Αλλά τώρα, ο πόλεμος πλήρους κλίμακας του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία αναβαθμίζει τη σημασία της Υπερδνειστερίας με διάφορους τρόπους. Η ρωσοκρατούμενη περιοχή με πρωτεύουσα το Τιρασπόλ μπορεί να είναι μια νέα πηγή ανάπτυξης και παρουσίας αερομεταφερόμενων στρατευμάτων για τις δυνάμεις εισβολής της Μόσχας.
Θεωρείται ως πιθανή βάση για ρωσική επίθεση στην Οδησσό (αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο). Η περιοχή θα μπορούσε να γίνει ένα μερικώς αναγνωρισμένο κράτος κατά το πρότυπο των «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ (DPR, LPR) στην Ουκρανία. Φυσικά, το Κρεμλίνο μπορεί να δει την Υπερδνειστερία ως ακόμη ένα…. κομμάτι στο παζλ της νέας ρωσικής αυτοκρατορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μου από την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Μόσχα στρατολογεί στρατιώτες από την Υπερδνειστερία για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, μια κίνηση που θεωρείται ότι αντικατοπτρίζει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει να βρει αρκετά στρατεύματα. Επιπλέον, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές ανακοίνωσαν ότι θα καταρρίψουν κάθε ρωσικό αεροπλάνο που θα προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει την Υπερδνειστερία για επιθέσεις σε ουκρανικούς στόχους, όπως το κοντινό λιμάνι της Οδησσού.
Οι ουκρανικοί φόβοι δεν φάνηκαν αβάσιμοι. Φήμες κυκλοφορούν για την πιθανότητα ρωσικών προκλήσεων κατά της Ουκρανίας από την Υπερδνειστερία, αν και τόσο οι αξιωματούχοι της Υπερδνειστερίας όσο και της Μολδαβίας προσπάθησαν να τις απορρίψουν. Η κατάσταση παραμένει θολή δεδομένου του σχετικά ανεπαρκούς ελέγχου των συνόρων μεταξύ της Ουκρανίας και της Υπερδνειστερίας (της Μολδαβίας ουσιαστικά) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από την έναρξη της τρέχουσας φάσης του ρωσο-ουκρανικού πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, σχεδόν 29.000 Ουκρανοί έχουν καταφύγει σε αυτήν την αποσχισθείσα περιοχή. Αυτό έχει δημιουργήσει μια δεξαμενή ανθρώπων που μπορεί να σταλούν πίσω στην Ουκρανία ή να χρησιμοποιηθούν ως κάλυψη από άλλους για μια μυστική επίθεση εναντίον ουκρανικών στόχων.
Στο μεταξύ τρεις άλλες εξελίξεις έχουν θολώσει περαιτέρω τα νερά, αυξάνοντας την πιθανότητα η Υπερδνειστερία νθα διαδραματίσει κάποιο (προς το παρόν αβέβαιο) ρόλο στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ή ευρύτερα.
1 Αξιωματούχοι στην Υπερδνειστερία ζήτησαν από την κυβέρνηση της Μολδαβίας να αρχίσει αμέσως συνομιλίες για ένα πολιτισμένο «διαζύγιο» και να την αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα ως ανεξάρτητο κράτος, μήπως τα γεγονότα στην Ουκρανία οδηγήσουν σε προκλήσεις από τη Μολδαβία ή τη χρήση ουκρανικών δυνάμεων εναντίον της. Αυτά τα αιτήματα και οι ισχυρισμοί στους οποίους υποτίθεται βασίζονται, φυσικά θα μπορούσαν εύκολα να είναι μια ακόμη προσπάθεια της Μόσχας να εκμεταλλευτεί την Υπερδνειστερία, αυτή τη φορά όχι μόνο εναντίον της Μολδαβίας αλλά και κατά της Ουκρανίας. Αυτή η δεύτερη πιθανότητα φαίνεται αρκετά εύλογη δεδομένου ότι το καθεστώς στην Τιρασπόλ έχει αρχίσει να μιλά για την ανάγκη καταπολέμησης του «ναζισμού» στη Μολδαβία, ακριβώς τη γλώσσα που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για την Ουκρανία.
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
2 Η πρόοδος της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας σκιωδών προσώπων στην Υπερδνειστερία να συνεχίσουν το εμπόριο της μαύρης αγοράς Ανατολής-Δύσης. Μία από τις εταιρίες που επλήγησαν περισσότερο, η Sherif, φαίνεται να αναζητά τρόπο να το αντιμετωπίσει. Μέσω του ελέγχου των τοπικών μέσων ενημέρωσης και μέσω της άμεσης επιρροής στους πολιτικούς της Υπερδνειστερίας προωθεί μια νέα προσέγγιση που θα άνοιγε διαδρομές νότια μέσω της Μολδαβίας για να αντικαταστήσει αυτές που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα προς τα ανατολικά στην Ουκρανία.
3 Oι Ρώσοι σχολιαστές σκιαγραφούν πολλά πιθανά μέλλοντα για την Υπερδνειστερία. Ενας, για παράδειγμα, λέει ότι η αποσχισθείσα δημοκρατία μπορεί σύντομα να γίνει τμήμα της Ρωσίας με διαδικασία βήμα βήμα. Ως μια άλλη πιθανότητα, προτείνει ο συγγραφέας και αναλυτής Ιλία Κισέλιοφ, η Υπερδνειστερία θα αναλάβει έναν νέο και μεγαλύτερο ρόλο δεδομένου ότι αναμένει υποστήριξη από τη Μόσχα. Η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα ή μέσα στην Υπερδνειστερία θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να αναγνωρίσει αυτή την αποσχισθείσα «δημοκρατία» ως ανεξάρτητη, όπως έχει ήδη κάνει με το DNR και το LNR σε Ντόνετσκ και Λουκάνσκ. Ή αν η Μόσχα θέλει να διατηρήσει υπό αποσταθεροποίηση/αναμόχλευση την κατάσταση στη Μολδαβία, θα είναι συνέχεια σε θέση να απαιτήσει από το Κισινάου να δώσει στην Υπερδνειστερία ευρεία αυτονομία με στενούς δεσμούς με τη Ρωσία ως το τίμημα της μη αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Υπερδνειστερίας από τη Μόσχα. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις, υποστηρίζει ο αναλυτής, αν πραγματικά σηκωθεί ένα νέο «σιδηρούν παραπετάσμα», η Μόσχα θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι αυτή η διαχωριστική γραμμή θα περνά κατά μήκος του ποταμού Δνείστερου και όχι κατά μήκος των σημερινών συνόρων μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας. Ο Kiσελιοφ υποστηρίζει ότι η Μόσχα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει σύντομα γιατί υπάρχει μια άλλη επιλογή, που μπορεί να φαίνεται απίθανη, αλλά δεν είναι «αδύνατη». Συγκεκριμένα, η Υπερδνειστερία, προκειμένου να σώσει την οικονομία της και να εξασφαλίσει βοήθεια από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., μπορεί να επιλέξει να «πάει δυτικά» μαζί με το Κισινάου (Μολδαβία). Αυτό θα είχε σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τη Ρωσία και έτσι, υποστηρίζει ο Kίσελιοφ δεν πρέπει να επιτραπεί.
Ειδήσεις σήμερα
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το 2022 – Ο τρόπος ζωής τους και οι συνήθειές τους
Πάσχα 2022: Ζαλίζουν οι τιμές των ακτοπλοϊκών [infographics]