Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (UMMC), όπου είχε πραγματοποιηθεί η πειραματική διαδικασία, ανέφερε ότι η καρδιά άρχισε να δείχνει σημάδια απόρριψης τις τελευταίες ημέρες.
«Η τελευταία επιθυμία του κ. Φόσετ ήταν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτά που μάθαμε από την εμπειρία μας, έτσι ώστε άλλοι να έχουν την εγγύηση για μια νέα καρδιά όταν ένα ανθρώπινο όργανο δεν θα είναι διαθέσιμο. Στη συνέχεια είπε στην ομάδα των γιατρών και των νοσοκόμων που μαζεύτηκαν γύρω του ότι μας αγαπούσε. Θα μας λείψει πάρα πολύ», δήλωσε ο Δρ Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, κλινικός διευθυντής του Προγράμματος Καρδιακής Ξενομεταμόσχευσης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.
Ο Φόσετ, 58 ετών, εισήχθη για πρώτη φορά στο UMMC στις 14 Σεπτεμβρίου αφού παρουσίασε συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και υποβλήθηκε σε πειραματική μεταμόσχευση έξι ημέρες αργότερα. Η καρδιακή του νόσος και οι προϋπάρχουσες παθήσεις τον καθιστούσαν ακατάλληλο για να γίνει δέκτης ανθρώπινης καρδιάς.
BREAKING: Lawrence Faucette, the second person to receive a genetically engineered pig heart transplant, passed away after six weeks. https://t.co/tP2CJwJrF1
— WIRED (@WIRED) October 31, 2023
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
«Η μόνη αληθινή ελπίδα μου που έχει απομείνει είναι να πάω με την καρδιά του χοίρου, την ξενομομόσχευση», είχε δηλώσει ο Φόσετ στο νοσοκομείο σε μια εσωτερική συνέντευξη αρκετές ημέρες πριν από το χειρουργείο.
«Δεν έχουμε άλλες προσδοκίες από το να ελπίζουμε για περισσότερο χρόνο μαζί», είπε τότε η σύζυγός του, Αν. «Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο το να καθόμαστε στην μπροστινή βεράντα και να πίνουμε καφέ μαζί». Τις εβδομάδες που ακολούθησαν αμέσως τη μεταμόσχευση, οι γιατροί του ανέφεραν ότι ο Φόσετ έκανε σημαντική πρόοδο, καθώς ξεκίνησε φυσικοθεραπεία και περνούσε με την οικογένεια του.
Ένα μήνα μετά την επέμβαση, οι γιατροί του είπαν ότι πίστευαν ότι η καρδιακή του λειτουργία ήταν εξαιρετική και είχαν αποσύρει φάρμακα για να υποστηρίξουν τη λειτουργία της καρδιάς του. «Δεν έχουμε καμία ένδειξη λοιμώξεων και καμία ένδειξη απόρριψης αυτή τη στιγμή», είχε δηλώσει τότε ο Γκρίφιθ.
Οι γιατροί προχώρησαν σε με μια πειραματική θεραπεία με αντισώματα για την περαιτέρω καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη της απόρριψης. Ωστόσο, η απόρριψη οργάνων είναι «η πιο σημαντική πρόκληση με τις παραδοσιακές μεταμοσχεύσεις που περιλαμβάνουν και ανθρώπινα όργανα», ανέφερε το UMMC σε δήλωση.
Από την πλευρά της η σύζυγός του Φόσετ ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στη φροντίδα του στο UMMC. «Ο Λάρι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι με ανοιχτό μυαλό και απόλυτη εμπιστοσύνη στον Δρ Γκρίφιθ και το προσωπικό του. Ήξερε ότι ο χρόνος του μαζί μας ήταν λίγος και αυτή ήταν η τελευταία του ευκαιρία να κάνει κάτι για άλλους», είπε.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, περισσότερα από 113.000 άτομα περιλαμβάνονται στη λίστα μεταμοσχεύσεων οργάνων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 3.300 ατόμων που χρειάζονται καρδιά. Η ομάδα Donate Life America υποστηρίζει ότι 17 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα περιμένοντας ένα όργανο δωρητή.
Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο
Τον Ιανουάριο του 2022, το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ πραγματοποίησε την πρώτη τέτοια πειραματική επέμβαση στον 57χρονο Ντέιβιντ Μπένετ, ο οποίος πέθανε δύο μήνες μετά την επέμβαση. Αν και δεν υπήρχαν σημάδια απόρριψης τις πρώτες εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση, μια νεκροψία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μπένετ τελικά πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια από «μια περίπλοκη σειρά παραγόντων», συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης του ασθενούς πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Επίσης, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet σημείωσε ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι ο χοίρος έφερε έναν ιό, οι οποίες δεν είχαν εντοπιστεί προηγουμένως.
Ειδήσεις σήμερα
Πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έστειλε τo Ισραήλ – Ανησυχία για την εμπλοκή των ανταρτών Χούθι
Αχόρταγος ο Ερντογάν: Δηλώνει ότι «στριμώχνεται» στα 780.000 τ. χλμ της Τουρκίας [βίντεο]