Η κατάληψη μιας γέφυρας μπορεί να επιτρέψει στον επιτιθέμενο να τη διασχίσει γρήγορα και με μεγάλο αριθμό στρατευμάτων, ανάλογα με την αντοχή της γέφυρας. Οι γέφυρες είναι επίσης βασικό έδαφος κατά μήκος των γραμμών επικοινωνίας για την υποστήριξη της επιμελητείας. Η απώλεια μιας βασικής γέφυρας, από την άλλη πλευρά, μπορεί να παγιδεύσει δυνάμεις που να είναι εκτεθειμένες σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Πολλές από τις πιο διαχρονικά κρίσιμες μάχες στην ιστορία είχαν ως βασικό έδαφος τις γέφυρες, που οδήγησαν είτε στη νίκη είτε στην ήττα.
Οι γέφυρες της Ουκρανίας είναι ενταγμένες στην ουκρανική στρατηγική και πιθανότατα θα αποδειχθούν ένα από τα «κλειδιά» για την ήττα της Ρωσίας.
Σημαντικός ρόλος
Οταν θα διδαχθεί η Ιστορία αυτού του πολέμου, οι γέφυρες πιθανότατα θα έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Ο ρωσικός στρατός καταστρέφεται λόγω της ανώτερης ουκρανικής στρατηγικής του 2022 που επικεντρώνεται στις γέφυρες, τόσο στην ουκρανική άμυνα όσο και στην επίθεση. Ενας από τους λόγους που η Ουκρανία έχει το 1/3 της καλλιεργήσιμης γης στην Ευρώπη είναι οι ποταμοί που τη διασχίζουν. Ο Δνείπερος, ο Δούναβης, ο Χάρκοβ, ο Ντόνετσκ είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους, ενώ συνολικά χιλιάδες ποταμοί, μικροί – μεγάλοι, διασχίζουν όλη την Ουκρανία, με αμέτρητες γέφυρες σχεδόν σε όλους. Ως εκ τούτου, οι γέφυρες της Ουκρανίας γίνονται το βασικό έδαφος για οποιαδήποτε αμυντική ή επιθετική στρατιωτική επιχείρηση. Και οι Ουκρανοί έχουν κάνει πολύ καλύτερη δουλειά, καταστρέφοντας τις δικές τους υποδομές σε κρίσιμες στιγμές και στα αποφασιστικά σημεία αυτού του πολέμου.
Το 2014, όταν η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στο Ντονμπάς και στην Κριμαία, η Ουκρανία δεν γκρέμισε τις δικές της γέφυρες. Η λογική εκείνη την εποχή ήταν ότι οι Ουκρανοί δεν ήθελαν να καταστρέψουν τη δική τους υποδομή και ήθελαν να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις γέφυρες όταν θα επέστρεφαν για να απελευθερώσουν το Ντονμπάς και την Κριμαία.
Καθώς η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο τον Μάρτιο του 2022, όλες οι γέφυρες γκρεμίστηκαν από τοπικούς διοικητές που κατανοούσαν την «πρόθεση των οδηγιών» του στρατηγού Ζαλούζνι. Αρνηθείτε στον Ρώσο εχθρό τη χρήση όλων των γεφυρών για την άμυνα της Ουκρανίας. Αναγκάστε τους να αναλάβουν πολύ επικίνδυνες διαβάσεις ποταμών και να καταστρέψουν τον ρωσικό στρατό στη διαδικασία. Λειτούργησε και το Κίεβο σώθηκε.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Ολες αυτές οι γέφυρες που καταστράφηκαν γύρω από το Κίεβο έχουν πλέον επισκευαστεί και το Κίεβο είναι ελεύθερο να τις χρησιμοποιεί. Τώρα στην επίθεση η στρατηγική της Ουκρανίας είναι να καταστρέψει βασικές γέφυρες σε αποφασιστικά σημεία της μάχης, παγιδεύοντας τις ρωσικές μονάδες. Οι διοικητές σε όλους τους πολέμους θα ήθελαν να ήταν σε θέση να το κάνουν αυτό, αλλά συχνά δεν είχαν την ικανότητα να το κάνουν. Ο βομβαρδισμός γεφυρών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν εξαιρετικά δύσκολος δεδομένων των αεροσκαφών και των όπλων εκείνη την εποχή. Τώρα, με κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας, η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να το κάνει.
