Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας επιβεβαίωσε χθες την απογείωση πολλών Tu-95MS (βαρέων βομβαρδιστικών) από το αεροδρόμιο Ενγκελς στη Δυτική Ρωσία. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το χωριό Ορλίβκα στο Ντόνετσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, μετά από σκληρές μάχες 5 μηνών.
Στο μεταξύ υπήρχαν χθες ανεπιβεβαίωτες αναφορές, που προέρχονταν από ρωσικές πηγές, για απόπειρες της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει εισβολή σε δύο περιοχές στην επαρχία Μπέλγκοροντ, απέναντι από το Χάρκοβο. Το κανάλι Mash ισχυρίστηκε ότι μάχες διεξάγονταν σε δύο συνοριακά σημεία, το Nekhoteyevka και το Shebekino, που δεν είναι μακριά από τη ζώνη του Κουρσκ, από όπου τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση και κατέλαβαν ρωσικά εδάφη στις αρχές του μήνα. Το Shot, ένα άλλο ρωσικό κανάλι, είπε ότι δεν υπήρξε επίθεση στο Shebekino, αλλά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο συνοριακό φυλάκιο στη Nekhoteyevka, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις προς το παρόν απέκρουσαν την επίθεση. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση για μάχες σε καμία από τις δύο τοποθεσίες και οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει τις αναφορές. Ο κυβερνήτης της περιοχής Μπέλγκοροντ, Γκλάντκοφ, έγραψε στο Telegram ότι η κατάσταση στα σύνορα είναι «δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο».
Ο ρόλος των drones
Τα σμήνη από drones ήταν και είναι ζωτικής σημασίας στο να καταφέρει η Ουκρανία να εντοπίσει πιθανές περιοχές για χερσαίες επιθέσεις κατά την εισβολή στο Κουρσκ και στην απομόνωση των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με βρετανικές πηγές. Η τακτική επιτυχία της διασυνοριακής εισβολής του Κιέβου αιφνιδίασε πολλούς, με τους παρατηρητές να επαινούν την αποτελεσματική χρήση συνδυασμένων όπλων όπως τανκς, πυροβολικό και drones. Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων που παρείχε το Ηνωμένο Βασίλειο, επέτρεψαν στην Ουκρανία να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις ρωσικές θέσεις και να τη βοηθήσουν στον σχεδιασμό επιθέσεων στο έδαφος. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαίτισης επιτρέπουν την εμπλοκή των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που βομβαρδίζουν στόχους κατάδυσης στοχεύουν ρωσικό βαρύ οπλισμό. Ομάδες μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας διαβίβασαν επίσης πληροφορίες για ρωσικές διελεύσεις πάνω από τον ποταμό Σεΐμ, που καθοδήγησαν τα πυραυλικά πλήγματα των αμερικανικών HIMARS.
Η Ουκρανία χτύπησε επιτυχώς τρεις σταθερές γέφυρες και τουλάχιστον ένα πλωτό πέρασμα πάνω από τον ποταμό, απειλώντας να απομονώσει περίπου 3.000 Ρώσους στρατιώτες μεταξύ των θέσεων που κατείχαν οι Ουκρανοί. Από τις 20 Αυγούστου, ο ουκρανικός στρατός είπε ότι έλεγχε 1.263 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πάνω από 90 οικισμούς, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Σούτζα. Μαζί με τη Λετονία, το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται του συνασπισμού drones που προμηθεύει το Κίεβο με τα απαραίτητα UAV. Καθώς τα μη επανδρωμένα συστήματα διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στο πεδίο της μάχης, η Ουκρανία δημιούργησε έναν ξεχωριστό στρατιωτικό κλάδο για να επιβλέπει τις επιχειρήσεις τους. Νωρίτερα φέτος το Λονδίνο υποσχέθηκε 416 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει πάνω από 10.000 drones «αιχμής» για την Ουκρανία. Το Bloomberg έγραψε τον Φεβρουάριο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι εταίροι εργάζονται για να παράσχουν στο Κίεβο drones με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να κατακλύζουν ρωσικούς στόχους ταυτόχρονα.
ΗΠΑ: Ο «Σαμάνος» πήρε χάρη από τον Τραμπ - «Πάω να αγοράσω μερικά γ@@@@@@α όπλα, λατρεύω αυτή τη χώρα» το μήνυμά του
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ανησυχίες για τον πυρηνικό σταθμό στην περιοχή του Κουρσκ
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ) του ΟΗΕ, Αργεντινός πρέσβης Ραφαέλ Γκρόσι, επισκέφτηκε χθες τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ στη Ρωσία. Αυτή η επίσκεψη έρχεται χρονικά λίγο μετά την πρόσφατη διασυνοριακή επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ, με στόχο ο Γκρόσι να «αξιολογήσει ανεξάρτητα την εξελισσόμενη κατάσταση». Η ΔΥΑΕ έχει εκφράσει την ανησυχία της για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη στρατιωτική δραστηριότητα κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις από τότε που ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022.
Στις πρώτες ημέρες του πολέμου οι Ρώσοι κατέλαβαν τον μεγάλο πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια στη Νότια Ουκρανία και για λίγο χρόνο είχαν υπό τον έλεγχό τους την παροπλισμένη τοποθεσία του Τσερνόμπιλ στον Βορρά. Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προσπάθησε να χτυπήσει τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, ο οποίος βρίσκεται λιγότερο από 50 χιλιόμετρα από τις ενεργές γραμμές του μετώπου. Οι ρωσικές αρχές ενημέρωσαν τη ΔΥΑΕ ότι θραύσματα drone ανακαλύφθηκαν περίπου 100 μέτρα από τον χώρο αποθήκευσης αναλωμένων καυσίμων του εργοστασίου.
Το πυρηνικό εργοστάσιο του Κουρσκ βρίσκεται κοντά στην πόλη Κουρσκ, όπου ζουν περίπου 440.000 άνθρωποι. Το εργοστάσιο διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες, αν και μόνο δύο είναι επί του παρόντος σε λειτουργία, με τους άλλους δύο υπό κατασκευή. Αυτοί οι αντιδραστήρες είναι του ίδιου τύπου με εκείνους στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, το οποίο υπέστη τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή το 1986. Αν και έχουν γίνει σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας στους αντιδραστήρες του Κουρσκ, οι ανησυχίες παραμένουν.
Ο δρ Ρόμπερτ Κέλι, πρώην διευθυντής επιθεωρήσεων της ΔΥΑΕ, επεσήμανε ότι είναι απίθανη μια καταστροφή που να μοιάζει με το Τσερνόμπιλ. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ένα τυχαίο χτύπημα στην αποθήκευση αναλωμένων καυσίμων του εργοστασίου θα μπορούσε να απελευθερώσει επικίνδυνα ραδιενεργά υλικά. Η ΔΥΑΕ προέτρεψε τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία να επιδείξουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», για να αποφευχθεί οποιοδήποτε περιστατικό με δυνητικά σοβαρές ραδιολογικές συνέπειες.