Οι μελετητές εκτιμούν ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο έφηβοι και νέοι αντιμετωπίζουν δυνητικά τον κίνδυνο να χάσουν μέρος της ακοής τους, καλώντας τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να θέσουν σε προτεραιότητα πολιτικές «ασφαλούς ακρόασης».
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λορίν Ντίλαρντ του Τμήματος ΩΡΛ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Global Health», ανέλυσαν και αξιολόγησαν όλες τις σχετικές διαθέσιμες έρευνες (33), οι οποίες αφορούσαν συνολικά 19.046 άτομα 12-34 ετών. Ο παγκόσμιος πληθυσμός των ατόμων 12-34 ετών υπολογίστηκε σε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια.
Η μελέτη έδειξε ότι οι πρακτικές μη ασφαλούς ακρόασης είτε λόγω της συχνής χρήσης ακουστικών είτε της συχνής συμμετοχής σε εκδηλώσεις με πολύ δυνατή μουσική αφορούν αντίστοιχα στο 24% και το 48% των νέων. Ο παγκόσμιος αριθμός των εφήβων και νέων με δυνητικό κίνδυνο για απώλεια ακοής εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 670 εκατομμύρια έως 1,35 δισ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμάει ότι τουλάχιστον 430 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν ήδη μικρότερη ή μεγαλύτερη απώλεια ακοής. Οι έφηβοι και οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, όπως δείχνει και η νέα μελέτη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σημειώνουν πως τα ασφαλή επίπεδα θορύβου είναι περίπου 85 ντεσιμπέλ για 40 ώρες την εβδομάδα. Εάν κάποιος ακούει 2,5 ώρες ημερησίως, αυτό ισοδυναμεί με περίπου 92 ντεσιμπέλ, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Στην αναπαραγωγή ηχητικού αρχείου μέσω «έξυπνου» τηλεφώνου, οι χρήστες συχνά επιλέγουν ένταση έως και 105 ντεσιμπέλ, η οποία στους χώρους διασκέδασης συχνά κυμαίνεται από 104 έως 112 ντεσιμπέλ, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ειδικοί σημειώνουν πως θα πρέπει κανείς να ακούει τη μουσική του χαμηλότερα και να περιορίζεται σε μικρά χρονικά διαστήματα.
Ειδήσεις σήμερα
17 Νοέμβρη: Πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου