Πάντως, προς το παρόν, επικεντρώνεται η σφοδρότατη αντιπαράθεση στην περιοχή της Γάζας με μπαράζ αεροπορικών προσβολών και σε αναμονή ενδεχόμενης επιχείρησης στο έδαφός της. Αλλά οι πόλεμοι, στην πραγματικότητα, δεν κερδίζονται, ούτε χάνονται μόνο από στρατιωτικούς παράγοντες.
Οι ΗΠΑ έμαθαν αυτό το διαχρονικό μάθημα εκ νέου, και ιδιαίτερα οδυνηρά, τόσο στο Ιράκ το 2003 όσο και στο Αφγανιστάν την περίοδο 2001-2021. Το 2003, τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ, ο γνωστός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους ρώτησε: «Πες μου, πώς τελειώνει αυτό;».
Η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους μπήκε στον πόλεμο χωρίς σαφή απάντηση σε αυτό το θεμελιώδες ερώτημα, χωρίς ένα ρεαλιστικό όραμα για το πώς θα κυβερνούσε το Ιράκ μετά την ανατροπή του άθλιου καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.
Το Ισραήλ δεν πρέπει να κάνει παρόμοιο λάθος. Οπως οι στρατηγοί του σχεδιάζουν τον πόλεμο, οι πολιτικοί ηγέτες του πρέπει να σχεδιάσουν την ειρήνη που θα ακολουθήσει. Στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ κέρδιζαν τις μάχες, αλλά στο τέλος αποχώρησαν. Συνεπώς, όλα κρίνονται υπό την προϋπόθεση ότι οι σωστές ερωτήσεις γίνονται από την αρχή.
1 Πώς μπορεί το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι η εκστρατεία κατά της Χαμάς δεν θα επεκταθεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο;
Ο μόνος τρόπος για να επιτύχει η Χαμάς τους στρατηγικούς της στόχους είναι να διευρυνθεί η σύγκρουση. Οι τελευταίες πληροφορίες μου από πολλές και διαφορετικές πηγές είναι ότι η Τεχεράνη φέρεται να συμβούλεψε και να ενέκρινε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, αφού δεν είναι καθόλου περίεργες, αλλά είναι αξιοσημείωτες οι πρόσφατες πολλαπλές ειδικές συσκέψεις που περιλάμβαναν ανώτατα στελέχη της Χαμάς, της Χεζμπολάχ, ως και σύμβουλους της συριακής κυβέρνησης. Το Ιράν δεν αποκλείει την ευρύτερη εμπλοκή, ελπίζοντας πιθανότατα να προκαλέσει μια ισραηλινή αντίδραση που θα οδηγήσει σε έναν περιφερειακό πόλεμο.
2 Πώς θα κυβερνηθεί η Γάζα μετά τον πόλεμο;
Ακόμη και πριν από τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου υπήρχαν πολλοί στο Ισραήλ που υποστήριξαν, λανθασμένα, κατά τη γνώμη μου, ότι η απεμπλοκή του 2005 από τη Γάζα ήταν λάθος. Αυτές οι φωνές θα γίνουν πιο δυνατές τις επόμενες εβδομάδες. Αναμένω ότι θα υπάρξει συναίνεση εντός της ισραηλινής κυβέρνησης, ότι η Γάζα δεν θα επιτραπεί να επιστρέψει στο status quo της κυριαρχίας της Χαμάς μετά τον πόλεμο, αλλά δεν βλέπω ακόμη στοιχεία συναίνεσης σχετικά με την προτιμώμενη εναλλακτική λύση. Κάποιοι θα επιχειρηματολογήσουν για μια άλλη κατοχή, τουλάχιστον εν μέρει, και άλλοι θα δουν την ευκαιρία να ανανεώσουν το κίνημα των εποίκων εκεί. Τα μειονεκτήματα εδώ είναι προφανή και ελπίζει κανείς ότι στο τέλος θα επικρατήσουν πιο ήρεμα μυαλά. Αλλοι θα επιχειρηματολογήσουν υπέρ της εκ νέου επέκτασης των αρμοδιοτήτων της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, αλλά η ηγεσία της αντιμετωπίζει ήδη αυξανόμενες δυσκολίες στη διαχείριση της Δυτικής Οχθης. Και ακόμα, άλλοι θα φαντάζονται να εισαγάγουν έναν νέο ισχυρό άνδρα που αντιτίθεται τόσο στη Χαμάς όσο και στην τρέχουσα ηγεσία της Φατάχ.
Μπέζος - Σάντσεζ: Θα παντρευτούν τα Χριστούγεννα! - Που θα γίνει η υπερπολυτελή τελετή;
3 Ποια θα είναι η εικόνα του Ισραήλ διεθνώς μετά τον πόλεμο;
Οι Ισραηλινοί διπλωμάτες είναι πολύ εξοικειωμένοι με την αποδοχή άδικων ξένων αφηγήσεων που επιδιώκουν να απονομιμοποιήσουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Ως εκ τούτου, ήδη αξιολογούν το «παράθυρο νομιμότητας» για τον πόλεμο, τη χρονική περίοδο κατά την οποία οι ενέργειές του θα θεωρηθούν γενικά κατάλληλες από τις ξένες κυβερνήσεις, για τις οποίες νοιάζονται περισσότερο. Η δυναμική αυτής της πρόκλησης είναι γενικά καλά κατανοητή, αλλά η παρουσία τόσων πολλών ξένων ομήρων στη Γάζα παρουσιάζει ένα νέο σύνολο πιθανών προβλημάτων.
Οι δυσκολίες της χερσαίας επιχείρησης
Πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Γάζα;
Τι γνωρίζουμε από προηγούμενες συγκρούσεις στη Γάζα; Οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς τείνουν να ακολουθούν παρόμοιο μοτίβο, με χερσαίες εισβολές που εξαπολύονται με την πάροδο των ετών σε διαφορετική κλίμακα, συνήθως προηγούνται από ένα βαρύ φράγμα που στοχεύει περιοχές και τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί για να πλησιάσουν.
Το Ισραήλ έχει επίσης κάνει βαριά χρήση αεροπορικής δύναμης και βομβαρδισμών χερσαία και από πυροβολικό και ναυτικές κανονιοφόρους στην πρώτη φάση των εκστρατειών, για να στοχεύσει αυτό που λέει ότι είναι η στρατιωτική υποδομή της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών κτιρίων, αστυνομικών τμημάτων, παράκτιων εγκαταστάσεων, εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων και κατοικιών.
Ομως, ενώ το Ισραήλ έχει τεράστιο πλεονέκτημα όσον αφορά σατο μέγεθος του στρατού, της τεχνολογίας, των οπλικών συστημάτων και της επιμελητείας του, η Χαμάς έχει προσαρμοστεί σημαντικά με τα χρόνια για να εκμεταλλευτεί το πυκνό αστικό περιβάλλον της Γάζας.
Ειδήσεις σήμερα
Πόλεμος στο Ισραήλ: Προ των πυλών της Γάζας οι Iσραηλινοί
Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ ταρακούνησε το δυτικό Αφγανιστάν