναρξης σπουδών. Στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σε μια περιοχή γνωστή ως Quad για τουλάχιστον οκτώ ημέρες. Οι διοικητικοί υπάλληλοι της πανεπιστημιούπολης τους προειδοποίησαν την Παρασκευή να εγκαταλείψουν την περιοχή ή να αντιμετωπίσουν την απομάκρυνσή τους. Η αστυνομία με εξοπλισμό ταραχών απέκλεισε την πρόσβαση στο Quad νωρίς την Τρίτη, καθώς οι δυνάμεις επιβολής του νόμου διέλυαν τον καταυλισμό.
Στο ΜΙΤ, οι διαδηλωτές έλαβαν το απόγευμα της Δευτέρας προθεσμία για να αποχωρήσουν οικειοθελώς ή να αντιμετωπίσουν καταστολή. Πολλοί έφυγαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΜΙΤ, ο οποίος δήλωσε ότι οι διαδηλωτές τελικά παραβίασαν την περίφραξη.
Ειδήσεις σήμερα
Ανατροπή: Ο Χάρι δεν θα δει τον πατέρα του – Τι είπαν από το Παλάτι
Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών της πατρίδας μας
Το πάθος με τη… φέτα ενός Σουηδού! – Ζει και αναπνέει για αυτήν
Δίκη Τραμπ: Μάχη από τους δικηγόρους του να μην μιλήσει για σεξ η Στόρμι Ντάνιελς
Πέθανε ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Νίκος Τζαντζαράς – Ήταν 54 ετών
Eurovision 2024: Στις 10 το βράδυ ο 1ος ημιτελικός στο Μάλμε – Όλα τα τραγούδια [βίντεο]
Μονή της Χώρας: Η ιστορία της και οι αντιδράσεις για την μετατροπή της σε τζαμί