«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής εγκατέστησαν συστήματα εκτόξευσης πυραύλων στον χώρο του πυρηνικού σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια και πλήττουν την περιφέρεια της Νικόπολης από εκεί», ανέφερε ο Πέτρο Κότιν, ο πρόεδρος της Ενεργοάτομ, μέσω Telegram, ενώ παραχώρησε επίσης τηλεοπτική συνέντευξη σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό για το θέμα.
«Η κατάσταση (στο εργοστάσιο) είναι εξαιρετικά τεταμένη και η ένταση αυξάνεται καθημερινά, Οι δυνάμεις κατοχής έφεραν μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων με τα οποία έχουν ήδη πλήξει την άλλη όχθη του Δνείπερου ποταμού και το έδαφος της Νικόπολης», 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τη Ζαπορίζια, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κότιν, ως και 500 ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται στην εγκατάσταση, την «ελέγχουν».
«Βαρύς εξοπλισμός (άρματα, τεθωρακισμένα οχήματα) των δυνάμεων κατοχής και φορτηγά γεμάτα όπλα και εκρηκτικά συνεχίζει να σταθμεύει στην εγκατάσταση», επέμεινε ο κ. Κότιν, κρίνοντας πως είναι «ανεπαρκής» η πίεση που ασκείται για να φύγουν και επικρίνοντας τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ.
Ο ΔΟΑΕ «παίζει πολιτικά παιγνίδια, αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία», είπε προσθέτοντας πως «ο ΔΟΑΕ είναι γεμάτος υπαλλήλους από τη Ρωσία», ότι ο αριθμός του φθάνει χονδρικά τους εκατό και ότι «ακόμη και ο πρώτος υποδιευθυντής του γενικού διευθυντή του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι είναι από τη Ρωσία». «Ίσως αυτό να καθορίζει τη ‘συγκρατημένη’ θέση του», πέταξε.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΔΟΑΕ, ο κ. Γκρόσι έχει έξι υποδιευθυντές, ανάμεσά τους και τον Μιχαήλ Τσουντάκοφ, Ρώσο, που ανέλαβε τη θέση το 2015. Ο οργανισμός απασχολεί 2.500 ανθρώπους από εκατό και πλέον χώρες.
Ο κ. Γκρόσι επέμεινε την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, στη «σημασία» που έχει για τον ΔΟΑΕ να πάνε στελέχη του στον σταθμό στη Ζαπορίζια για να φέρουν σε πέρας εργασίες «απαραίτητες για την ασφάλεια και την προστασία του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας». Δεν έχουν μπορέσει να πάνε εκεί εργαζόμενοί του αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.
Οι ουκρανικές αρχές έχουν εναντιωθεί σε οποιαδήποτε τέτοια επίσκεψη, καθώς θεωρεί ότι θα νομιμοποιούσε τη ρωσική κατοχή της εγκατάστασης στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, όπως έριζε η Ενεργοάτομ πριν από μερικές εβδομάδες.
Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό αλλά συνεχίζει να τον χειρίζεται ουκρανικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, η κατάσταση είναι «εξαιρετικά δύσκολη» εξαιτίας της «μόνιμης πίεσης στο προσωπικό».
Ο κ. Γκρόσι εξέφρασε εκ νέου την «εντεινόμενη ανησυχία του» για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και για τον «αντίκτυπο αυτών των συνθηκών στην ασφάλεια του σταθμού».
Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια συνεισέφερε το 2021 το 20% της ετήσιας ουκρανικής παραγωγής ενέργειας και το 47% αυτής που παρήχθη από πυρηνικούς σταθμούς.