Μυστήριο, ψίθυροι πίσω από κλειστές πόρτες και έντονη φημολογία. Ολα αυτά τα συστατικά φαίνεται ότι είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την εκάστοτε ρωσική ηγεσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ξεφεύγει από τη «συνταγή». Τους τελευταίους μήνες οργιάζουν οι φήμες για τη φυσική και τη διανοητική κατάσταση του Ρώσου προέδρου, για την ικανότητά του να λαμβάνει αποφάσεις και να κατανοεί την πραγματικότητα. Ακόμη και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θεωρήθηκε από Δυτικούς αξιωματούχους ως απόφαση ενός «διαταραγμένου μυαλού», που είναι απόρροια σοβαρής ασθένειας.
Το 1975, ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ υπέστη καρδιακή προσβολή, λόγω της αρτηριοσκλήρωσης από την οποία έπασχε. Φυσικά, αυτό δεν ανακοινώθηκε ποτέ στον λαό της τότε ΕΣΣΔ και μόνο κάποιες φήμες ακούγονταν από Δυτικούς κατασκόπους. Ο Μπρέζνιεφ απεβίωσε το 1982 από έμφραγμα του μυοκαρδίου σε ηλικία 75 ετών, αλλά οι φήμες έλεγαν πως ο Σοβιετικός ηγέτης ήταν άρρωστος τα τελευταία χρόνια της ζωής του και δεν μπορούσε να ασκήσει πραγματική εξουσία, αφήνοντας τα ηνία στην τότε «νομενκλατούρα».
Οι τακτικές αυτές συνεχίζονται στη σημερινή Ρωσία, υποστηρίζουν δυτικές πηγές, όσο και αν είναι δύσκολο να διατηρηθούν τα μυστήρια στην εποχή της συνεχούς δικτύωσης και επικοινωνίας. Τα δύο χρόνια απομόνωσης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μείωσαν τις διεθνείς επαφές του Ρώσου ηγέτη και χαλάρωσαν την «παρακολούθηση» των κινήσεών του από τις δυτικές κυβερνήσεις. Η «καραντίνα» του Πούτιν, που εκτιμάται ότι επηρέασε τις αποφάσεις και τις κινήσεις του στη διεθνή σκακιέρα, ερμηνεύτηκε εκ των υστέρων ως αναγκαία, λόγω της εύθραυστης υγείας του. Οι εμφανίσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία επιβεβαιώνουν, κατά τις δυτικές χώρες, την άποψη εκείνων που επέμεναν ότι ο ηγέτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας πάσχει «από κάτι σοβαρό».
Στο… μικροσκόπιο
Πολλά είναι τα περιστατικά που έδωσαν… τροφή για σχόλια σχετικά με την υγεία του προέδρου Πούτιν. Οι φήμες προϋπήρχαν του κορονοϊού και του πολέμου, όμως εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα. Το Κρεμλίνο, φυσικά, απορρίπτει ως ανυπόστατες τις φήμες, όμως οι «παρατηρητές», που αποκωδικοποιούν κινήσεις, βλέμματα, στάση σώματος, σε συνδυασμό με όσα κάποιοι αντίπαλοί του διαρρέουν από τη Ρωσία, έχουν πολλά να πουν.
» Τραπέζι πολλών μέτρων: Σε συναντήσεις του με Δυτικούς ηγέτες (τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς) τις παραμονές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν καθόταν πολλά μέτρα μακριά τους, σε τραπέζι πολλών μέτρων, ειδικά κατασκευασμένο. Η εξήγηση που δόθηκε από Δυτικούς αξιωματούχους δεν ήταν κάποιο διπλωματικό «καψώνι» αλλά ο φόβος για την υγεία ενός ανθρώπου με αδύναμο ανοσοποιητικό, που πιθανότατα πάσχει από Πάρκινσον ή από άλλη ανίατη ασθένεια.
» Η συνάντηση με τον Λουκασένκο: Στις 18 Φεβρουαρίου, κατά τη συνάντηση του Πούτιν με τον φίλο του πρόεδρο της Λευκορωσίας, ο Ρώσος ηγέτης φάνηκε να τρέμει και να κρατιέται από την καρέκλα για να σηκωθεί. Το τρέμουλο συνεχίστηκε όταν βάδισε κοντά στον Λουκασένκο.
» Συνάντηση με Σοϊγκού: Το τρέμουλο και η αστάθεια καταγράφηκαν και κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Πούτιν ήταν ωχρός και κρατήθηκε από το τραπέζι.
» Πάσχα: Η θεωρία του Πάρκινσον επανήλθε στη Λειτουργία της Ανάστασης, όταν ο Ρώσος πρόεδρος στεκόταν για αρκετή ώρα εμφανώς κουρασμένος, χωρίς να κουνά το ένα χέρι. Ο φακός των βρετανικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κατέγραψε, επίσης, πως ο Πούτιν έδειχνε να έχει ξηροστομία, που οδηγεί πάλι στο σενάριο του Πάρκινσον.
