Από τότε που προσάρτησε παράνομα τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας το 2014, η Ρωσία εργάστηκε για να οχυρώσει στρατιωτικά την Κριμαία, εγκαθιστώντας δύο νέες αεροπορικές βάσεις, εκτοξευτές πυραύλων, ως και πολλά άλλα αμυντικά οπλικά συστήματα, χτίζοντας μια γέφυρα με το ρωσικό έδαφος, και διπλωματικά, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε ανάμιξη συμβατικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ μπορεί να προκαλέσει πυρηνική απάντηση.
Είναι στα σχέδια του Κιέβου η προσπάθεια για ανακατάληψη της Κριμαίας; Τον περασμένο Ιούνιο, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Oλέκσι Ρεζνίκοφ χαρακτήρισε αυτή ως «στρατηγικό στόχο για την Ουκρανία επειδή είναι ουκρανικό έδαφος». Ομως, ο Ρέζνικοφ τον Ιούνιο είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα διαβουλεύεται με τους συμμάχους και εταίρους για το πώς να υλοποιηθεί. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κάνει ορισμένες απροκάλυπτες προσπάθειες στο να αποτρέψουν (επί του παρόντος) το Κίεβο, αν και ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Mαρκ Mίλεϊ δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο ότι η πιθανότητα η Ουκρανία να ανακαταλάβει όλο το προπολεμικό έδαφός της από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας, «δεν είναι επί του παρόντος μεγάλη». Στην ίδια ενημέρωση, ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν είπε: «Η Κριμαία είναι ένα θέμα που πρέπει να μελετηθεί και να διευθετηθεί από τους συμμάχους σε συνεργασία με την ουκρανική ηγεσία».
Αναλυτές τόνισαν ότι η ανακατάληψη της Κριμαίας δεν θα ήταν εύκολη, ούτε καν δυνατή στο εγγύς μέλλον. Οι δυσκολίες ξεκινούν με την τοποθέτηση στρατευμάτων στη χερσόνησο, η οποία συνδέεται με την ηπειρωτική Ουκρανία μέσω ενός στενού ισθμού. «Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι με τους οποίους μπορούν οι Ουκρανοί να πάνε στην Κριμαία», επεσήμανε ο φίλος του υπογράφοντα απόστρατος υποστράτηγος Μάικ Ράιαν, του Αυστραλιανού Στρατού. «Μπορούνε να πάνε αεροπορικώς, αλλά αυτό θα χρειαζόταν μια αρκετά σημαντική αερομεταφερόμενη δύναμη, την οποία δεν νομίζω ότι έχει η Ουκρανία αυτή τη στιγμή…, και θα μπορούσαν να κάνουν μια αμφίβια επιχείρηση. Αλλά για άλλη μια φορά, δεν έχουν σημαντική ικανότητα [αμφίβια όχημα επίθεσης]. Ετσι, ενώ οποιαδήποτε εισβολή στην Κριμαία μπορεί να χαρακτηριστεί από τα ανωτέρω στοιχεία, θα είναι κατά κύριο λόγο μια χερσαία επιχείρηση».
Μια αμφίβια καταιγιστική επιχείρηση στις κριμαϊκές παραλίες είναι σχεδόν εκτός συζήτησης, είπε ο Mαρκ Κανσιάν, ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Ναυτικών και αμφίβιων Αναλύσεων των ΗΠΑ. Η Ρωσία διατηρεί μια ισχυρή ναυτική δύναμη έξω από τη Σεβαστούπολη, αν και τα επιφανειακά πολεμικά πλοία της έχουν χτυπηθεί και παρενοχληθεί από ουκρανικούς επάκτιους πυραύλους και drones. «Οσον αφορά τη ναυτική δύναμη της Ουκρανίας, πραγματικά δεν έχουν πλοία για να προσπαθήσουν μια αμφίβια επιχείρηση. Οι Ρώσοι διατηρούν μερικές δυνάμεις επιφανείας, ενώ διαθέτουν υπολογίσιμο αριθμό υποβρυχίων. Θα ήταν πολύ δύσκολο να προσπαθήσουν να αρχίσουν μια αμφίβια επιχείρηση». Οι αμφίβιες επιχειρήσεις είναι οι πολύ δύσκολες ούτως ή άλλως και αν δεν έχεις αεροπορική και ναυτική υπεροχή, που δεν την έχουν, είναι ουσιαστικά αδύνατον.