Κάτω στη νότια περιοχή της Χερσώνας, η χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας επέτρεψε στην Ουκρανία να πλήξει γέφυρες από σημαντικές αποστάσεις. Η απώλεια αυτών των γεφυρών έχει εγκλωβίσει ρωσικές μονάδες στη λάθος πλευρά του ποταμού Ντνίπρο.
Σημαντικός στόχος
Η γέφυρα του Κερτς, μήκους 19 χλμ., από την Κριμαία ανατολικά μέχρι τη Ρωσία, ήταν ένας σημαντικός στόχος για τον ουκρανικό στρατό για ολόκληρο τον πόλεμο. Είναι πολύ μακριά από τις ουκρανικές γραμμές για να χτυπηθεί με τους σημερινούς πυραύλους, π.χ. από HIMARS.
Θα μπορούσε να είχε χτυπηθεί από το ATACMS, το οποίο έχει ζητήσει η Ουκρανία, αλλά η Δύση μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει, ανησυχώντας για την κλιμάκωση του πολέμου.
Το πώς η Ουκρανία επιτέθηκε με επιτυχία στη γέφυρα δεν είναι γνωστό. Η είδηση ότι χτυπήθηκε η γέφυρα της Κριμαίας, τόσο η σιδηροδρομική γραμμή όσο και η οδική γέφυρα, είναι πλήγμα για τους Ρώσους και δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί ξανά. Η γέφυρα του Κερτς είναι επίσης πολύ συμβολική για τη ρωσική παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Η γέφυρα άνοιξε το 2018, με τον ίδιο τον Πούτιν να οδηγεί ένα φορτηγό πάνω στη γέφυρα. Η μοίρα του ρωσικού στρατού στην Κριμαία βρίσκεται πλέον σε μεγαλύτερο κίνδυνο και πιθανότατα θα συνδεθεί με τη γέφυρα του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη ρωσική χερσόνησο Ταμάν.
ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
- Το τέλος της εποχής των Βίκινγκς προαναγγέλθηκε όταν οι Βρετανοί επικράτησαν στη μάχη της γέφυρας του Στάμφορντ Μπριτζ το 1066.
- Η Αμερικανική Επανάσταση ξεκίνησε στις 19 Απριλίου 1775, αρχικά στο Λέξινγκτον και αργότερα στην Παλιά Βόρεια Γέφυρα στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης.
- Η Μάχη του Aντιέταμ στο Μέριλαντ ήταν η πιο αιματηρή ημέρα στον Εμφύλιο Πόλεμο και πολλά από τα θύματα ήταν στρατιώτες της Ενωσης (Βόρειοι) που προσπάθησαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μια πέτρινη γέφυρα πάνω από τον κολπίσκο Aντιέταμ, που αργότερα ονομάστηκε Burnside’s Bridge.
- Ο Πρώτος Πόλεμος της Σκοτίας για την Ανεξαρτησία διεξήχθη στη Γέφυρα του Στέρλινγκ, το 1297.
- Η Γέφυρα του Πήγασου ήταν η πρώτη που απελευθερώθηκε στη Νορμανδία από τις βρετανικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις την D-Day (Νορμανδία) στις 5 Ιουνίου 1944, εξασφαλίζοντας μια γέφυρα που βοήθησε τους συμμάχους να απομακρυνθούν από τις παραλίες της Νορμανδίας.
- Η Operation Market Garden στην Ολλανδία το 1944 ήταν μια πολύπλοκη επίθεση από την ξηρά και τον αέρα για την κατάληψη τριών γεφυρών στο Αρνεμ. Αυτό απεικονίστηκε αργότερα στην ταινία «A Bridge Too Far».
- Η γέφυρα στο Remagen, η γέφυρα Ludendorff, καταλήφθηκε σχεδόν κατεστραμμένη από τον αμερικανικό στρατό και επέτρεψε στους Αμερικανούς να διαβούν τον Ρήνο στη Γερμανία, προτού καταρρεύσει 10 ημέρες αργότερα.