Περίπου 200 συνελήφθησαν, η αίθουσα Χάμιλτον Χιλ στο κεντρικό κτίριο εκκενώθηκε, οι τέντες που είχαν στήσει οι καταληψίες στο προαύλιο από τις 17 Απριλίου, πυροδοτώντας κύμα κινητοποιήσεων σε πανεπιστήμια εντός και εκτός ΗΠΑ, απομακρύνθηκαν. Περισσότεροι από 1.000 «ταραξίες» έχουν συλληφθεί σε τουλάχιστον 15 αμερικανικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης ανά τις ΗΠΑ το τελευταίο 15νθήμερο.
Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο και σε πλάνα από την επιχείρηση που μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ακούγονταν φωνές «Ντροπή!», «Αφήστε τους ελεύθερους» και το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
Η τάξη και η ασφάλεια αποκαταστάθηκαν, όπως ανακοινώθηκε, με την αστυνομική έφοδο που έγινε μετά από αίτημα των πρυτανικών αρχών «για να προστατευτεί το πανεπιστήμιο από βανδαλισμούς». Για κάθε ενδεχόμενο η διοίκηση του Κολούμπια ζήτησε από την Αστυνομία να
παραμείνει εκεί ως και την τελετή αποφοίτησης στις 17 Μαΐου.
Σχολιαστές στις ζωντανές τηλεοπτικές συνδέσεις σημείωσαν πως η επιχείρηση συνέπεσε με την 56η επέτειο ανάλογης αστυνομικής εισβολής στο ίδιο ακριβώς κτίριο του Κολούμπια, με συλληφθέντες τότε «ταραξίες» που διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο του Βιετνάμ και τον ρατσισμό στις ΗΠΑ.
Δεκάδες συνελήφθησαν επίσης την Τετάρτη λίγα τετράγωνα πιο μακριά από το Κολούμπια, στη συνοικία του Χάρλεμ στο City College της Νέας Υόρκης, όπου αστυνομικοί αντικατέστησαν την παλαιστινιακή σημαία που οι διαδηλωτές είχαν υψώσει στο κτίριο, με την αστερόεσσα.
Λίγη ώρα νωρίτερα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αρχηγό της Αστυνομίας της πόλης, τόνιζε πως αυτού του τύπου οι διαμαρτυρίες «πρέπει να τελειώσουν τώρα».
Στην άλλη άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών, λίγες ώρες αργότερα, αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν για να αποκαταστήσουν επίσης την τάξη στο πανεπιστήμιο Καλιφόρνια (UCLA), μετά από βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ φιλοπαλαιστινίων και φιλοισραηλινών φοιτητών. Ανάλογη εικόνα και στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, όπου η πανεπιστημιούπολη πνίγηκε στα καπνογόνα. Μέχρι αργά χθες βράδυ δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς σε όλα τα «μέτωπα».
Παράλληλα με την αστυνομική καταστολή, άλλες πρυτανικές αρχές μετά από διαπραγματεύσεις με τους φοιτητές που ζητούν τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και διακοπή σχέσεων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με το Ισραήλ και εταιρίες και ιδιώτες που συνδέονται με το εβραϊκό κράτος και τη «γενοκτονική» πολιτική, καταλήγουν σε συμβιβαστικές συμφωνίες για την εκτόνωση της έντασης.
Η πρώτη ανακοινώθηκε χθες στο πανεπιστήμιο Μπράουν. Οι φοιτητές σταμάτησαν την κατάληψη, με αντάλλαγμα η διοίκηση του πανεπιστημίου να ψηφίσει τον προσεχή Οκτώβριο για τη διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ.
Το μεγαλύτερο κύμα κινητοποιήσεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια από τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις του 2020, που ξύπνησε μνήμες των μαζικών φοιτητικών διαδηλώσεων του ’68 κατά την περίοδο του πολέμου στο Βιετνάμ, φέρεται να έχει προκαλέσει πονοκέφαλο και στον Λευκό Οίκο. Λίγο πριν από τις αστυνομικές επεμβάσεις ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έκανε λόγο για λανθασμένη προσέγγιση από τους φοιτητές. «Πιστεύουμε στην ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στη διαδήλωση, αλλά δεν πρέπει να διαταράσσεται η πανεπιστημιακή γαλήνη» είπε.
Οι διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια βαθαίνουν επίσης το διχασμό στους Δημοκρατικούς εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Πολλοί ψηφοφόροι του κόμματος δεν φαίνεται να έχουν την ίδια άποψη.
Ειδήσεις σήμερα
Πειραιώς: Διασωληνώθηκε ο 5χρονος μετά από το τροχαίο με παράσυρση πεζών
Άγιο Φως: Πώς θα έρθει από την… κόλαση του πολέμου – Τα δρακόντεια μέτρα και το plan b