RPG και αντιαρματικοί πύραυλοι, καθώς και συστήματα εκτοξευτών πυραύλων σχεδιασμένα από τη Βραζιλία, έχουν σταλεί στη Ρωσία από το Ιράκ, καθώς η εκστρατεία της Μόσχας στην Ουκρανία φαίνεται να παραπαίει.
Ένα ιρανικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα Bavar 373, παρόμοιο με το ρωσικό S-300, δωρήθηκε επίσης στη Μόσχα από τις αρχές της Τεχεράνης, οι οποίες επέστρεψαν επίσης ένα S-300, σύμφωνα με πηγή που βοήθησε στην οργάνωση της μεταφοράς.
Η χρήση του υπόκοσμου εμπορίας όπλων θα σήμαινε μια δραματική αλλαγή στη ρωσική στρατηγική, καθώς η Μόσχα αναγκάζεται να στηριχθεί στο Ιράν, τον στρατιωτικό της σύμμαχο στη Συρία, μετά τις νέες κυρώσεις που υπέστη από τη Δύση λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Το Ιράκ πάλι έχει φιλοξενήσει αμερικανικά και δυτικά στρατεύματα από την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003 ως και σήμερα, και οι ΗΠΑ έχουν εκπαιδεύσει και τροφοδοτήσει διάφορες μονάδες ιρακινών στρατών και ειδικών δυνάμεων για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση της Βαγδάτης ενάντια στις εξεγέρσεις. Μετά από δύο δεκαετίες πολέμου, η χώρα είναι γεμάτη όπλα.
Μεγάλο μέρος του έχει περάσει νομικά στα χέρια σιιτικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίες αντιτίθενται στην παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα , αλλά από το 2016 έχουν ενσωματωθεί επίσημα στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ ως μέρος του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Γνωστές για την αποτελεσματικότητά τους στην εξάρθρωση του «χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους – και για τη βάναυση μεταχείρισή τους προς τους σουνίτες αμάχους – αυτές οι ομάδες έχουν γίνει ισχυροί παράγοντες στο κατεστημένο ασφαλείας του Ιράκ.
RPG (πυραυλοβομβίδες) και αντιαρματικοί πύραυλοι στην κατοχή του Hashd al-Shaabi, της πιο ισχυρής οργάνωσης μέσα στην σιιτική πολιτοφυλακή, μεταφέρθηκαν στο Ιράν στις 26 Μαρτίου, όπου παρελήφθησαν από τον ιρανικό στρατό και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία δια θαλάσσης, είπε ένας διοικητής του κλάδου της πολιτοφυλακής που ελέγχει τη διάβαση.
Η ομάδα Ḥashd al-Shaabi διέλυσε επίσης σε κομμάτια δύο εκτοξευτές πυραύλων Astros II, σχεδιασμένα από τη Βραζιλία και τους έστειλε στο Ιράν την 1η Απριλίου, σύμφωνα με πηγή εντός της οργάνωσης.
«Δεν μας νοιάζει πού πάνε τα βαριά όπλα γιατί δεν τα χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή», είπε μια πηγή από την Hashd al-Shaabi στον Guardian. «Ό,τι είναι κατά των ΗΠΑ μας κάνει ευτυχισμένους».
Τρία φορτηγά πλοία ικανά να μεταφέρουν τέτοια φορτία –δύο με ρωσική σημαία και ένα με σημαία Ιράν– διέσχισαν την Κασπία Θάλασσα από το λιμάνι Μπαντάρ Ανζαλί του Ιράν στο Αστραχάν, μια ρωσική πόλη στο δέλτα του Βόλγα, εντός των προβλεπόμενων χρονικών πλαισίων.
Προειδοποίηση Μεντβέντεφ: «Το Κίεβο θα υποστεί αντίποινα για τη δολοφονία του Ρώσου αντιστρατήγου»
«Αυτό που χρειάζονται οι Ρώσοι στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι πυραύλους. Αυτά απαιτούν ικανότητα μεταφοράς καθώς είναι εύθραυστα και εκρηκτικά, αλλά αν δεσμευτείς να το κάνεις, είναι δυνατό», δήλωσε ο Yörük Işık, ειδικός σε θέματα ναυτιλιακών υποθέσεων με έδρα την Κωνσταντινούπολη. «Δεν είναι επίσης το είδος της δραστηριότητας που θα μπορούσε να φωτογραφηθεί από δορυφόρους, καθώς μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλα κιβώτια και κανονικά εμπορευματοκιβώτια αποστολής».
Ο Mohaned Hage Ali, συνεργάτης στο Carnegie Middle East Center, δήλωσε: «Αυτό το είδος εξελιγμένου όπλου [συστήματα εκτοξευτών πυραύλων] θα έκανε μεγάλη διαφορά στην Ουκρανία. Η Ḥashd al-Shaabi ελέγχει μεγάλο μέρος της συνοριακής περιοχής με το Ιράν, κάτι που θα διευκόλυνε αυτή τη συναλλαγή».
«Άλλες χώρες όπως η Κίνα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές σχετικά με την παροχή όπλων στη Ρωσία τώρα, δεδομένης της κατάστασης των νέων κυρώσεων. Και το Ιράν, ως μέρος αυτού του άξονα, θέλει να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα χάσει έδαφος σε αυτή τη σύγκρουση».
«Εάν αποσταθεροποιηθεί το καθεστώς Πούτιν, αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις για το Ιράν, ιδιαίτερα στη Συρία, όπου η Δαμασκός εξαρτάται από τη ρωσική αεροπορική υποστήριξη και η Ρωσία συντονίζει την κατάσταση για να αποφύγει την άμεση σύγκρουση μεταξύ αυτών και του Ισραήλ».
Οι εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τα δυτικά έθνη μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου περιελάμβαναν απαγορεύσεις σε αγαθά διπλής χρήσης – αντικείμενα για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς – όπως ανταλλακτικά για οχήματα και ορισμένους τύπους ηλεκτρονικών και οπτικών συσκευών, καθώς και είδη με εμφανείς στρατιωτικές χρήσεις.
Οι Ρώσοι κατασκευαστές φέρεται να έχουν πληγεί σκληρά από τους νέους περιορισμούς, με την Ουκρανία να λέει ότι το κύριο εργοστάσιο τεθωρακισμένων οχημάτων της χώρας, καθώς και ένα εργοστάσιο τρακτέρ, έχουν ξεμείνει από εξαρτήματα για την κατασκευή και την επισκευή τανκς.
Οι αναθεωρημένες δυτικές εκτιμήσεις λένε ότι 29 από τις αρχικές τακτικές ομάδες τάγματος της Ρωσίας είναι πλέον «μη αποτελεσματικές για τη μάχη» από μια δύναμη εισβολής που υπολογίζεται σε 125 τάγματα, ή περίπου το 75% του συνολικού στρατού της Ρωσίας.
Οι σημαντικές απώλειες έχουν αποφέρει λίγα κέρδη: προς το παρόν η Μόσχα φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την αρχική της προσπάθεια να καταλάβει την πρωτεύουσα, το Κίεβο, για να αποσύρει και να επανατοποθετήσει τις χερσαίες δυνάμεις της με σκοπό μια νέα επίθεση στην περιοχή Ντονμπάς, στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Οι αεροπορικές επιδρομές και οι επιθέσεις πυροβολικού αναμένεται να συνεχιστούν στις πόλεις Χάρκοβο και Μικολάιβ καθώς και στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγόρησαν τη Γεωργία ότι βοήθησε τη Ρωσία να λάβει στρατιωτικό υλικό, σε μια άλλη πιθανή ένδειξη των νέων προσπαθειών του Κρεμλίνου να χρησιμοποιήσει διεθνή δίκτυα λαθρεμπορίου για να ενισχύσει την εκστρατεία του στην Ουκρανία.
Οι γεωργιανές ειδικές υπηρεσίες έλαβαν οδηγίες από την πολιτική ηγεσία της χώρας να μην παρεμβαίνουν σε κανάλια λαθρεμπορίου από την «ανατολική Ασία» που έχουν σχεδιαστεί για να παρακάμψουν τις νέες δυτικές κυρώσεις, ανέφερε η διεύθυνση πληροφοριών του Κιέβου σε δήλωση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα όπλα για την υποστήριξη της επιχείρησής της στην Ουκρανία.