Αλλά δεν είναι όλοι οι αναλυτές τόσο απαισιόδοξοι. Ο Μπεν Χότζες, ένας απόστρατος αντιστράτηγος που διοικούσε το στρατό των ΗΠΑ στην Ευρώπη για 3 χρόνια και τώρα συμβουλεύει την ομάδα Human Rights First, είπε ότι είχε πρόσφατα συναντηθεί με μέλη του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού και έφυγε πολύ εντυπωσιασμένος από τα σχέδιά τους για μια μεθοδική προσέγγιση για την ανακατάληψη της Κριμαίας. Οι νέες θέσεις κοντά στη Χερσώνα δίνουν στην Ουκρανία μια ισχυρή δύναμη πυρός για να χτυπήσουν καίρια τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν σκαφτεί στην ανατολική πλευρά του Ντνίπρο. «Αυτό θα είναι τρομερό για [τους Ρώσους]. Και οι ανοιχτές στέπες, ως και ο κακός καιρός τους καθιστά σχετικά εύκολο για τους Ουκρανούς να τις χτυπήσουν , «αλλά το πιο σημαντικό, είναι να χτυπήσουν τα logistics που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή», είπε ο Χότζες.
Σενάριο Ι: Από τη λιμνοθάλασσα
Αν οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν την Κριμαία, εκτιμάται ότι πιθανότατα θα ξεκινούσαν από μια περιοχή που ονομάζεται Syvash, της οποίας οι ρηχές λιμνοθάλασσες μπορούν να επιτρέψουν στις δυνάμεις να διασχίσουν την άμπωτη, κάτι που συνέβη δύο φορές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Χρησιμοποιώντας μαζικά πυροβολικό τα HIMARS, ενώ μετά με λέμβους μπορείς να περάσεις στο εσωτερικό της χερσονήσου. Ασφαλώς το ουκρανικό Ναυτικό θα μπορούσε (αν διέθετε τα απαραίτητα πλοία) να υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση με παρενόχληση ή αντάρτικες τακτικές, ίσως συμπεριλαμβανομένης και μέσω μιας άλλης επιδρομής αερομεταφερόμενων drones, και πλήγματα σε ρωσικά πολεμικά πλοία.
Σενάριο ΙΙ: Χερσαία επίθεση
Η άλλη επιλογή εισβολής είναι διά ξηράς, προερχόμενη από την πρόσφατα καταληφθείσα περιοχή της Χερσώνας πάνω από τον Ισθμό του Περεκόπ πλάτους 3 μιλίων. Οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με μπαράζ πυραύλων GMLRS. Αν η Ουκρανία είναι σε θέση να προχωρήσει πιο νότια, μπορεί να είναι σε θέση να θέσει την Κριμαία ή τμήματα της χερσονήσου υπό μαζικά πλήγματα προκειμένου να καταστήσουν τη ρωσική θέση εκεί ολοένα και πιο επισφαλή.
Προσωπικά είμαι δύσπιστος στο αν η Ουκρανία σκοπεύει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση για να εισβάλει στην Κριμαία (αυτή τη χρονική περίοδο). Η προέλαση νοτιότερα, τώρα που οι ρωσικές δυνάμεις είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τον ποταμό Ντνίπρο ως φυσικό φράγμα, θα είναι πολύ πιο δύσκολη συγκριτικά με τις προηγούμενες προωθήσεις των δυνάμεων του Κιέβου. Αν η Ουκρανία επιχειρήσει μια τέτοια κίνηση, μπορεί να προσπαθήσει πρώτα να αποκόψει τη γραμμή μεταξύ τους.
Η γέφυρα του Κερτς και οι πύραυλοι
H Ουκρανία πιθανότατα θα πρέπει να προβεί σε περαιτέρω προσπάθειες να καταστρέψει ολοσχερώς τη ρωσική γέφυρα πάνω από το στενό του Κερτς, η οποία καταστράφηκε μερικώς τον Οκτώβριο. Μπορούν επίσης να επιτεθούν στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού κατά μήκος του νότιου τμήματος της χώρας. Oι Ουκρανοί είναι σε θέση να κάνουν αυτές τις προσπάθειες μέχρι τον Φεβρουάριο και, ίσως, θα μπορούσαν να απελευθερώσουν την Κριμαία μέχρι το καλοκαίρι.
Ο Αμερικανός στρατηγός είπε ότι «είμαι αισιόδοξος. Εννοώ, σκεφτείτε την Κριμαία σχεδόν ως παγίδα» για τη Ρωσία. Ωστόσο, ο Χότζες προειδοποίησε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας της Ουκρανίας θα βελτιωθούν πολύ με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, όπως το ATACMS, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν στόχους έως και 300 χιλιόμετρα. «Εννοώ, θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη Σεβαστούπολη από την Οδησσό» και να ξεκινήσουν «αμέσως αν αποκτήσουν αυτή την ικανότητα».