«Σε μια εξέλιξη που αιφνιδίασε τη διεθνή κοινή γνώμη, όσο και το Κρεμλίνο, τα ουκρανικά στρατεύματα εξώθησαν σε υποχώρηση τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά από περισσότερους από έξι μήνες σκληρών συγκρούσεων — ενισχύοντας τις ελπίδες ότι το Κίεβο θα μπορούσε να πιέσει και να διώξει τους εισβολείς της Μόσχας από ακόμη περισσότερα εδάφη».
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανάγκασαν τους Ρώσους στρατιώτες σε άτακτη υποχώρηση από τη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου, μετά από μια αιφνιδιαστική αντεπίθεση που έκανε ‘τους κλακαδόρους του Κρεμλίνου’ να προσπαθούν να προσαρμοστούν και το στρατό του να αγωνίζεται να συγκεντρώσει τις άμυνές του στα ανατολικά και νότια».
«Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο στρατός της χώρας του είχε ανακαταλάβει περίπου 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους αυτόν τον μήνα, μια έκταση περίπου στο μέγεθος του Ντέλαγουερ.
Επιδιώκοντας να ενισχύσουν το πλεονέκτημά τους, οι ουκρανικές δυνάμεις τη Δευτέρα συνέχισαν να πιέζουν βαθύτερα σε έδαφος που προηγουμένως ελεγχόταν από ρωσικά στρατεύματα. Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η επιχείρηση έδειξε στον κόσμο – και ιδιαίτερα στους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου – ότι οι δυνάμεις του Πούτιν έχουν διαβρωθεί και εξαντληθεί από μήνες σκληρής ουκρανικής αντίστασης».
Ο Κέιρ Γκάιλς, ειδικός στη Ρωσία και ανώτερος σύμβουλος μιας δεξαμενής σκέψης στο Λονδίνο, σχολιάζει: «Η σημασία των τελευταίων εξελίξεων δεν έγκειται μόνο στην εκπληκτική προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά και στην πειστική απόδειξη ότι μπορούν να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να απελευθερώσουν εδάφη από τη Ρωσία με ταχύ ρυθμό».
Ο Γκάιλς ανέφερε πως τα πρόσφατα γεγονότα αποτελούν ένα «σημείο καμπής» στον πόλεμο, πράγμα που παρατηρεί και ο Τζον Σπένσερ, απόστρατος ταγματάρχης του αμερικανικού στρατού: «Η αντεπίθεση αντιπροσωπεύει ένα σημείο καμπής, ένα ξεκάθαρο σημάδι, μια ευκρινή στιγμή στον πόλεμο», λέει χαρακτηριστικά.
«Οι πρόσφατες αποτυχίες της Ρωσίας αρχίζουν ακόμη και να επιδρούν στον τυπικά εθνικιστικό και πολεμοχαρή τόνο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, με έναν σχολιαστή να φαίνεται να κατηγορεί τους συμβούλους του Πούτιν που τον οδήγησαν εξαρχής στον πόλεμο. “Οι άνθρωποι που έπεισαν τον πρόεδρο Πούτιν ότι η ειδική επιχείρηση θα ήταν σύντομη και αποτελεσματική, ότι δεν θα χτυπούσαμε τον άμαχο πληθυσμό… αυτοί οι άνθρωποι απλώς μας παγίδευσαν όλους”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπόρις Ναντεζντίν, πρώην Ρώσος βουλευτής και πολιτικός αναλυτής, γνωστός για τις πιο μετριοπαθείς απόψεις του.
Το Κρεμλίνο, παρά την τρέχουσα κατάσταση, επιμένει ακόμα ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα υποχωρήσουν.
«Η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί αρχικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.
«Αν ήταν έξυπνος, θα προσπαθούσε να τερματίσει τον πόλεμο τώρα και θα διαπραγματευόταν», σχολίασε για τον Ρώσο πρόεδρο ο Φίλιπς Ο’ Μπράιεν, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους στη Σκωτία. «Αλλά δεν φαίνεται ότι θα το κάνει αυτό, τουλάχιστον όχι άμεσα», παρατηρεί.
Ειδήσεις σήμερα
Τριπλό «μπόνους» στους μισθούς του Δημοσίου [πίνακες]
Ενεργειακή κρίση-Κομισιόν: Παρεμβάσεις για υπερκέρδη, πλαφόν και μείωση ζήτησης