» Η παρέλαση της 9ης Μαΐου: Η εμφάνιση του Πούτιν στη μεγαλειώδη παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης αναζωπύρωσε τις φήμες περί σοβαρού προβλήματος υγείας του 69χρονου Ρώσου προέδρου. Ο ηγέτης της Ρωσίας περπατούσε με ασταθές και βαρύ βήμα, ενώ, όταν η ηγεσία της χώρας κάθισε να παρακολουθήσει την παρέλαση, εκείνος είχε σκεπαστεί με μια κουβέρτα. Δείγμα κακής υγείας, υπογράμμισαν οι βρετανικές εφημερίδες, καθώς μόνο ένας γηραιός Ρώσος βετεράνος χρειάστηκε, επίσης, κουβέρτα για να προστατευτεί από τη μοσχοβίτικη ψύχρα.
ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ «ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ»
«Εδειχνε να υποφέρει από κάποιον πόνο…»
Ο Μάικ Κάρτερ, Βρετανός ειδικός στη γλώσσα του σώματος, παρακολούθησε την ομιλία -διάρκειας 11 λεπτών- του Πούτιν πριν από την παρέλαση και βεβαιώνει πως έβλεπε έναν άνθρωπο να λαχανιάζει ενώ μιλάει και να ξεροκαταπίνει. «Εδειχνε να υποφέρει από κάποιον πόνο. Η αναπνοή είναι γρήγορη και σύντομη όταν κάποιος πονάει ή υποφέρει από ψυχική διαταραχή», διευκρινίζει, προσθέτοντας ότι έβλεπε τον πρόεδρο Πούτιν να ταλαντεύεται, εμφανίζοντας μικρή αστάθεια. «Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος φοβάται μήπως πέσει», τονίζει.
• Ο πολιτικός αναλυτής και πολέμιος του Πούτιν, Βάλερι Σολόγιεφ, έχει υποστηρίξει πως το 2020 ο Ρώσος πρόεδρος υπεβλήθη σε επέμβαση για καρκίνο στην κοιλιακή χώρα. Επίσης, είπε ότι ο Πούτιν πάσχει από νευροψυχική διαταραχή.
• Αλλες ρωσικές πηγές ανώνυμες υποστηρίζουν πως ο Πούτιν έβλεπε συχνά έναν από τους κορυφαίους Ρώσους ενδοκρινολόγους, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως έχει καρκίνο στον θυρεοειδή.
• Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο Πούτιν θα υποβληθεί σε εγχείρηση για καρκίνο στην κοιλιακή χώρα. «Το πότε ακριβώς θα μπει ο Πούτιν στο νοσοκομείο είναι ασαφές», ανέφερε η εφημερίδα.
ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΔΟΧΗ
Οι φήμες για επικείμενη επέμβαση ανέσυραν τα σενάρια περί διαδοχής του προέδρου Πούτιν. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν επιθυμεί να μεταβιβάσει ούτε για ένα σύντομο διάστημα την εξουσία, έστω και σε έμπιστό του πρόσωπο, σύμφωνα με τις αμερικανικές και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Το ρωσικό Σύνταγμα αναφέρει ότι σε περίπτωση κωλύματος του προέδρου, η εξουσία περνά αυτομάτως στον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν (πρόκειται για έναν πολιτικό που είναι σχεδόν άγνωστος εντός και εκτός Ρωσίας, ο οποίος βρίσκεται στη σκιά του Πούτιν). Ομως, είναι αμφίβολο αν θα εμπιστευτεί το Κρεμλίνο στα χέρια του πρωθυπουργού, σε περίπτωση που μπει στο χειρουργείο.
Για όσο διάστημα ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να παραμείνει κλινήρης, θα παραδώσει την εξουσία στον σκληροπυρηνικό αρχηγό της κατασκοπείας και γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ. Ο 70χρονος είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πούτιν και θεωρείται «αρχιτέκτονας» της πολεμικής στρατηγικής. Φέρεται να είναι εκείνος που έπεισε τον Ρώσο πρόεδρο για την εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι βρίθει από νεοναζί.
Αναφορές των δυτικών μυστικών υπηρεσιών ήθελαν να υπάρχει σχέδιο ανατροπής του Πούτιν από τη ρωσική ελίτ – επιχειρηματίες, ολιγάρχες κ.λπ. Ορισμένοι προέβαλαν τον νυν διευθυντή της FSΒ, Αλεξάντερ Μπορτνίκοβ, ως πιθανό διάδοχό του. Ομως, αυτή η υπόθεση δεν έχει μεγάλη βάση, όπως σαθρή φαίνεται κι εκείνη που θέλει τον 36χρονο Ντμίτρι Κοβάλεφ, έναν άγνωστο άνδρα που λέγεται ότι ασχολείται με το χόκεϊ (αγαπημένο άθλημα του Πούτιν), να είναι ένας από τους πιθανούς «διαδόχους».